GuidePedia

0

Του  ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Έχουν περάσει 42 ολόκληρα χρόνια από τότε που η Ελλάδα, με ενθουσιασμό ψήφισε το 1982, το νέο Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών (UNCLOS), αλλά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αγνοήσει την αξία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τα θαλάσσια σύνορά μας είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με τα έξι παραθαλάσσια κράτη, που είναι η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Ιταλία και η Αλβανία. Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει μόνο δυο προβληματικές οριοθετήσεις, με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Αλλά, ξαφνικά, παρατηρούμε κάποιες επικίνδυνες κινήσεις των Τούρκων, που επιχειρούν να τα βρούνε με την Αίγυπτο και εμείς, ως συνήθως, αιφνιδιαζόμαστε.Η Ιστορία Οριοθέτησης με Αίγυπτο

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με αυτή της Αιγύπτου ξεκίνησε στραβά από την αρχή, όταν η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποφάσισε να αρχίσει συζητήσεις με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, που ακολουθούσε τότε μια απόλυτα φιλοτουρκική πολιτική, το 2009.

Η Ελλάδα έκανε ένα τραγικό λάθος, διότι άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο, χωρίς να λάβει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και στην Στρογγύλη.

Η Ελλάδα δέχθηκε ένα ηχηρό χαστούκι από τους Αιγυπτίους, όταν αυτοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Τουρκία, τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία!

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία, μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου και της Στρογγύλης.

Έτσι, η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα διεξήγαγε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου 2009 με τη τουρκική πλευρά!

Η τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, συμμετέσχε στη συνάντηση στις 20 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα οι Αιγύπτιοι και οι Τούρκοι θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αείμνηστος Κύπριος εμπειρογνώμονας, σε θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων, Σόλων Κασίνης επαναλάμβανε συνεχώς ότι «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της με την Αίγυπτο».

Εκείνο, όμως, που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι κάθε φορά που γίνονταν συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι αντιπρότειναν στην ελληνική αντιπροσωπεία «Κάντε εσείς πρώτα οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο και μετά εμείς θα ακολουθήσουμε.»

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε και έτσι φτάσαμε στην Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον τότε ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι υπέγραψαν τη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Κάιρο.

Ισχυρίζομαι ότι αυτή η οριοθέτηση είναι προβληματική, διότι αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προβλέπει τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Εμείς θέλαμε να τορπιλίσουμε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι Αιγύπτιοι, γνωρίζοντας το πρόβλημά μας, επέμειναν να γίνει μια τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ, ώστε να φαίνεται ότι η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Ήταν ένα τραγικό λάθος από την δική μας πλευρά και φοβούμαι ότι, μακροπρόθεσμα, θα μας κοστίσει.Η προβληματική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Για να κατανοήσουμε τι θα συμβεί, είναι χρήσιμο να μελετήσουμε τον χάρτη της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ Πηγή: Τοπογράφος-Μηχανικός Λεόντιος Πορτοκαλάκης

Αυτή η οριοθέτηση έγινε μεταξύ 26ου και 28ου Μεσημβρινού, ενώ η σωστή πλήρης οριοθέτηση έπρεπε να γίνει μεταξύ 25ου και 30ου Μεσημβρινού.

Ήταν λάθος η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, διότι στην προσπάθεια μας να τεμαχίσουμε την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία, υποκύψαμε στην απαίτηση του Καΐρου να σταματήσουμε στον 28ο Μεσημβρινό, γιατί οι Αιγύπτιοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους ότι δεν αποκλείουν την προοπτική να έχουν θαλάσσια σύνορα μαζί τους στην Μεσόγειο.

Έτσι εμφανίζεται η Κρήτη με μειωμένη επήρεια και η Ρόδος χωρίς καμία επήρεια!

Επομένως, οι Τούρκοι στις νέες συζητήσεις τους με τους Αιγύπτιους στο Κάιρο θα βασιστούν στον παραπάνω χάρτη της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και θα ζητήσουν από τους Αιγύπτιους να μοιράσουν την Ανατολική Μεσόγειο στον 28Ο Μεσημβρινό, δηλαδή εκεί που τελείωσε η τμηματική οριοθέτηση της Ελλάδας με την Αίγυπτο.Ο ρόλος των Αμερικανών

Οι Αμερικανοί, αντιμέτωποι με τα βάσανα που έχουν από το Κίεβο μέχρι την Ιερουσαλήμ , δεν θα διστάσουν να ενθαρρύνουν μια οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, διότι πιστεύουν ότι έτσι θα λυθεί και η ελληνοτουρκική διαφορά.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο 28ος Μεσημβρινός της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας είναι αυτός που ορίζει και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!

Υποψιάζομαι ότι οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να επιλυθεί η ελληνοτουρκική διαφορά στη βάση της προβληματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στις 6 Αυγούστου 2020.

Το πιο τραγικό γεγονός που θα συμβεί σε μας, εάν υπάρξει οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, είναι ότι δεν θα συνορεύουν οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου!

Έτσι, ήρθε η ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φανεί αντάξιος των περιστάσεων και να οριοθετήσει την ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή του μαρτυρικού νησιού. Οι υδρογραφικές υπηρεσίες των δύο κρατών συμφωνούν στις γεωγραφικές συντεταγμένες και αυτές οι γεωγραφικές συντεταγμένες πρέπει να σταλούν, άμεσα, στα Ηνωμένα Έθνη.

Τέλος, ο ΄Έλληνας πρωθυπουργός, που υπερηφανεύεται για τις εξαιρετικές επαφές του με τις Βρυξέλλες, πρέπει να ζητήσει την υποστήριξη της Ε.Ε., παρότι όταν οι Βρυξέλλες μας ζητούν να δημιουργήσουμε Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, εμείς κωφεύουμε!

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top