Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού καναλιού της Τουρκίας
Στάσιμες έχουν μείνει τους τελευταίους 6 μήνες οι αμερικανικές δραστηριότητες στην Αλεξανδρούπολη, ισχυρίζεται το φιλο-κυβερνητικό κανάλι Haber Global.Επικαλούμενο «πηγές από την περιοχή», το τουρκικό κανάλι υποστηρίζει ότι μετά από πιέσεις της Ρωσίας στην κυβέρνηση της Αθήνας ορισμένοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, όπου υπάρχει αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη, σταμάτησαν.
Η αμερικανική βάση που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παρακολουθείται στενά από την Τουρκία. Στάσιμες έχουν μείνει τους τελευταίους 6 μήνες οι αμερικανικές δραστηριότητες στην Αλεξανδρούπολη, ισχυρίζεται το φιλο-κυβερνητικό κανάλι Haber Global.
Επικαλούμενο «πηγές από την περιοχή», το τουρκικό κανάλι υποστηρίζει ότι μετά από πιέσεις της Ρωσίας στην κυβέρνηση της Αθήνας ορισμένοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, όπου υπάρχει αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη, σταμάτησαν.
Η αμερικανική βάση που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παρακολουθείται στενά από την Τουρκία.
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, πολιτικός και ακτιβίστρια της κοινωνίας των πολιτών από τη δυτική Θράκη, δήλωσε στο Haber Global ότι ορισμένοι διαγωνισμοί για το έργο του λιμανιού έχουν ακυρωθεί, καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις σε πολιτειακό επίπεδο για τη χρήση του λιμανιού από τις ΗΠΑ ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας στο μέλλον.
Το ρωσικό λόμπι σε δράση
Σύμφωνα με τη Μουσταφάογλου, «το υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε την εκτέλεση του έργου, το οποίο είχε προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί στις 11 Ιανουαρίου, μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης. Οι ΗΠΑ επρόκειτο να αναλάβουν τα έργα, αλλά το ρωσικό λόμπι που δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη αντέδρασε. Το έργο αυτό θα επιτρέψει στην Αλεξανδρούπολη να γίνει ένα στρατηγικό ενεργειακό και εμπορικό κέντρο, που θα τη συνδέει με την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Μόλις ολοκληρωθεί, τα πλοία θα μπορούν να ελλιμενίζονται με ασφάλεια στο λιμάνι, να συνδέονται με τη νέα περιφερειακή οδό και να μεταφέρουν το φορτίο τους απευθείας στην Εγνατία Οδό».
Δεν υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός
Ένα άλλο έργο που αφορά το λιμάνι είναι ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου.
«Για το τμήμα της Αλεξανδρούπολης εκτιμήθηκε προϋπολογισμός 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες στην εξεύρεση προϋπολογισμού για το σύνολο του έργου. Η σημασία του σιδηροδρόμου Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο είναι ότι θα συνδέσει την Αλεξανδρούπολη με το κέντρο της Ευρώπης. Ο ευρωπαϊκός εμπορικός δρόμος “Sea2Sea Trade Route” θα διέρχεται από τη γραμμή αυτή. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί ο εμπορικός όγκος της περιοχής του Έβρου. Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί και αυτός ο διαγωνισμός. Ένας από τους διαγωνισμούς θα είναι και ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ του λιμανιού της Πάτρας και της πόλης της Πάτρας».
Στασιμότητα εδώ και 6 μήνες
Η Μουσταφάογλου υποστηρίζει ότι οι διαγωνισμοί που θα ανασταλούν είναι η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Τοξότης και η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας Κορωπίου-Λαυρίου. Δίνοντας πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση αναφέρει ότι: «Όταν πηγαίνεις στο λιμάνι το βράδυ, βλέπεις τα λαμπερά φώτα των αμερικανικών πλοίων. Συνέβαλαν οικονομικά στην περιοχή. Ωστόσο, η Ρωσία, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή, αντιδρά μέσω του ρωσικού οίκου και των γραφείων εμπορικών ακολούθων. Τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρείται στασιμότητα στις δραστηριότητες των ΗΠΑ στην περιοχή».
Αντιδράσεις στο κράτος
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τη Βουλγαρία σταμάτησε μετά από διαμαρτυρία μελών του ΚΚΕ.
Ο ειδικός Χασάν Οζκάν δήλωσε ότι «αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν είναι επιθυμητά στην περιοχή. Η δράση του ΚΚΕ είναι σημαντική. Διότι το ΚΚΕ είναι σήμερα το 4ο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου