GuidePedia

0


Πούτιν και Λουκασένκο κρατώντας "αναμένη" την πολεμική μηχανή τους στην Λευκορωσία, αναγκάζουν τον Ζελένσκι να δεσμεύει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις πέριξ του Κιέβου, αποστερώντας αυτές από το μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι εξελίξεις δεν είναι καλές για τις Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι γνωστό ότι η Λευκορωσία αποτελεί πιστό σύμμαχο και προπύργιο του Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα κατόπιν συμφωνίας Πούτιν-Λουκασένκο στο έδαφος της Λευκορωσίας έχουν προωθηθεί ισχυρές Ρωσικές στρατιωτικές Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυρηνικών όπλων.

Δυτικοί και Ουκρανοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο επανάληψης Ρωσικής επίθεσης με αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ) την κατάληψη του Κιέβου. Ως κύριους άξονες αυτής αναφέρουν έναν προερχόμενο από το έδαφος της Λευκορωσίας και έτερο από το Ρωσικό έδαφος από την ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβο.

Ωστόσο υπάρχει η άποψη- την οποία υιοθετούμε- πως στην παρούσα φάση το Κίεβο δεν αποτελεί Ρωσικό ΑΝΣΚ αλλά μεταγενέστερο χρονικά.

Ο Πούτιν θέλει να "απελευθερώσει" όπως λέει ο ίδιος, πρώτα από όλα, το σύνολο των εδαφών του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία.
Επιθεώρηση-άσκηση πολεμικής ετοιμότητας πραγματοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λευκορωσίας

Ενισχυτικό αυτής της άποψης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "Η Λευκορωσία ενισχύει τη στρατιωτική ετοιμότητα μάχης εν μέσω ασκήσεων του ΝΑΤΟ", το οποίο επισημαινει:

"Η Λευκορωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας επιθεώρηση της πολεμικής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, ενόψει των ασκήσεων του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) που διεξάγονται κοντά στα σύνορά της, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνάς της τη Δευτέρα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις δίνουν μεγάλη προσοχή στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης στην τρέχουσα επιδεινωμένη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στο Telegram, επικαλούμενο τον Βίκτορ Γκιούλεβιτς, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας και πρώτο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας.

Ο Γκιούλεβιτς είπε ότι η επιθεώρηση είναι επίσης μια απάντηση στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων "Dragon 24" υπό την Πολωνία που διεξάγονται στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων του NATO" Steadfast Defender", των μεγαλύτερων στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Είπε ότι οι καθορισμένες στρατιωτικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ασκήσεων και τέτοιες αντιδράσεις θα ενταθούν στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των συμμετεχόντων στρατευμάτων.

«Οι στρατιώτες θα μετακινηθούν σε καθορισμένες περιοχές, θα υποβληθούν σε μια σειρά ασκήσεων και εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων βολών όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώθηκε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξουν προσωρινοί περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών λόγω της κίνησης στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διεξάγονται τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία. Πληροφορίες σχετικά με την «ολοκληρωτική δοκιμή ετοιμότητας μάχης» αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τον Οκτώβριο του 2023.
Ρωσικά τακτικά Πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Στα τέλη του 2023, η Ρωσία ολοκλήρωσε τη διαδικασία ανάπτυξης των πυρηνικών της όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

Ο Alyaksandr Lukashenka δήλωσε ότι οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο, αν και δεν διευκρίνισε την ποσότητα ή τις τοποθεσίες ανάπτυξης.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης, έχουν περιορισμένη εμβέλεια και χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τις ισχυρότερες πυρηνικές κεφαλές που είναι τοποθετημένες σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Μπορούν να έχουν αποδόσεις τόσο μικρές όσο περίπου 1 κιλό-τόνου.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των όπλων που στέλνει στη Λευκορωσία.

Ο Λουκασένκα έχει επισημάνει ότι η φιλοξενία ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας για την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία παρέχει στρατιωτική, ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top