GuidePedia

0


Τα τελευταία 24ωρα η κινητικότητα στο μέτωπο της Ουκρανίας είναι πολύ μεγάλη. Η κλιμάκωση στα διάφορα μέτωπα του Ντόνμπας είναι κάθετη, ενώ στο εσωτερικό της Ουκρανίας η κατάσταση από πολιτικής απόψεως μοιάζει ιδιαίτερα ασταθής, προδίδοντας νευρικότητα που θα μπορούσε είτε να προδιαγράφει γενικότερες εξελίξεις είτε γενικευμένη εσωτερική αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Ζελένσκι, ενώ ασφαλείς προβλέψεις είναι επισφαλές να διατυπωθούν.

Πριν από λίγο, έγινε γνωστό ότι οι Ρώσοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Λβοφ, που αποτελεί τον κύριο κόμβο προώθησης των δυτικών ενισχύσεων στις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στα ανατολικά. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, πάντα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Στην εικόνα έρχονται να προστεθούν οι πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ/IMF), καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, ζητείται η αύξηση της φορολογίας και δραματική υποτίμηση του νομίσματος (γρίβνα), ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης. Αυτό ίσως βαρύνει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, αφού η ουκρανική κοινωνία θα αισθανθεί έτι περαιτέρω τις συνέπειες της συνέχισης του πολέμου φθοράς στα ανατολικά. Οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να είναι ραγδαίες.

Αν και είχε γίνει γνωστή από χθες, η μέρα ξεκίνησε με την επισημοποίηση της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ άλλοι τρεις υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφάντσουκ και αναμεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι άλλοι τρεις υπουργοί είναι: ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμούσιν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντενίς Μαλιούσκα και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στριλέτς. Οι παραιτήσεις θα εξεταστούν από το σώμα της Βουλής.

Να υπενθυμίσουμε, ότι είχε προηγηθεί η αντικατάσταση -αποπομπή επί της ουσίας- του αρχηγού της ουκρανικής Αεροπορίας, αντιπτεράρχου Μίκολα Όλεστσουκ, μετά την απώλεια του πρώτου F-16. Μπορεί αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι να αρνήθηκε ότι υπήρχε οποιαδήποτε σύνδεση, δεν ήταν όμως ιδιαίτερα πειστικός. Η δε αποπομπή, έδωσε τροφή στις υποψίες, ότι η απώλεια οφειλόταν είτε σε φίλια πυρά αεράμυνας, είτε το αεροσκάφος απωλέσθηκε στο έδαφος, όπως ανέφεραν άλλες πηγές.

Οι συνέπειες του Κουρσκ

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά συμβαίνουν μετά την παράτολμη επιχείρηση εισβολής στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για τα ουκρανικά κίνητρα πολλά γράφτηκαν. Όλοι σχεδόν όμως οι ψύχραιμοι παρατηρητές, σε Ανατολή και Δύση, συμφώνησαν ότι το ρίσκο που αναλάμβανε ο Ζελένσκι που ενέκρινε την επιχείρηση ήταν πολύ μεγάλο και οι δυναμικές που θα δημιουργούνταν δυνητικά ανεξέλεγκτες.

Αυτό που είναι προς το παρόν βέβαιο, είναι ότι η ουκρανική εισβολή λειτούργησε ως «επιταχυντής» των εξελίξεων. Η επίθεση «τσαλάκωσε» εσωτερικά την εικόνα του Ρώσου προέδρου και αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση αντεκδικητικού χαρακτήρα. Στόχος είναι και να αποτραπεί οποιαδήποτε σκέψη για εκ νέου ανάληψη πρωτοβουλιών «τύπου Κουρσκ» από τους Ουκρανούς. Το ερώτημα είναι εάν η Ουκρανία, στην κατάσταση που βρίσκεται, μπορεί να απορροφήσει αυτή την κλιμάκωση χωρίς να επέλθει κατάρρευση των μετώπων…

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί μέσω της σελίδας του Γενικού Επιτελείου στο Facebook, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις σε 11 συνολικά μέτωπα, οι οποίες οδήγησαν σε 207 εμπλοκές με τις ουκρανικές δυνάμεις. Το επίκεντρο των ρωσικών ενεργειών βρίσκεται στα μέτωπα του Ποκρόφσκ (ισχυρίζονται ότι απέκρουσαν 61 επιθέσεις) και Κουραχόβι (απέκρουσαν 50 απόπειρες προέλασης), καθώς εκεί καταγράφηκαν οι μισές από τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Πέραν των επιχειρήσεων στο Κουρσκ, τέσσερις επιθέσεις σημειώθηκαν στο Χάρκοβο, εννιά εμπλοκές στο Κουπιάνσκ, εννιά εμπλοκές με τους Ρώσους φέρονται να αποκρούστηκαν στο Λιμάν και πέντε στο Σιβέρσκ. Στην περιοχή του Κραματόρσκ, οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι απέκρουσαν οχτώ ρωσικές απόπειρες προέλασης προς τα κρίσιμα σημεία Τσάσιφ Γιαρ, Κλισίιβκα και Αντρίιβκα. Οι ρωσικές επιθέσεις υποστηρίζονταν από αεροπορικές δυνάμεις. Επιθέσεις σημειώθηκαν σε τρία τουλάχιστον ακόμα μέτωπα στο Ντόνμπας.

Κίνδυνος μετατόπισης του μετώπου

Τελικά, όπως προκύπτει, η ουκρανική προσδοκία ότι η εισβολή στο Κουρσκ θα ανακούφιζε την άμυνα στο Ντόνμπας δεν επαληθεύθηκε. Η αποδυνάμωση των Ουκρανών στα ανατολικά της χώρας δίνει πλεονέκτημα στις ρωσικές δυνάμεις, που δεν μειώθηκαν, αφού προωθούνται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα σχεδόν σε όλη την γραμμή αντιπαράθεσης και οι ουκρανικές δυνάμεις που λειτουργούσαν ως εφεδρεία – «φόβητρο ενίσχυσης» της ουκρανικής άμυνας, έχουν παγιδευθεί στο Κουρσκ, με το οποίο οι Ρώσοι δεν δείχνουν να ασχολούνται και πολύ σε αυτή τη φάση.

Ρωσία αυτή τη στιγμή απειλεί πόλεις φρούρια των οποίων ενδεχόμενη κατάληψη, θα σημάνει μετατόπιση του μετώπου πολύ δυτικότερα. Συγκεκριμένα επιδιώκει κατάληψη των Ουγκλεντάρ, Ποκρόφσκ (καθοριστικός κόμβος για την επιμελητειακή υποστήριξη των Ουκρανών), Τορέτσκ, Τσάσιφ Γιάρ – ενώ συνεχίζει τις κρούσεις προς το Κουπιάνσκ.

Αν οι δυνάμεις των Ουκρανών συνεχίζουν να καταπονούνται στο Κουρσκ χωρίς να προωθούνται, ενώ θα συνεχίζονται τα πλήγματα από πυραύλους και μη επανδρωμένα, το καθεστώς Ζελένσκι, που φαίνεται από τις μαζικές παραιτήσεις-απομακρύνσεις υπουργών ότι βρίσκεται σε περιδίνηση, θα απωλέσει την εμπιστοσύνη της ουκρανικής ελίτ και της κοινωνίας, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγή του DP που παρατηρεί συστηματικά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να συμβεί κάτι ή μερικά ή και όλα από τα παρακάτω:

α. οι ουκρανικές δυνάμεις να καθηλώσουν τους Ρώσους και να μην μπορέσουν να προωθηθούν τουλάχιστον σε Ποκρόφσκ και Τορέτσκ
β. οι Ουκρανοί να προωθηθούν βαθύτερα στο Κουρσκ
γ. το Κίεβο να εισβάλει και σε άλλη συνοριακή περιοχή της Ρωσίας με επιτυχία.
δ. να πετύχει εντυπωσιακά κτυπήματα εντός του ρωσικού εδάφους, ως απάντηση στην Πολτάβα – Αυτό θα εξαρτηθεί και από την προμήθεια ή μη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση και φυσικά την αποδέσμευσή τους προς χρήση…

Υπάρχει βέβαια και ένα τελευταίο σενάριο, που πριν λίγους μήνες θα το θεωρούσαμε απίθανο, αλλά σήμερα οι βεβαιότητες έχουν «πεθάνει»: Στρατιωτικές δυνάμεις από χώρες του ΝΑΤΟ, ιδίως από την Πολωνία και τις Βαλτικές Δημοκρατίες, να λάβουν ενεργά μέρος στην ουκρανική άμυνα. Εάν αυτό συμβεί αυτό όμως, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να πάρουν άλλη τροπή και η κλιμάκωση να είναι χωρίς προηγούμενο.

Εφιαλτικά σενάρια

Το βέβαιο είναι ότι ο πόλεμος έχει πλέον ανεβάσει ρυθμούς. Η δε εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ, δεν επιτρέπει στο Κρεμλίνο να συνεχίσει την ίδια αργή σε εξέλιξη τακτική φθοράς των ουκρανικών δυνάμεων, τόσο σε σχέση με τις ανάγκες του πολέμου, όσο και για την εικόνα της ρωσικής ηγεσίας στην κοινωνία. Οι μέρες που ακολουθούν θα έχουν ενδιαφέρον και ίσως αποβούν ακόμα και καθοριστικές.

Αυτή την απειλή κάθετης κλιμάκωσης με εμπλοκή ΝΑΤΟϊκών χωρών φοβάται το Κρεμλίνο και σε μια προσπάθεια αποτροπής της εξέλιξης, διαμηνύει μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι μελετά την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πολλές φωνές στη Δύση κάνουν λόγο για μπλόφα, με αποτέλεσμα να μην αφήνεται περιθώριο στους Ρώσους από το να χρησιμοποιήσουν το οπλοστάσιο -των τακτικών πυρηνικών σε πρώτη φάση- σε μια προσπάθεια αποφυγής της απαξίωσης της αξιοπιστίας του. Αυτό όμως συνιστά άνοδο στη σκάλα της πυρηνικής, πλέον, κλιμάκωσης…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top