GuidePedia

0

Όλο «θωρακίζει» τα σύνορα, όλο «λύνει» το μεταναστευτικό, όλο «ελέγχει» τις μεταναστευτικές ροές, αλλά όλο και αυξάνονται οι παράνομες αφίξεις - Ποιες «υπηρεσίες» επί πληρωμή προσφέρει στην Ελβετία η ελληνική Κυβέρνηση.

Η Ελλάδα υπό τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο δέχεται πίσω τους παράνομους μετανάστες που απελαύνονται από τη Γερμανία (κυρίως), όχι μόνο κρατά (χωρίς κανέναν έλεγχο) όσους ήδη βρίσκονται εδώ, αλλά θα εξακολουθήσει να κρατά εδώ και όσους συνεχίζουν να παραβιάζουν τα σύνορά της, αρκεί να… πέφτει το παραδάκι των Ευρωπαίων.

Μια χώρα που κατάντησε «αποθήκη» ανθρώπων κάθε είδους, με αντάλλαγμα μερικές χιλιάδες ευρώ (και δολάρια και ελβετικά φράγκα), εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εξαιτίας των καταστροφικών για την Ελλάδα «συμφωνιών» που έχει κάνει (φανερά και κρυφά) με τους λεγόμενους συμμάχους.

Μια Κυβέρνηση που όλο… θωρακίζει τα σύνορα, όλο «λύνει» το μεταναστευτικό, όλο «ελέγχει» τις μεταναστευτικές ροές, την ώρα που κάθε διεθνής οργανισμός και κάθε στατιστική απεικόνιση των παράνομων αφίξεων, δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών», έγραφε τον Φεβρουάριο του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως από την ώρα που ανέλαβε την εξουσία, κάνει ακριβώς αυτό!

Και θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που αντικατέστησε τον πληθυσμό της Ελλάδας, ως ο Πρωθυπουργός που έβαλε δημογραφική «ταφόπλακα» σε αυτή τη χώρα.

Ως ο Πρωθυπουργός που έβαλε τις ελληνικές Αρχές να φυλάνε τα ευρωπαϊκά –όταν συμφέρει τις Βρυξέλλες- σύνορα για να μη… φύγουν παράτυποι μετανάστες προς τις πλούσιες χώρες του Βορρά…

Δεν ξεχνιέται άλλωστε και η πρωτοφανής (τότε, γιατί τώρα…) δήλωση που είχε κάνει το 2021 στη γερμανική εφημερίδα Bild, ότι αν δώσει λεφτά η Γερμανία και τους χτίσει σπίτια, δεχόμαστε μόνιμα τους πρόσφυγες!
Από την επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού

Η συμφωνία με την Ελβετία

Ενδεικτικό παράδειγμα των όσων προαναφέραμε, είναι και μια από τις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα για το μεταναστευτικό, με την Ελβετία.

Μάλιστα, ξεκινούν σύντομα και οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την ανανέωση αυτής της συμφωνίας μέχρι το 2029, όπως ενημέρωσε σχετικά η ελβετική Κυβέρνηση.

Μιας συμφωνίας που το νόημά της είναι ουσιαστικά ότι οι Ελβετοί θα μας δίνουν λεφτά κι εμείς δεν θα αφήνουμε τους μετανάστες να φεύγουν από δω προς τα ‘κει…
Οι λεπτομέρειες και οι όροι

Η ελβετική κυβέρνηση έχει εγκρίνει συμφωνίες μεταναστευτικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, ως μέρος της οικονομικής συνεισφοράς της στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιέζονται έντονα από τη μετανάστευση.

Τα ελβετικά ταμεία μετανάστευσης, τα οποία ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια CHF (203 εκατομμύρια δολάρια) συνολικά, προορίζονται για τη στήριξη αυτών των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές.

Τα ελβετικά κεφάλαια (τα λεγόμενα και πίστωση πλαίσιο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις χώρες που θα τα λάβουν για διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των διαδικασιών ασύλου, των υποδομών, των εθελούσιων επιστροφών και επανένταξης, καθώς και μέτρων ένταξης για την καταπολέμηση της παράτυπης δευτερεύουσας μετανάστευσης

Η πίστωση περιλαμβάνει επίσης ένα ταμείο ταχείας αντίδρασης ύψους 25 εκατομμυρίων CHF (σ.σ. ελβετικά φράγκα) για χρήση σε καταστάσεις κρίσης που προκύπτουν από μια ξαφνική και μεγάλης κλίμακας εισροή μεταναστών, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σχετική ανακοίνωση της ελβετικής Κυβέρνησης που εκδόθηκε την Παρασκευή (13/9) αναφέρει τα εξής:

Δεύτερη ελβετική συνεισφορά, πίστωση πλαισίου μετανάστευσης: Άνοιγμα διαπραγματεύσεων με Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία

Η πίστωση πλαίσιο μετανάστευσης στη δεύτερη ελβετική συνεισφορά εφαρμόζεται σε δύο φάσεις.

Ενόψει της υλοποίησης της δεύτερης φάσης (2025–2029), το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Αυτή η οικονομική συνεισφορά υποστηρίζει την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ευρώπη, η οποία ωφελεί επίσης την Ελβετία.

Η μετανάστευση αποτελεί τομέα προτεραιότητας στη δεύτερη συνεισφορά της Ελβετίας σε επιλεγμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Η πίστωση πλαισίου μετανάστευσης ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια CHF.

Οι χώρες εταίροι επιλέγονται με βάση μια σειρά κριτηρίων, όπως η κλίμακα των μεταναστευτικών ροών, οι διαρθρωτικές ανάγκες της ενδιαφερόμενης χώρας και τα συμφέροντα της Ελβετίας.

Υλοποίηση σε δύο φάσεις

Τα προγράμματα συνεργασίας σε πρώτη φάση ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 σε Ελλάδα και Κύπρο, με χρηματοδότηση 40 εκατ. CHF και 10 εκατ. CHF αντίστοιχα.

Στην Ιταλία, το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και η χώρα έλαβε 20 εκατομμύρια CHF.

Με σκοπό την υλοποίηση της δεύτερης φάσης (2025–29), η Ελβετία πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συνεργασίας της με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Η Ελβετία συνεργάζεται ήδη με τις δύο τελευταίες χώρες σε έργα συνοχής.

Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στους τομείς που πρόκειται να λάβουν στήριξη και στο ποσό που θα διατεθεί σε κάθε πρόγραμμα, από τα συνολικά διαθέσιμα 70 εκατομμύρια CHF.

Οι αρχές και οι κανόνες εφαρμογής θα είναι πανομοιότυποι με αυτούς της πρώτης φάσης.

Στόχοι και περιεχόμενο

Η πίστωση πλαίσιο για τη μετανάστευση στοχεύει στην ενίσχυση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Οι τομείς που ενδέχεται να λάβουν οικονομική συνεισφορά είναι οι διαδικασίες ασύλου, οι υποδομές, η βοήθεια για την εκούσια επιστροφή και επανένταξη και τα μέτρα ένταξης για την πρόληψη της παράτυπης δευτερεύουσας μετανάστευσης.

Εκτός από τα προγράμματα διμερούς συνεργασίας, η πίστωση τροφοδοτεί επίσης ένα Ταμείο Ταχείας Αντίδρασης για τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν σημαντικές μεταναστευτικές μετακινήσεις.

Αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ που δέχονται μεγάλο αριθμό ατόμων από την Ουκρανία που αναζητούν προστασία.
Από το 2022 ξεκίνησε η συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας

Η επονομαζόμενη «διμερής Συμφωνία-Πλαίσιο για την στήριξη της Ελλάδος στον τομέα της Μετανάστευσης» υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2022 στο Λουξεμβούργο από τον τότε Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την τότε σχετική επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Συμφωνία-Πλαίσιο περιλάμβανε (και συνεχίζει να περιλαμβάνει) τα εξής:

Διαδικασίες και δομές ΑσύλουΒελτίωση των εγκαταστάσεων των Περιφερειακών Γραφείου Ασύλου: Στόχος είναι η αύξηση της ικανότητας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η περαιτέρω μείωση των εκκρεμοτήτων της Υπηρεσίας Ασύλου.
Δημιουργία κεντρικής μονάδας για επεξεργασία των δεδομένων ταυτοποίησης και αναγνώρισης των Χωρών Καταγωγής – Country of Origin Information (COI): Σκοπός είναι η δημιουργία μίας μονάδας για τον έλεγχο και τη διασταύρωση πληροφοριών για τον έλεγχο αυθεντικότητας εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες κτλ.) καθώς και για την αντιμετώπιση προκλήσεων σχετικά με την ομιλούμενη γλώσσα των αιτούντων διεθνούς προστασίας και την εξακρίβωση της υπηκοότητας.
Εκπαίδευση προσωπικού που εργάζεται στην διαδικασία ασύλου: Στόχος είναι η αύξηση της συνολικής γνώσης και ικανότητας των εργαζομένων σε περιπτώσεις μετανάστευσης στην Ελλάδα για να γίνουν με οι διαδικασίες πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Εγκαταστάσεις υποδοχής ευάλωτων μεταναστώνΒελτίωση των Δομών Υποδοχής: Στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
Εκπαίδευση εργαζομένων σε περιπτώσεις οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης: Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των οικειοθελών επιστροφών από την Ελλάδα. Επιπλέον, το έργο θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού για τις οικειοθελείς επιστροφές.

Στήριξη στην αντιμετώπιση μεταναστευτικής κρίσης μέσω ειδικών δράσεωνΣτόχος είναι η αύξηση της ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία του αισθήματος συμμετοχικότητας στην τοπική κοινωνία. Αφορά περίπου 5.000 δικαιούχους ετησίως (2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 3.000 αιτούντες άσυλο), εστιάζοντας στις αξίες και τη γενική φιλοσοφία του Ολυμπισμού, ως μέσο προώθησης των αρχών της πολιτιστικής πολυμορφίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top