Το 2023, οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αφού στάθηκαν εμπόδιο στα συνεργεία εργασίας που κατασκεύαζαν έναν δρόμο.
Μενέλαος ΧατζηκωστήςΟ θόρυβος από τα τουφέκια εφόδου μεταφέρεται σε όλη την ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη νεκρή ζώνη στην εθνοτικά διασπασμένη Κύπρο, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι τα κάρβουνα της στάσιμης σύγκρουσης του νησιού θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν ξανά.
Τα τουφέκια είναι μόνο η κορυφή μιας σειράς πρόσφατων κλιμακώσεων από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, αντιπάλους χωρισμένους κατά μήκος της νεκρής ζώνης των 180 χιλιομέτρων (120 μιλίων) που διασχίζει το μεσαιωνικό κέντρο της πρωτεύουσας.
Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, γνωστή ως UNFICYP, έχει δει την ανάπτυξη όπλων μεγάλου διαμετρήματος σε φυλάκια, όπως πολυβόλα και πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες, την κατασκευή εκατοντάδων νέων θέσεων μάχης καθώς και την εγκατάσταση δεκάδων καμερών υψηλής τεχνολογίας με υπέρυθρη ικανότητα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν με συστήματα στόχευσης πυροβολικού και πυραύλων. δήλωσε ο απερχόμενος αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου της δύναμης, συνταγματάρχης Μπεν Ράμσεϊ.
Τέτοιες ενέργειες θεωρούνται ότι παραβιάζουν τη νεκρή ζώνη και συμβαίνουν συχνότερα.
«Κανείς δεν ακούει», είπε ο συνταγματάρχης Ράμσεϊ κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας μέσα από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και τις επιχειρήσεις της απρόσιτης νεκρής ζώνης. «Ένας λάθος υπολογισμός είναι θέμα χρόνου».
Η νεκρή ζώνη που συνδέει βορρά και νότο - περισσότερο από 6 χιλιόμετρα (4 μίλια) στο ευρύτερο της, λίγα μέτρα (γιάρδες) στο στενότερο - χρησιμεύει ως υπενθύμιση της βασανισμένης πολιτικής του νησιωτικού έθνους που κορυφώθηκε με την τουρκική εισβολή το 1974, ως απάντηση σε ένα πραξικόπημα από υποστηρικτές της ένωσης με την Ελλάδα. Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για να καταστείλουν τις μάχες μεταξύ των δύο κοινοτήτων μια ολόκληρη δεκαετία πριν από την εισβολή και, μετά από αυτήν, η εντολή τους επεκτάθηκε για να περιπολούν τη νεκρή ζώνη.
Οι δύο πλευρές διευκόλυναν τη στρατιωτική τους ετοιμότητα μετά από μια συμφωνία του 1989 μεταξύ των αποσχισθέντων Τουρκοκυπρίων στο βόρειο τρίτο του νησιού και των Ελληνοκυπρίων στο νότο, στην οποία συμφώνησαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους.
Τώρα, την παραμονή της 50ης επετείου ενός πολέμου που άφησε την Κύπρο ως το μόνο εναπομείναν διαιρεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αυξημένες εντάσεις είναι κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά - ιδιαίτερα σε ένα νησί από όπου χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αποσταλεί στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.
Μέχρι στιγμής το 2024, υπήρξε αύξηση 70% στις παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ramsay, κυρίως λόγω της κατασκευής και από τις δύο πλευρές εντός του ουδέτερου εδάφους. Το 2023, σημειώθηκε αύξηση 60% σε τέτοιες παραβιάσεις.
Τους καλοκαιρινούς μήνες βλέπουμε τις περισσότερες παραβάσεις σε αυτό που ο συνταγματάρχης Ramsay αποκαλεί «σιωπηλό πεδίο μάχης» στο οποίο παίζεται μια «παρτίδα σκάκι».
Μόνο 800 στρατιωτικοί έχουν ανατεθεί να περιπολούν σε όλο το μήκος της νεκρής ζώνης, κάτι που ο συνταγματάρχης Ramsay παραδέχτηκε ότι αποτελεί πρόκληση. Αλλά ο ΟΗΕ έχει τις δικές του κάμερες παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας για να παρακολουθεί τυχόν μη εξουσιοδοτημένες εισβολές στη νεκρή ζώνη και να στέλνει γρήγορα ειρηνευτικές δυνάμεις σε πιθανά καυτά σημεία πριν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, με τη βοήθεια ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Python Scripts που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα μπορούσαν να λάβουν χώρα παραβιάσεις της νεκρής ζώνης. Άνοιξαν επίσης εκ νέου ένα διοικητήριο εντός της νεκρής ζώνης της Λευκωσίας από όπου οι ειρηνευτικές δυνάμεις μπορούν να παρακολουθούν οποιαδήποτε δραστηριότητα όλο το εικοσιτετράωρο.
Το 2023, οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αφού στάθηκαν εμπόδιο στα συνεργεία εργασίας που κατασκεύαζαν έναν δρόμο που θα είχε καταπατήσει τη νεκρή ζώνη.
Οι Τουρκοκύπριοι αμφισβήτησαν την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός της νεκρής ζώνης για να προσπαθήσουν να πιέσουν τον παγκόσμιο οργανισμό να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση που μονομερώς διακήρυξαν το 1983. Μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το αποσχισθέν κράτος και διατηρεί περισσότερους από 35.000 στρατιώτες εκεί.
Ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος του νησιού Νίκος Χριστοδουλίδης επέρριψε την ευθύνη για τις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης ξεκάθαρα στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, αν και ο ΟΗΕ λέει ότι ο εξοπλισμός παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας που εγκατέστησε πρόσφατα η κυβέρνησή του κατά μήκος της νεκρής ζώνης χαρακτηρίζεται επίσης ως παραβίαση. Κύπριοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι κάμερες εγκαταστάθηκαν για να παρακολουθούν και να αποτρέπουν πιθανές διελεύσεις αιτούντων άσυλο προς το νότο.
Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν επιμείνει σταθερά σε μια συμφωνία δύο κρατών που οι Ελληνοκύπριοι έχουν διαγράψει ως μη αρχή. Οι δύο πλευρές δεν έχουν εμπλακεί σε πραγματικό διάλογο για μια ειρηνευτική συμφωνία εδώ και επτά χρόνια, από τότε που απέτυχε η τελευταία μεγάλη ώθηση για την επανένωση του νησιού ως ομόσπονδης δημοκρατίας που αποτελείται από τουρκοκυπριακές και ελληνοκυπριακές ζώνες.
Η τελευταία προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης του επικεφαλής του ΟΗΕ, María Angela Holguín Cuéllar, να επαναφέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται να παραπαίει.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ προειδοποίησε νωρίτερα τον Ιούλιο ότι εάν σταματήσουν οι προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες, θα υπάρξουν «συνέπειες στη νεκρή ζώνη».
Είναι μια ανησυχία που συμμερίζονται η Τουρκοκύπρια Ιπέκ Μπόρμαν και η Ελληνοκύπρια Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, μέλη της διευθύνουσας επιτροπής του νεοσύστατου Δικοινοτικού Συνασπισμού Γυναικών Κύπρου, μιας ομάδας αφιερωμένης στην ισότιμη φωνή των γυναικών και τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική διαδικασία του νησιού.
Τον Ιούνιο, η Χεζμπολάχ προειδοποίησε την Κύπρο να μην επιτρέψει στον στρατό του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμιά του στο νησί για να βομβαρδίσει τον Λίβανο. Ο Borman και ο Κουκκίδης-Προκοπίου επισημαίνουν την απειλή ως παράδειγμα για τον οποίο η διαίρεση της Κύπρου δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως μια παραγκωνισμένη σύγκρουση απομονωμένη από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται σε μια ταραχώδη περιοχή.
Η επιστροφή των δύο πλευρών στις συνομιλίες είναι το κλειδί για την πρόληψη της κλιμάκωσης των εντάσεων στο νησί σε ένα σημείο όπου θα μπορούσαν να ξεσπάσουν και πάλι ανοιχτές εχθροπραξίες.
«Η Κύπρος είναι μέρος ενός παζλ περιφερειακής ασφάλειας και χρειάζεται ο κόσμος μια άλλη σύγκρουση; Χρειάζεται ο κόσμος άλλη μια πυρκαγιά;» Κουκκίδης-Προκοπίου δήλωσε στο Associated Press. Χωρίς επιστροφή στις συνομιλίες, «δυστυχώς, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να βρεθούμε με μια κλιμάκωση των εντάσεων που θα ήταν πολύ αργά για να ελεγχθεί».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου