Ο Χαϊρετίν Καραμάν, ο 90χρονος ισλαμιστής νομικός και επικεφαλής δότης φετφά (θρησκευτικών διαταγμάτων) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέχων ιδεολόγος της τουρκικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να επιδιώξει πυρηνικές ικανότητες για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ και να δημιουργήσει αποτρεπτική ισχύ έναντι των αντιπάλων της.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου στην ισλαμιστική εφημερίδα Yeni Şafak, ο Καραμάν υποστήριξε ότι οι σημερινές προσπάθειες της Τουρκίας δεν επαρκούν για να σταματήσουν το Ισραήλ. Προέτρεψε ότι «είτε ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να ενωθεί και να συνεργαστεί με την Κίνα και τη Ρωσία, είτε η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει μπροστά αποκτώντας πυρηνικές κεφαλές και όπλα».
Ο Καραμάν εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν για την προώθηση της αμυντικής βιομηχανίας και την ενίσχυση των δυνατοτήτων συμβατικού πολέμου της Τουρκίας. Ωστόσο, επέκρινε τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι πυρηνικές δυνάμεις που αναγνωρίζονται βάσει της Συνθήκης είναι αποικιοκράτες που επιδιώκουν να διατηρήσουν την εκμετάλλευσή τους μέσω της στρατιωτικής βίας.
«Εάν οι χώρες που εκμεταλλεύονται αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, δεν θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν την καταπίεσή τους», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζοντας το ταξίδι του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη το 1995, ο Καραμάν είπε ότι παρατήρησε προσωπικά πώς οι Εβραίοι οραματίζονται ένα «Μεγάλο Ισραήλ», γνωστό ως «γη της επαγγελίας» (Arz-ı Mev’ud). Ισχυρίστηκε ότι οι Εβραίοι προχωρούν προς αυτόν τον στόχο με την υποστήριξη της Δύσης.
Η λεγόμενη συνωμοσία της «γης της επαγγελίας» φέρεται να εκτείνεται σε τμήματα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επαναλάβει αυτόν τον ισχυρισμό σε δημόσιες ομιλίες του, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει να προσαρτήσει τουρκικά εδάφη. Ο Ερντογάν έχει επίσης επαινέσει τη Χαμάς, λέγοντας ότι η ομάδα υπερασπίζεται όχι μόνο τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αλλά και των Τούρκων. Σε ομιλία που εκφώνησε σε συνέδριο στο παλάτι του στην Άγκυρα στις 10 Νοεμβρίου 2023, ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά δημοσίως αυτή τη συνωμοσία.
«Μια καταστροφή, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εκτυλίσσεται μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί οι Ισραηλινοί που καταλαμβάνουν τα εδάφη στα οποία ο παλαιστινιακός λαός ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δημιούργησαν ένα κράτος στο Ισραήλ με αμφιλεγόμενη ιστορία μόλις 75 ετών. Δεν αρκούνται σε αυτό, απειλούν επίσης να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβάνοντας τη χώρα μας στη γη της επαγγελίας τους και δοκιμάζοντας την υπομονή μας με την τεχνολογική τους υπεροχή και την καταπίεση», είπε.
Ο Ερντογάν επανέλαβε αυτόν τον ισχυρισμό σε ευρύτερο πλαίσιο στις 11 Νοεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ριάντ στην έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδο κορυφής, η οποία συγκλήθηκε για να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. «Η έκφραση αβάσιμων αντιλήψεων σχετικά με τα υποσχόμενα εδάφη που αποτελούν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα πολλών χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, είναι η πιο σαφής απόδειξη αυτής της επιθετικότητας», δήλωσε.
Η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί ανοιχτά με τη Χαμάς, μια οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η χώρα έχει φιλοξενήσει ανώτερα στελέχη της Χαμάς, προσφέροντάς τους υλικοτεχνική υποστήριξη, χρηματοδότηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και υπηκοότητα. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υπερασπιστεί τους ένοπλους μαχητές της Χαμάς, περιγράφοντάς τους ως μουτζαχεντίν που μάχονται για να απελευθερώσουν τα εδάφη τους.
Η συνηγορία του Καραμάν υπέρ της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία έχει σημαντική βαρύτητα, ιδίως λόγω της επιρροής του μεταξύ των ισλαμιστών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχουν θέσεις-κλειδιά στην αμυντική βιομηχανία που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Συχνά θεωρείται ως το τουρκικό ισοδύναμο του αείμνηστου ιμάμη Γιουσέφ Καραντάουι – του Αιγύπτιου κληρικού και πνευματικού ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που ως γνωστόν υποστήριζε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καραμάν τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα στις 16 Μαρτίου 2017, υποστήριξε: «Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παράγουμε εμείς οι ίδιοι αυτά τα όπλα όπλα μαζικής καταστροφής, αντί να τα αγοράζουμε, χωρίς καθυστέρηση και ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις και τα εμπόδια της Δύσης».
Ο Καραμάν είναι υπέρμαχος της απεικόνισης του Ερντογάν ως ηγέτη όλων των μουσουλμάνων και υποστηρίζει την απόλυτη υπακοή των μουσουλμάνων στο καθεστώς Ερντογάν. Πολλοί από τους οπαδούς του Ερντογάν έχουν καταλήξει να τον θεωρούν ως τον αναμενόμενο σωτήρα και τον μοναδικό μουσουλμάνο ηγέτη που είναι ικανός να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στη Δύση, τους σταυροφόρους και το Ισραήλ.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Yeni Şafak στις 25 Δεκεμβρίου 2015, ο Καραμάν υποστήριξε ότι «το προεδρικό σύστημα μοιάζει με το ισλαμικό σύστημα χαλιφάτου, στο οποίο ο λαός εκλέγει τον πρόεδρο χαλίφη ή κυβερνήτη και στη συνέχεια όλοι υπόσχονται υποταγή σε αυτόν». Ισχυρίστηκε ότι η εναντίωση στον Ερντογάν είναι αντίθετη με το Ισλάμ και υποστήριξε ότι η μουσουλμανική πίστη επιτάσσει στους πιστούς να τον υποστηρίξουν στις εκλογές.
Την παραμονή του συνταγματικού δημοψηφίσματος του 2017 που μετέτρεψε την Τουρκία από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σε μια αυτοκρατορική προεδρία χωρίς ελέγχους και ισορροπίες, ο Καραμάν έγραψε ότι η ψήφος «ναι» για την έγκριση του νέου συστήματος ήταν θρησκευτική υποχρέωση για όλους τους μουσουλμάνους.
Μια από τις πιο προκλητικές δηλώσεις του Καραμάν ως κληρικού έγινε όταν εμφανίστηκε να συγχωρεί εξωδικαστικές ενέργειες κατά των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν. Σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2013 έγραψε ότι «η ζημία ενός ατόμου, μιας περιοχής ή μιας ομάδας είναι ανεκτή για να αποτραπεί η ζημία στο κοινό. Προτρέπω τους πολιτικούς με κοινή λογική και καλή καρδιά να θυμούνται αυτόν τον θεμελιώδη κανόνα και ως παράδειγμα να τιμούν τη μνήμη του μάρτυρα Μοχσίν Γιαζιτσίογλου με προσευχές».
Το άρθρο αυτό ήταν ιδιαίτερα συγκλονιστικό, δεδομένου του πλαισίου του θανάτου του Μοχσίν Γιαζιτσίογλου. Ο Γιαζιτσίογλου, ηγετικό στέλεχος της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, σκοτώθηκε σε μια αμφιλεγόμενη συντριβή ελικοπτέρου το 2009. Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο θάνατός του ήταν το αποτέλεσμα μιας μυστικής επιχείρησης από στοιχεία του τουρκικού κατεστημένου ασφαλείας, με ισχυρισμούς ότι ο ίδιος ο Ερντογάν μπορεί να την ενέκρινε.
Ο ριζοσπάστης κληρικός ενέκρινε επίσης τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση στην Τουρκία σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Σε αυτό το άρθρο υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να αποδοθεί καμία τιμωρία σε στρατιώτες που διέπραξαν μικρότερα εγκλήματα ενώ πολεμούν». Αναφερόταν στις εκτεταμένες και αξιόπιστες καταγγελίες για βασανιστήρια, κακοποίηση και κακομεταχείριση σε κέντρα κράτησης και φυλακές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και υπερασπιζόταν τους βασανιστές.
Η στήλη του συνέπεσε με εκθέσεις διεθνών παρατηρητηρίων, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ειδικού Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια, οι οποίες επιβεβαίωναν την εκτεταμένη κακοποίηση και τα βασανιστήρια κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Μετά τη σύσταση του Καραμάν, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο παρείχε γενική ασυλία σε όσους εμπλέκονται σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων.
Ο Καραμάν είναι ένθερμος υποστηρικτής των μαζικών διώξεων στην Τουρκία υπό το καθεστώς Ερντογάν που οδήγησαν στην απόλυση σχεδόν 150.000 κυβερνητικών υπαλλήλων χωρίς αποτελεσματική δικαστική ή διοικητική εποπτεία. Το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο εμπνέεται από τον εδρεύοντα στις ΗΠΑ φιλελεύθερο ισλαμιστή στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν, έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα στο πλαίσιο της εκτεταμένης καταστολής από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 12 Ιουλίου 2024, συνολικά 705.172 άτομα που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν έχουν αντιμετωπίσει νομικά μέτρα, κυρίως μέσω της κράτησης και της σύλληψης, από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Μεταξύ αυτών, 125.456 καταδικάστηκαν με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή/και το αποτυχημένο πραξικόπημα, τις οποίες πολλοί θεωρούν κατασκευασμένες.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 πιστεύεται ευρέως ότι ήταν μια επιχείρηση με ψεύτικη σημαία που ενορχηστρώθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν και τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού του. Η συνωμοσία αυτή χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την αναστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την έναρξη μαζικών εκκαθαρίσεων, τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης και τη δικαιολόγηση της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία.
Όταν η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετώπιζε δυσκολίες με τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Καραμάν έστρεφε την κριτική του και σε αυτές τις χώρες. Χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο ως το «τρίγωνο του διαβόλου».
Ο Καραμάν συνεργάστηκε στενά με τη Διεθνή Ένωση Μουσουλμάνων Μελετητών (IUMS) με έδρα το Κατάρ, μια οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και διετέλεσε αντιπρόεδρος το 2018. Επικεφαλής της IUMS είναι σήμερα ο σεΐχης Αλί αλ-Καραντάγκι, ο οποίος διαμένει στην Τουρκία και απολαμβάνει VIP μεταχείριση από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Nordic Monitor
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου