GuidePedia

0


Παρά την ηλικία του το αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων HAWK αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά των ρωσικών εναέριων απειλών στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Καθώς τα συστήματα HAWK που σήμερα επιχειρεί η Αεροπορία της Ουκρανίας είναι της διαμόρφωσης Phase III, όπως αυτά που επιχειρεί ο Ελληνικός Στρατός (επτά πυροβολαρχίες με συνολικά 42 τριπλούς εκτοξευτές κατανεμημένες στις 180 και 181 Μοίρες Κατευθυνόμενων Βλημάτων), η διακρίβωση των επιχειρησιακών επιδόσεων τους σε συνθήκες μάχης, έχουν εξ ορισμού έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Ακόμη περισσότερο μετά την από τα πρωθυπουργικά χείλη, παραπομπή της ανανέωσης και αναβάθμισης του ελληνικού συστήματος αντιαεροπορικής & αντιαεροπορικής άμυνας στις καλένδες, μέσω μίας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης με ευρωπαϊκή – κοινή χρηματοδότηση. Και ας είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια περί δέσμευσης 2 δις ευρώ για τη δημιουργία δύο «θόλων» (αντιαεροπορικού και αντί-drone).

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο ότι το HAWK Phase III θα παραμείνει σε ελληνική υπηρεσία για αρκετά χρόνια ακόμη, οπότε η ακριβής και απευθείας ενημέρωση για τις ουκρανικές εμπειρίες από τη χρήση του σε πολεμικές συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων χρήσιμη. Χρήσιμες είναι επίσης οι τυχόν μετατροπές – προσθήκες που έχουν υιοθετήσει οι Ουκρανοί όπως και τυχόν τακτικές. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθεί κανάλι απευθείας ενημέρωσης ώστε διαπιστώσεις, διδάγματα και εμπειρίες να περιέλθουν σε γνώση της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με την Αεροπορία της Ουκρανίας, μία πυροβολαρχία του συστήματος HAWK έχει καταρρίψει 14 κατευθυνόμενα βλήματα και 40 ιρανικής προέλευσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed διαμορφωμένα ως περιφερόμενα πυρομαχικά.


Ισπανικά α/α συστήματα HAWK που έχει παραλάβει και επιχειρεί η αεράμυνα της Ουκρανίας

«13 εξ αυτών ήταν βλήματα πλεύσης (cruise) τύπου Kh-59 και ένα ήταν βλήμα πλεύσης τύπου Kalibr», ανέφερε ο διοικητής της πυροβολαρχίας σε δηλώσεις του που αναπαράχθηκαν από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται, ότι τα βλήματα πλεύσης Kh-59 (ανάλογα την έκδοση εμβέλεια από 45 έως 285 χλμ.) χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά Su-24M, Su-30, Su-34, Su-35, and Su-57, ενώ τα Kalibr, που εισήχθησαν σε υπηρεσία περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κυρίως από υποβρύχια και πλοία επιφανείας.

Σημειώνεται ότι τα συστήματα HAWK που επιχειρεί η Αεροπορία της Ουκρανίας προέρχονται από τα ισπανικά αποθέματα και έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό στο επίπεδο HAWK Phase III (όπως τα συστήματα που επιχειρεί ο Ελληνικός Στρατός). Οι πρώτες εκδόσεις του αντιαεροπορικού συστήματος HAWK είχαν δυνατότητα προσβολής εναέριων στόχων σε βεληνεκή της τάξης των 25 χλμ. και σε ύψη αναχαίτησης της τάξης των 14 χλμ.

Όμως μετά τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων στο επίπεδο HAWK Phase III το βεληνεκές αυξήθηκε σε 40 έως 42 χλμ. και το ύψος αναχαίτησης σε 18 έως 20 χλμ. Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι η Ισπανία έχει μεταβιβάσει στην Ουκρανία 12 εκτοξευτές M-192 και λοιπό εξοπλισμό και υλικά ώστε να συγκροτηθούν δύο πυροβολαρχίες.

Ας σημειωθεί ότι στις 9 Απριλίου 2024, η υπηρεσία συνεργασίας αμυντικής ασφάλειας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency), του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή στρατιωτική πώληση εξωτερικού (FMS: Foreign Military Sale) συστήματος υποστήριξης του πυραυλικού συστήματος HAWK Phase III και συναφών στοιχείων υλικοτεχνικής υποστήριξης και υποστήριξης προγράμματος, εκτιμώμενου κόστους 138 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται υπηρεσίες μηχανολογικής σχεδίασης και ολοκλήρωσης επικοινωνιών και διαλειτουργικότητας, η ανακαίνιση και γενική επισκευή των μονάδων πυρός, εξαρτήματα επαναπιστοποίησης βλημάτων, συλλογές εργαλείων, εξοπλισμός δοκιμών, εξοπλισμός υποστήριξης, τεχνική βιβλιογραφία, ανταλλακτικά, εκπαίδευση, τεχνικής και επιτόπιας υποστήριξης από την κυβέρνηση και τους αναδόχους, κ.α. Ο εξοπλισμός προέρχεται από συνδυασμό αποθεμάτων του Στρατού των ΗΠΑ,, δωρεών από χώρες, προϊόντων εμπορίου (COTS) και νέας παραγωγής.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top