GuidePedia

0

Είτε αυτό συμβαίνει βάση σχεδίου είτε όχι, η πραγματολογία της περιοχής που ξεκινάει από το Σαχέλ στη δυτική Αφρική και φτάνει μέχρι την κεντρική Ασία, δεν αφήνει περιθώρια πως η Τουρκία λειτουργεί μαζί με τη Ρωσία ως ο στρατιωτικός βραχίονας της κινεζικής οικονομικής επέκτασης.
Το γεγονός πως η Τουρκία διαθέτει στρατιωτική βάση εκπαίδευσης στη Σομαλία, στρατιωτική παρουσία και πολιτική επιρροή στη Λιβύη, αναπτύσσει σχέσεις με Αιθιοπία, ενώ μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχει πρόσβαση σε πολλές χώρες του Σαχέλ, πρέπει να ειπωθεί συνδυαστικά και με τη ρωσική παρουσία.

Η Ρωσία είναι παρούσα μέσω της Βάγκνερ σε όλο το Σαχέλ και τη Λιβύη, ενώ υποστηρίζει και την δύναμη RSF στο Σουδάν με στόχο σαφώς το λιμάνι της χώρας.
Όλο αυτό το χερσαίο συνεχές ταυτίζεται εν πολλοίς με το τουρκικό δόγμα του Νταβούτογλου, όπου η Τουρκία μέσω του Ισλάμ θα αποτελεί κράτος-κόμβο, το οποίο θα ελέγχει τις κυρίως νευρώσεις γεωπολιτικής επιρροής στον κόσμο.

Η Κίνα από την άλλη δραστηριοποιείται μέσω 3000 εταιριών στην Αφρική ενώ στο πρόσφατο φόρουμ συνεργασίας Κίνας-Αφρικής υποσχέθηκε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τα κράτη της περιοχής.
Στόχος της Κίνας η περαιτέρω ανάπτυξη της Θαλάσσιας Ζώνης του Μεταξιού ώστε να εξασφαλιστούν οι σπάνιες γαίες της Αφρικής.
Δεδομένου ότι το Ιράν παίζει και αυτό το ρόλο του στα Στενά του Ορμούζ και της Ερυθράς Θάλασσας, η συνέργεια αυτή θα πρέπει να θέσει σε επιφυλακή όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.

Εάν υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δρώντων τότε ίσως δούμε για πρώτη φορά ενοποίηση ενός τεράστιου χερσαίου χώρου με σκοπό να θραυστεί ο περιφερειακός δακτύλιος των ΗΠΑ.

Το δόγμα της Τουρκίας καθίσταται συμπλήρωμα του κινέζικου Δρόμου του Μεταξιού βάση της γεωγραφικής πραγματικότητας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top