Πέτρος Κράνιας
O πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη.
Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς παρευρέθηκε στη συνάντηση στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα. Η συνάντηση ήταν κλειστή για τον Τύπο και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έκανε παρατηρήσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν.
Η Τουρκία και η Λιβύη έχουν συσφίξει δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την αποστολή των μισθοφόρων και λοιπών μαχητικών στοιχείων από τη Συρία, στη Λιβύη με αρχικό σκοπό να υποστηρίξουν τον Φαγέζ αλ-Σάρατζ στη μάχη να κρατήσει την Τρίπολη ενάντια στην προέλαση του Χαλίφα Χαφτάρ και εν συνεχεία να στηρίξουν τον Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα.
Προ μερικών εβδομάδων ο Σάλεχ είχε πει ότι ήταν "πιθανό να επισκεφθεί" την Τουρκία, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Νουμάν Κουρτουλμούς.
Το θέμα της ατζέντας είναι η παράταση της ανάπτυξης των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, την ώρα που ο Σάλεχ έπαιρνε θέση κατά της συγκεκριμένης κίνησης.
Η τουρκική Προεδρία παρέπεμψε στο κοινοβούλιο μνημόνιο για παράταση των αποστολών των δυνάμεών της στη Λιβύη για 24 μήνες.
Το μνημόνιο ανέφερε ότι στόχος της αποστολής τουρκικών δυνάμεων ήταν "η προστασία των εθνικών συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η λήψη όλων των απαραίτητων προφυλάξεων έναντι των κινδύνων ασφαλείας που προέρχονται από παράνομες ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και η διατήρηση της ασφάλειας έναντι άλλων πιθανών κινδύνων, όπως μαζική μετανάστευση, παρέχοντας την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται ο λαός της Λιβύης και παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης".
Η Τουρκία έστειλε τις δυνάμεις της στη Λιβύη στις 2 Ιανουαρίου 2020 και τα καθήκοντά της παρατάθηκαν στις 21 Ιουνίου 2021 για 18 μήνες.
Το μνημόνιο καλούσε το Κοινοβούλιο να επικυρώσει την παράταση των καθηκόντων των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για 24 μήνες, αρχής γενομένης από τις 2 Ιανουαρίου 2024.
"Όσον αφορά τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, απορρίπτουμε [την ίδρυση] οποιασδήποτε στρατιωτικής βάσης στη χώρα μας", είχε δηλώσει προ εβδομάδων ο Σάλεχ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, προσθέτοντας ότι μόνο η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με άλλες χώρες είναι αποδεκτές από τη Λιβύη. Ο Σάλεχ είχε τότε μιλήσει για βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα, καθώς και για τη βελτίωση των δεσμών Αιγύπτου-Τουρκίας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου