GuidePedia

0


Απόρρητα έγγραφα των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας αποκαλύπτουν ότι, ήδη από το 2017, επιτακτική ντιρεκτίβα των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους ήταν να αγοράσουν το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Κι’ αυτό, παρ’ ότι στις ΗΠΑ το αεροσκάφος δεχόταν -και δέχεται- σφοδρές επικρίσεις για τα προβλήματά του. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την αγορά του.

Διαστάσεις σκανδάλου, τείνει να λάβει η πανάκριβη και -σε μεγάλο βαθμό, στην παρούσα, εξαιτίας των πολλών τεχνικών και επιχειρησιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το αεροσκάφος- άχρηστη για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35.

Την προμήθεια, σε πρώτη φάση, 20 αεροσκαφών, F-35, ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια. Θετική γνώμη εξέφρασαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνητική διατύπωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

Οι εξοπλιστικές «λυπητερές» για τους φορολογούμενους

Το κόστος απόκτησης αυτών των αεροσκαφών, σύμφωνα με πληροφορίες που κατά καιρούς έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 3,5 – 4 δισεκατομμύρια. Χωρίς οπλικά συστήματα, και χωρίς να υπολογίζονται οι νέες εγκαταστάσεις στάθμευσής τους και υποστήριξής τους. Δίχως επίσης να υπολογίζεται το κόστος συντήρησής τους, το οποίο, ως όλα δείχνουν θα γίνεται στο εξωτερικό, πιθανώς στην Ιταλία στις εκεί εγκαταστάσεις της αμερικανικής κατασκευάστριας, Lockheed Martin, αφού δεν θα επιτρέπεται ούτε βίδα να βάλουν πάνω σε αυτής της νέας τεχνολογίας αεροσκάφος οι Ελληνες τεχνικοί.

Εκτιμάται ότι το τελικό κόστος του ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 8 δισ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα φαραωνικά κυβερνητικά σχέδια για συνολική αντικατάσταση της αεράμυνας της χώρας, τα οποία ενδέχεται να ξεπεράσουν τα δέκα δισ. Μόνον δύο νέα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή, πλησιάζουν τα 20 δισ. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα υπάρχοντα που κλείστηκαν τα τελευταία χρόνια (μικρά και μεγάλα), η «λυπητερή» για την εξαιρετικά προβληματική οικονομία της Ελλάδας δεν αποκλείεται να πλησιάσει τα 40 δισ. Πάντως, εσχάτως οι αρχικές, μεγαλεπήβολες διακηρύξεις περί νέου, πολλαπλού «αντιαεροπορικού θόλου», έδωσαν τη θέση τους στην αγορά μόνο «αντι-drone θόλου», το πιθανότερο από το Ισραήλ. Πάλι καλά που κάπως μαζεύτηκαν. Τα δισεκατομμύρια δεν είναι στραγάλια. Ειδικά για μια πτωχευμένη χώρα.

Αεροπορικά παραμύθια υπεροπλίας στο Αιγαίο

Παρουσιάζοντας στους βουλευτές αυτή την αγορά, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ν. Δένδιας την διαφήμισε ως ολοκληρωτική ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο. Επανειλημμένως η κυβέρνηση, προκειμένου να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη, επαναλαμβάνει αυτό το αφήγημα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική.

Στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής (27 Ιουνίου 2024), ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «απόκτηση F-35, των πιο εξελιγμένων αεροσκαφών που πετάνε αυτή τη στιγμή. Ένα σημαντικό όπλο που θα δώσει μια μεγάλη δυνατότητα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Θα διασφαλίσει την δυνατότητά της αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας μας από οπουδήποτε και αν προέρχεται». Ποια, άραγε, είναι η «οποιαδήποτε απειλή» από «οπουδήποτε», την οποία δεν κατονόμασε ο Ν. Δένδιας;
Στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για τα F-35

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, επίσης, είχε πει ότι «έχουμε κερδίσει έναντι της συνολικής στήριξης (σ.σ. που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ) μια αντίστοιχη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών». Ετσι, «η Ελλάδα παίρνει F-35, η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει F-35. (…) Πράγματι, πρόκειται για ένα πρόγραμμα με υψηλό κόστος, όπως άλλωστε είναι και τα Rafale, αλλά με τεράστια επιχειρησιακή αξία, καθώς είναι μια πλατφόρμα εξαιρετικών δυνατοτήτων και όχι απλώς ένα μαχητικό αεροσκάφος».

Ναυτικά παραμύθια στο Αιγαίο

Παρ’ ότι στις ΗΠΑ, τόσο στο Κογκρέσο και ειδικά στην Επιτροπή Αμυνας, όσο και στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά ακόμα και στον Λευκό Οίκο, υπήρξε και υπάρχει προβληματισμός ως προς το πρόγραμμα, για τον Ν. Δένδια και την κυβέρνηση όλα είναι … ρόδινα. Οπως το ίδιο και για το πρόγραμμα της φρεγάτας του «μέλλοντος» των ΗΠΑ, Constellation, στο οποίο θέλει να βάλει την Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ν. Δένδιας, στη Βουλή, μίλησε για «την έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, με προδιαγραφές ειδικές, της φρεγάτας Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μιας φρεγάτας που εφόσον αποφασίσουμε την ναυπήγηση της, μετά από αυτό το αρχικό στάδιο θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα στις ΗΠΑ εγέρθηκαν εντονότατες ενστάσεις ως προς το πρόγραμμα Constellation, όπως επισήμανε το neostrategy.gr σε αναλυτικό δημοσίευμά του. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση πουλάει χάντρες προς ιθαγενείς!

Αμερικανική ντιρεκτίβα για τη Ρωσία

Σήμερα, το neostrategy.gr αποκαλύπτει εκθέσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, από τις οποίες προκύπτει σαφώς ότι οι ΗΠΑ, ήδη από το 2017, υποχρέωναν τους Ευρωπαίους να αγοράσουν F-35. Κάτι που έχει να κάνει αφενός με τα σχέδια ανάπτυξης του αεροσκάφους απέναντι από τη Ρωσία, αφετέρου με αυτή καθεαυτή την χρηματοδότηση του προγράμματος, η οποία έχει ξεφύγει πέραν κάθε ορίου.

Παρ’ ότι, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει ως επίτευγμα το ότι θα μπορέσει η -πτωχευμένη- χώρα μας να αγοράσει F-35, και άρα θα αποκτήσει υπεροπλία έναντι της Τουρκίας, η πραγματικότητα είναι ότι, αντίθετα, οι ΗΠΑ επέβαλαν στις χώρες του ΝΑΤΟ να αγοράσουν αυτό το αεροσκάφος, κυρίως ως αιχμή του δόρατος απέναντι στη Ρωσία. Είναι μάλιστα αμφίβολο κατά πόσον θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να έχει τον «εθνικό έλεγχο» των αεροσκαφών που ενδεχομένως θα αρχίσει να παραλαμβάνει από το τέλος της δεκαετίας και μετά.

Ως γνωστόν, η Τουρκία «πετάχτηκε» εκτός του προγράμματος F-35 (ήταν συμπαραγωγός, και όχι απλά αγοραστής), με πρόσχημα τα πάρε – δώσε, εξοπλιστικά, οικονομικά και πολιτικά, του Ερντογάν με τον Πούτιν, καθώς και τις πολιτικές και διπλωματικές ρήξεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια. Τώρα, η προσφορά F-35 προς την Ελλάδα, λειτουργεί ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top