GuidePedia

0


Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι οι δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας
Την ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου -που αγνοεί πλήρως ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο, η Κάρπαθος, η Ρόδος και η Κρήτη- επιχειρεί η Τουρκία, δηλώνοντας έτοιμη για την αξιοποίηση της ενεργειακής δυνατότητας της Λιβύης.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ. Μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με μια πιο εντατική τεχνική εργασία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar, ο οποίος βρισκόταν στην Τρίπολη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης. Ο ίδιος -μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu- εξέφρασε την εκτίμηση ότι Τουρκία και Λιβύη θα οδηγήσουν σε ανώτερο επίπεδο τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι οι δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
«Δημιουργήσαμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων. Σε συνέχεια αυτού, βρισκόμαστε σήμερα εδώ» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Bayraktar πρόσθεσε ότι «μαζί με τις εταιρείες του ιδιωτικού μας τομέα και τις κρατικές εταιρείες, πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη για να προωθήσουμε τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και των ορυχείων και άλλων τομέων στην ηλεκτρική ενέργεια. Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Πετρελαίων και τους αξιωματούχους των αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Δείξαμε μία πολύ σοβαρή αποφασιστικότητα για την επόμενη περίοδο. Ελπίζω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα αυτές οι προσπάθειες. Η Τουρκία και η Λιβύη θα συνεχίσουν την πολύ-επίπεδη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας με πιο μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τρόπο».
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επεσήμανε τις δυνατότητες της Λιβύης όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους. «Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι ορυκτοί πόροι της χώρας είναι αρκετά πλούσιοι. Όμως, φυσικά, υπάρχει η ανάγκη για σταθερότητα. Προκειμένου οι επενδύσεις που έρχονται εδώ να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει μαζί με αυτές να πραγματοποιηθούν και κάποια έργα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις της Αθήνας το 2022

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή και του Μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης Dbeibeh το 2022 είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με κορύφωση την ματαίωση της επίσκεψης του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη προκειμένου να μην συναντηθεί με την ομόλογο του Najla Mangoush, η οποία είχε υπογράψει το Μνημόνιο, που προέβλεπε την ανάθεση σε τουρκικές εταιρείες την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων σε θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης, στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει κάποια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας που θα έφερνε τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα σε μια θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπου δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, όμως υπάρχει μονομερής κατάθεση συντεταγμένων των εξωτερικών ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ, βάσει της οποίας έχουν χαραχθεί θαλάσσια οικόπεδα εκ των οποίων ορισμένα νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.
Με βάση το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο η Λιβύη διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης. Με την επιστολή της στον ΟΗΕ πριν μερικές εβδομάδες για την κήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης, η Λιβύη επικαλείται και πάλι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, ένδειξη ότι επιμένει στην επικαιροποίηση των λιβυκών και τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top