Έκτη συνάντηση μέσα σε 12 μήνες θα έχουν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση θα γίνει στο «Σπίτι της Τουρκίας» ,το πιθανότερο την Δευτέρα. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα θα είναι μια συνάντηση στην οποία θα γίνει συζήτηση «ουσίας» για όσα η Τουρκία ονομάζει «προβλήματα» κι εμείς ελπίζουμε ακόμη να τα ονομάζουμε παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας.
Αμέσως μετά από τη Διακήρυξη των Αθηνών υπήρχε το κλίμα ότι οι συζητήσεις θα «κρατήσουν ίσως και χρόνια». Τελικά μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται έτοιμη να αρχίσει διάλογο επί της ουσίας με την Τουρκία. Ουδείς γνωρίζει τι έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής ο κ.Μητσοτάκης και πολύ περισσότερο τι έχει στο μυαλό του να κουβεντιάσει με τον Ερντογάν. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων για το «ελληνικό σχέδιο». Αν υπάρχει σχέδιο και δεν βρισκόμαστε στη φάση του «πάμε κι όπου βγει»!
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ,το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινάει αύριο Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του στην Σύνοδο για το μέλλον του ΟΗΕ. Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα ώστε να είναι έτοιμο για το μέλλον. Η σύνοδος βασίζεται στη Διακήρυξη του ΟΗΕ του 2020 για τα 75 χρόνια του διεθνούς οργανισμού και αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας συνεργασίας.
Η χώρα μας αναμένεται να υποστηρίξει το Σύμφωνο για το Μέλλον στα Ηνωμένα Έθνη, που επικεντρώνεται στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και την παγκόσμια διακυβέρνηση, επαναβεβαιώνοντας τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Το βράδυ της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής, στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο του 2025 την θέση του Μη Μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο «Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία» και στο Κυπριακό, τονίζοντας το σημαντικό έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Οι στόχοι του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα από αυτόν τον κύκλο επαφών είναι να αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να αναλύσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να παρουσιάσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επαφές του πρωθυπουργού
Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με αρχηγούς κρατών, συλλόγους ομογενών αλλά και επενδυτές, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρίγκιπας-διάδοχος του Κουβέιτ Σεΐχης Σαμπάχ Αλ Χαλίντ Σαμπάχ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο Πρίγκιπας-Διάδοχος και πρωθυπουργός του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Χαμάντα Αλ Χαλίφα και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Το Μεσανατολικό
Οι επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς στη Ν. Υόρκη γίνονται στον απόηχο της ψήφισης από την Ελλάδα του ψηφίσματος του ΟΗΕ, το οποίο στηρίζεται στην γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες που έχουν οι πολιτικές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική όχθη. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τις προθέσεις της την ισραηλινή πλευρά.
Το Κυπριακό
Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού εν μέσω προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα και της απεσταλμένης του, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκιν Κουεγιάρ να βρεθεί πεδίο συνεννόησης μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην Κύπρο που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έως τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, αν δεν αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα των Κατεχομένων. Ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να βολιδοσκοπεί την πιθανότητα τριμερούς συνάντησης (Τουρκοκύπριοι-Ελληνοκύπριοι-ΟΗΕ) μέσα στον Οκτώβριο, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να έχει απαντήσει θετικά. Νωρίτερα την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Το τετ α τετ με Ερντογάν
Γρίφος παραμένει η ώρα και η μέρα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη. Η συνάντηση δεν υπάρχει έως τώρα στα προγράμματα των δύο ηγετών, ωστόσο από την ελληνική πλευρά θεωρείται βέβαιη καθώς είχε προσυμφωνηθεί με την τουρκική πλευρά να προσκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Σπίτι της Τουρκίας που βρίσκεται στην 1η Λεωφόρο αντικριστά της κεντρικής εισόδου του ΟΗΕ. Η συνάντηση πιθανολογείται ότι θα προγραμματιστεί για την Δευτέρα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση την Τρίτη αναχωρεί από τη Ν. Υόρκη.
Οι δύο ηγέτες στη συνάντηση τους αναμένεται να θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας – Αθήνας, ενόψει και της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επενδύει στον ελληνοτουρκικό διάλογο ξεκαθαρίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν χωρίς καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας.
Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν, θα είναι η έκτη σε ένα έτος.
Η ομογένεια
Το μεσημέρι της Τρίτης, 24 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, όπου θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου