GuidePedia

0

ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
«Με το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων φρεγατών Belharra, με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, των υποβρυχίων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας, δημιουργείται ένα πυραυλικό απόρθητο τείχος επιφανείας στο Αιγαίο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού, στην τελετή καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας τύπου Belharra που έγινε στα ναυπηγεία του Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας. Επίσης ο Δένδιας ανακοίνωσε και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας του ιδίου τύπου. Στη συνέχεια ο υπουργός είπε ότι «ισχυροποιούμε την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας, ταυτόχρονα τα σύνορα και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και έκανε μια σημαντική “αποκάλυψη” σχετικά με τα στρατηγικά όπλα των φρεγατών Belharra, ότι «θα φέρουν τον στρατηγικό πύραυλο SCALP Naval, ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο “cruise” που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε αποστάσεις άνω των χιλίων χιλιομέτρων, με πολύ μεγάλη ακρίβεια». Ο SCALP Naval είναι πύραυλος επιφανείας-εδάφους μεγάλης εμβέλειας και χαρακτηρίζεται ως “υποστρατηγικός”, διότι έχει την ικανότητα να επιφέρει στρατηγικά πλήγματα, αφού μπορεί να πλήξει εχθρικούς στόχους στρατηγικής σημασίας, όπως στρατιωτικές βάσεις, εγκαταστάσεις, κέντρα ελέγχου-διοίκησης και υποδομές.

Με την ένταξη των SCALP Naval στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού, διευρύνεται το φάσμα αποστολών που θα είναι σε θέση να εκτελεί ο ελληνικός Στόλος. Δεν θα περιορίζεται μόνο σε εθνικές αποστολές, αλλά θα αναλαμβάνει και κρίσιμες συμμαχικές (ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ) στο πλαίσιο των συμμαχικών υποχρεώσεων και των διμερών αμυντικών συμφωνιών, όπως με ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ, που δεσμεύουν τη χώρα.

Συμμετοχή σε συμμαχικές αποστολές

Η ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου, σε θάλασσα και αέρα, με σύγχρονα οπλικά συστήματα – δηλαδή η αναβαθμισμένη στρατιωτική ισχύς της Ελλάδας – θα πρέπει να προβληθεί στη “ζώσα και ζέουσα” διεθνοπολιτική πραγματικότητα και με την ελληνική συμμετοχή σε συμμαχικές στρατιωτικές αποστολές. Η Ελλάδα, είναι αντιμέτωπη με την τουρκική αναθεωρητική και επιθετική πολιτική. Δεν είναι η Ελλάδα που απειλεί, αλλά η “Γαλάζια Πατρίδα”, που από φέτος θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία και που αποτελεί την επιτομή των επεκτατικών νεοοθωμανικών-ερντογανικών οραμάτων.

Και το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα μετέχει, έμμεσα προς το παρόν, σε δύο πολέμους στην Ουκρανία και στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, που έχουν εισέλθει στη φάση της αξιοποίησης σύγχρονης στρατιωτικής τεχνολογίας συμβατικών οπλών, που είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την χρήση τακτικών πυρηνικών οπλών, ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλειστεί καταρχήν από Ρωσία και Ισραήλ, αντιθέτως μάλιστα….

Η Ελλάδα μετέχει με μία φρεγάτα στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη EUNAVFOR Aspides, με αποστολή την προστασία εμπορικών πλοίων από τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, που επιτίθενται σε πλοία ισραηλινών συμφερόντων ή συμμάχων του Ισραήλ, αντιδρώντας στις φονικές επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές φρεγάτες, ξεπερασμένες τεχνολογικά, δεν διαθέτουν εκείνα τα οπλικά και πληροφοριακά συστήματα, ώστε να ανταποκριθούν επαρκώς στην αποστολή τους και στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Υστερούν σημαντικά, συγκρινόμενες με τις νέες φρεγάτες Belharra του Πολεμικού Ναυτικού. Η περιοχή των επιχειρήσεων περιλαμβάνουν τα στενά Baab al-Mandab και τα στενά του Ορμούζ, καθώς και διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Τα γεωστρατηγικά μέτωπα

Ειδικότερα, μια προσεχτική περιήγηση στην φλεγόμενη γεωγραφική γειτονιάς μας – Ουκρανία, Κριμαία, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση και Εγγύς Ανατολή – προκαλεί εφιαλτικές αναζητήσεις και υποθέσεις, για την εξελικτική πορεία των “θερμών” μετώπων, στρατιωτικών, γεω-στρατηγικών και γεω-ενεργειακών. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε εναντίον της Χεζμπολάχ την αιχμή της ηλεκτρονικής-στρατιωτικής τεχνολογίας που εντάσσεται στην υβριδική πολεμική επίθεση, αξιοποιώντας τη χρήση βομβητών (pagers) για τις ανάγκες επικοινωνίας από μέλη, μαχητές και στελέχη της. Δεκάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες…

Επίσης, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία – σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού επιτελείου – «κατεδαφίζει υποδομές και δυνατότητες» του σιιτικού κινήματος στο Λίβανο. Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωνε ότι «οι επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ που ενισχύει το Ιράν θα συνεχιστούν». Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ – που είναι και πολιτικό κόμμα – παραδέχτηκε ότι υπέστη πλήγμα “χωρίς προηγούμενο” μετά τα κύματα φονικών εκρήξεων τηλεπικοινωνιακών συσκευών και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει “τρομερή” ανταπόδοση στις επιθέσεις ευρείας κλίμακας του Ισραήλ σε βάρος του Λιβάνου.

Δραματική έκκληση για κατάπαυση του πυρός απεύθυνε η αμερικάνικη διπλωματία. «Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση» είπε ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό τους τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, η εξέλιξη των στρατιωτικών συγκρούσεων, εξαρτάται αφενός από τον συσχετισμό δύναμης μεταξύ των εμπολέμων (Ρωσία και Ουκρανία – ΝΑΤΟ), τις εφεδρείες, την αναπλήρωση του στρατιωτικού υλικού ή την αποτελεσματικότητα των εκατέρωθεν πληγμάτων και αφετέρου, από τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές στρατηγικές και συμμαχίες, των κοσμοκρατορισσών δυνάμεων, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας.

Με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την άρση των περιορισμών στην χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της ρωσικής επικράτειας. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τις χώρες της ΕΕ, να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία και να επιταχύνουν την παράδοση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS. Οι ευρωβουλευτές καλούν όλες οι χώρες της ΕΕ, για στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους. Η ελληνική συμμετοχή είναι περίπου έξι δισ. ευρώ μόνο για το 2024!

Απάντηση στο ψήφισμα-απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, έδωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, με σαφή δήλωση ότι ουκρανικά πλήγματα κατά της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους θα οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο με τη χρήση πυρηνικών όπλων και ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι σκληρή με πιο ισχυρά όπλα.

Από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δεν προκύπτει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προβληματίζονται από τις ρωσικές απειλές. Γιατί άραγε; Στην Ελλάδα η πολιτική γελοιότητα των ημερών και όχι μόνο, “απαγορεύει” την σοβαρή ενασχόληση με αυτού του επιπέδου θέματα, πολιτικών και πολιτών, καθότι είμεθα αυτάρεσκα εφησυχασμένοι, ότι βρισκόμαστε την “σωστή πλευρά της Ιστορίας” και ότι η καλή Δύση θα εξοντώσει οπωσδήποτε τον “κακό” Πούτιν!

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top