Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια, Άντζελα Άγκελερ, τάχθηκε κατά της ιδέας του νέου πρωθυπουργού των Σκοπίων, Χριστιάν Μίτσκοσκι για διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία για αλλαγή των όρων για την ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα, που ήδη περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.«Επιτρέψτε μου να το πω ξεκάθαρα… Οι συμβάσεις έχουν κλείσει. Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση των Πρεσπών, δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση για πρόοδο προς την ΕΕ. Αυτό είναι πολύ σαφές», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άγκελερ σε συνέντευξή της στο Свободна Европа (Ελεύθερη Ευρώπη).
Η πρέσβειρα δεν απέκλεισε την ανάγκη περαιτέρω διαλόγου για επίμαχα θέματα με τους γείτονες, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί. «Ελπίζουμε ότι αυτές οι παλιές χρήσεις ή ορολογίες (όπως ο όρος ‘Μακεδονία’) μπορούν να εγκαταλειφθούν, συγχρόνως οι γείτονες, ανεξάρτητα από το ποιος, ξεκινώντας από τη Βόρεια Μακεδονία, θα μπορέσουν να έχουν σημαντικές συνομιλίες που θα ωφελήσουν όλους τους εμπλεκόμενους. Ελπίζουμε να το δούμε».
Το VMRO-DPMNE του Μίτσκοσκι, ως αντιπολίτευση, μπλόκαρε για δύο χρόνια τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, βάσει πρότασης της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία επέτρεπε στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εάν συμπεριλάμβανε τους Βούλγαρους στο σύνταγμά της. Έδωσε τέλος σε μια διαμάχη που διήρκεσε πάνω από ενάμιση χρόνο, αφού η Βουλγαρία επέβαλε de facto βέτο στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων.
Δεν άλλαξε η θέση του
Οι παρατηρητές πίστευαν ότι ο Μίτσκοσκι θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση του μετά τις εκλογές μόλις ανέλθει στην εξουσία (καθώς το κόμμα του προηγείτο εδώ και καιρό στις δημοσκοπήσεις έναντι των προηγουμένως κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών). Ακόμη και μετά τη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο, η θέση του δεν άλλαξε. Ο Μίτσκοσκι επιμένει πεισματικά ότι η «γαλλική πρόταση» (η οποία ακολούθησε τόσο τις βουλγαρικές όσο και τις σκοπιανές προτάσεις) είναι «βουλγαρική υπαγόρευση» και ότι οι όροι μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν.
«Υπάρχει διαφορά, όπως ξέρουμε, ανάμεσα σε αυτά που ειπώθηκαν στις προεκλογικές εκστρατείες και σε αυτά που λέγονται επί χρόνια και σε αυτά που λέγονται τώρα για να προχωρήσουμε», είπε ο Άγκελερ έχοντας κατά νου την πρόκληση απευθυνόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών από εκπροσώπους των αρχών, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Γκόρντανα Σιλιανόφσκα Ντάβκοβα. Παράλληλα, χαιρέτισε την απόφαση του Μίτσκοσκι να χρησιμοποιήσει ο ίδιος το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία του. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το είδαμε», είπε. Η ίδια επεσήμανε: «Ομολογώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο για πολλούς να δεχτούν την αλλαγή του ονόματος. Αλλά ήταν μια διεθνής συμφωνία… Είναι κάτι που βοήθησε τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει».
Εκκαθάριση της διαπραγματευτικής θέσης
Αυτό έγινε λίγες μέρες αφότου ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Τίμτσο Μουτσούνσκι, επανέλαβε τη θέση των Σκοπίων ότι το σύνταγμα της χώρας θα μπορούσε να αλλάξει για να προστεθούν Βούλγαροι, αλλά με ρήτρα ότι η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα που η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στην ΕΕ. Ο Μουτσούνσκι χρησιμοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση – σε φόρουμ στο Ντουμπρόβνικ – για να πει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι το αίτημα της Βουλγαρίας ήταν απροσδόκητο και έπαιρνε νέα διάσταση κάθε χρόνο.
Ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη θέση το VMRO-DPMNE βλέπει τα λεγόμενα εγγυάται ότι το «βουλγαρικό» αίτημα για αλλαγή θα ήταν το τελευταίο (μάλιστα είναι και ευρωπαϊκό, καθώς συμπεριλήφθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων). «Θέλουμε προβλεψιμότητα, θέλουμε να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το τελευταίο διμερές ζήτημα που έχουμε μπροστά μας», είπε ο Μουτσούνσκι, αποκαλώντας ένα τέτοιο σενάριο «λογικό, ευρωπαϊκό συμβιβασμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Μακεδόνες έχουν γίνει πολλές φορές μάρτυρες των διπλών σταθμών των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά παρόλα αυτά παραμένουν φιλοευρωπαϊκοί, γνωρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή».
Από τότε που το υπουργικό συμβούλιο του Μίτσκοσκι ανέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει διατυπωθεί άλλη ιδέα που θα μπορούσε να διαμορφώσει τη «διαπραγματευτική θέση» που επιδιώκουν τα Σκόπια ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Ο Izzet Medjiti από τον εταίρο VMRO-DPMNE, τον συνασπισμό VLEN, ανακοίνωσε ότι η χώρα συνομιλεί με τον «διεθνή παράγοντα» για «τις δυνατότητες να υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις όσο διαρκεί η διαδικασία».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου