Τούρκοι ειδικοί επιμένουν ότι οι πυρηνικές βόμβες στο Ιντσιρλίκ μετατρέπουν την Τουρκία σε άμεσο στόχο της Ρωσίας
Την Ελλάδα δείχνει μεγάλη τουρκική εφημερίδα ως την χώρα που θα υποδεχθεί την παρτίδα με τις 20 βόμβες τύπου B61-3/4 που βρίσκονται στην βάση του Ιντσιρλίκ.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι : "η ελληνική κυβέρνηση, που έχει φτάσει στο σημείο της πλήρους παράδοσης στις ΗΠΑ, επιθυμεί εδώ και καιρό να μεταφερθεί η Βάση Ιντσιρλίκ μαζί με τις πυρηνικές βόμβες στην Ελλάδα.
Ήδη από το 2017, πηγή του ελληνικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι αξιολογείται το ενδεχόμενο μετακίνησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ στη βάση της Κρήτης”.
Το 2018, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον είχε αναφέρει ότι οι εντάσεις με την Τουρκία είχαν επιταχύνει την πιθανότητα αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ.
«Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να δούμε την πραγματικότητα της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε την Ελλάδα ως εναλλακτική», είχε αναφέρει ο Τζόνσον.
Τούρκοι ειδικοί επιμένουν ότι οι πυρηνικές βόμβες στο Ιντσιρλίκ μετατρέπουν την Τουρκία σε άμεσο στόχο της Ρωσίας
Το τουρκικό Κόμμα της Πατρίδας διεξάγει εκστρατεία για πολλά χρόνια για να φέρει τη βάση του Ιντσιρλίκ υπό τον έλεγχο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα ήταν γνωστό ότι υπήρχαν 50 θερμοπυρηνικές βόμβες τύπου B61-3/4 στη βάση του Ιντσιρλίκ.
Μάλιστα, το 2015, ο Χανς Κρίστενσεν, Διευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πληροφόρησης της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, είχε δηλώσει στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF ότι 21 καταφύγια στη Βάση Ιντσιρλίκ ενισχύθηκαν για νέους τύπους πυρηνικών βομβών.
Ωστόσο, τα στοιχεία του ιδρύματος για το 2023 δείχνουν ότι ο αριθμός των βομβών τύπου B61-3/4 στο Ιντσιρλίκ είναι 20.
Είναι άγνωστο πού πήγαν οι άλλες 30 βόμβες και αν υποβλήθηκαν στην εκσυγχρονισμό για να γίνουν B61-12.
Κατά καιρούς γίνονται συζητήσεις και στην Τουρκία για το ενδεχόμενο κατάσχεσης αυτών των βομβών.
Ωστόσο, ο Τούρκος απόστρατος Υποπτέραρχος Μπαγιαζίτ Καρατάς έχει δώσει τις ακόλουθες πληροφορίες στο Aydınlık σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς: «Ακόμα και όταν λέμε, ότι θα κατάσχαμε αυτές τις βόμβες, δεν θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Γιατί οι πυρηνικές βόμβες δεν είναι έτοιμες για τα αεροσκάφη μας. Πρέπει να διεξαχθεί μια ειδική διαδικασία για να μπορέσουν αυτές οι βόμβες να είναι έτοιμες για ρίψη σε επιχειρήσεις.
Αυτή η διαδικασία γίνεται από τη δική της ομάδα ειδικών. Η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη ή έλεγχο σε αυτό το θέμα. Ακόμα κι αν κατάσχουμε αυτές τις βόμβες και τις ετοιμάσουμε από ομάδα ειδικών, δεν θα μπορέσουμε να ρίξουμε από τα αεροσκάφη μας διότι πρέπει να αλλάξουμε και το λογισμικό των μαχητικών μας».
Αμερικανικές πυρηνικές βόμβες 50 κιλοτόνων
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, από το 2023, 100 παλαιότερες εκδόσεις των βομβών Β61 (B61-3/4) έχουν τοποθετηθεί σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία, και αφορούν αποστολή πυρηνικής επίθεσης της Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Οι τέσσερις πρώτες χώρες είναι όλες τρέχουσες χρήστες των αεροσκαφών F-35.
Μάλιστα, η Γερμανία είχε προαναγγείλει ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα F-35 λόγω της ανάγκης να διαθέτει αεροσκάφος με πυρηνική ικανότητα.
Ωστόσο, τα αεροσκάφη F-35A είναι πιστοποιημένα μόνο για τη μεταφορά της νέας παραλλαγής B61-12.Για το λόγο αυτό, σχεδιάζεται η αντικατάσταση των παλαιών εκδόσεων σε αυτές τις πέντε χώρες με B61-12.
Αν και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των νέων εκδόσεων των βομβών δεν είναι σαφές, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες βόμβες θα αποσταλούν στις σχετικές χώρες από τον Δεκέμβριο του 2022.
Η πρώτη παρτίδα B61-12 παρήχθη τον Νοέμβριο του 2021 και η παραγωγή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2025.
Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του προϋπολογισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις πυρηνικές κεφαλές, η προώθηση του προγράμματος θα κοστίσει συνολικά 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η βόμβα B61-13 θα ισοδυναμούσε περίπου με μια έκρηξη 360 κιλοτόνων. Ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν ότι αυτή η έκδοση θα πιστοποιηθεί μόνο για βομβαρδιστικά. Από την άλλη, εκτιμάται ότι η ισχύς έκρηξης των B61-12 μπορεί να φτάσει έως και τα 50 κιλοτόνους.
Για σύγκριση, η ισχύς της πυρηνικής βόμβας «Little Boy» που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας ήταν 15 κιλοτόνων.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου