GuidePedia

0

Η ενεργοποίηση των Kinzhal από τους ρώσους στην Μαύρη Θάλασσα δεν λειτουργούν μόνο αποτρεπτικά για την Βρετανία που θα ήθελε να στείλει στόλο… αλλά υπάρχουν βαθύτεροι στόχοι… να αποτρέψουν τους αμερικανούς

Για την ασήμαντη Hamas στο Ισράηλ που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον Ισραηλινό στρατό... οι ΗΠΑ έστειλαν τα δύο μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα τους με έως 180 πολεμικά αεροπλάνα αλλά και άλλα οπλικά συστήματα…
Στόχος τους είπαν – ψευδώς – να συγκεντρώσουν τους 500.000 αμερικανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ ως έσχατη ανάγκη…
Στόχος τους ήταν να αποτρέψουν χτύπημα του Ιράν…
Αλλά οι ρώσοι δεν παγιδεύονται… η παρουσία τόσο ισχυρής αμερικανικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προβληματίσει τους ρώσους που πήραν μέτρα…

Οι ρώσοι δεν είναι ο πολεμοχαρής λαός που θέλουν να παρουσιάσουν στην Δύση.

Εάν βάλουμε κάτω πόσους πολέμους έχουν διεξάγει οι αμερικανοί σε σχέση με τους ρώσους τότε… οι ΗΠΑ απλά είναι ο πιο πολεμοχαρής λαός στον κόσμο…
Ούτε ο Putin είναι ο αδίστακτος πολιτικός, η ήπια συμπεριφορά του απέναντι στην Ουκρανία δείχνει ότι δεν θέλει να χτυπήσει τον ουκρανικό λαό που περνάει τα μύρια όσα…
Ότι το Κίεβο δεν έχει ισοπεδωθεί και άλλες μεγάλες πόλεις αλλά μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποδίδεται αποκλειστικά στην λογική και όχι στον παραλογισμό των ρώσων…
Η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο;
Ναι τεχνικά μπορεί αλλά πολιτικά δεν θα το κάνει γιατί απλά η
Ρωσία δεν είναι χώρα αιμοδιψών και πολεμοχαρών…

Οι ΗΠΑ έστειλαν απίστευτη δύναμη κρούσης για την ασήμαντη Hamas

Καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας κλιμακώνεται, με την αναμενόμενη εμπλοκή διαφόρων περιφερειακών δυνάμεων, η αποστολή μιας τεράστιας ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο από τους αμερικανούς περιπλέκει τα πράγματα.
Η απάντηση της Ρωσίας, να στείλει τα υψηλής μαχητικής αξίας αεροσκάφη της MiG-31 για να περιπολούν στη Μαύρη Θάλασσα.
Συγκεκριμένα, στις 18 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Putin ανακοίνωσε δημόσια ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) θα αναπτύξουν MiG-31K/I οπλισμένα με 9-A-7660 «Kinzhal» αεροεκτοξευόμενους υπερηχητικούς πυραύλους (συνήθως δεδομένης της ανεπιβεβαίωτης ονομασίας Kh-47M2) ως απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ να στείλουν δύο αεροπλανοφόρα.
Αν και αυτό δεν δείχνει αμέσως ότι τα MiG-31K/I είναι σε μάχιμη υπηρεσία για να αντιμετωπίσουν την πιθανή εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων, το βεληνεκές και η ταχύτητα του «Kinzhal» είναι υπεραρκετά για να θέσουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά πλεονεκτήματα.

Με το αεροπλανοφόρο κατηγορίας Nimitz USS «Dwight D. Eisenhower» (CVN-69) να ενώνεται με το USS «Gerald R. Ford» (CVN-78), το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ λειτουργεί πλέον δύο ομάδες κρούσης αεροσκαφών (CSG) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνδυασμό, και τα δύο αεροπλανοφόρα μπορούν να μεταφέρουν έως και 180 αεροσκάφη, επιπλέον των άλλων πλοίων που τα συνοδεύουν ως μέρος των CSG.
Αυτή η τεράστια δύναμη αποτελεί απειλή για τους Ρώσους συμμάχους στην περιοχή, ιδιαίτερα τη Συρία, και κατ' επέκταση, τις δυνάμεις της Μόσχας που αναπτύσσονται στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Τα MiG-31 οπλισμένα με «Kinzhals» και πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα καλύπτουν ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να πλησιάζουν πουθενά ομάδες κρούσης αεροσκαφών των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σημαντικά, το βεληνεκές «Kinzhal» είναι έως και 2000 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μαχητικά κρούσης MiG-31K/I είναι ικανά να εκτοξεύουν τους υπερηχητικούς πυραύλους πολύ πέρα από το βεληνεκές οποιασδήποτε αεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ

Σημειωτέον ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έστειλε επίσης το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS “Bataan” (LHD-5) Wasp-class με την 26η Marine Expeditionary Unit (SOC – Special Operations Capable) και επιπλέον ναυτικές δυνάμεις.
Το USS “Bataan” μπορεί επίσης να μεταφέρει έως και 20 αεροσκάφη, ενισχύοντας περαιτέρω την ήδη μαζική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Επιπλέον, η 26η MEU έχει τουλάχιστον 1600 πεζοναύτες, αν και η πλήρης μαχητική της ισχύς είναι μέχρι 2400.
Εκτός από αυτά, το Πεντάγωνο ανέπτυξε άλλα μέσα όπως τα επιθετικά αεροσκάφη A-10 «Thunderbolt II», F-15E «Strike Eagle», μαχητικά κρούσης, καθώς και τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-1B Lancer.
Τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-1B Lancer στάλθηκαν από τη βάση τους στο Τέξας στις 12 Οκτωβρίου και αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Fairford της RAF (Royal Air Force) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από εκεί, τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-1B Lancer θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον στόχων σε όλη τη Μέση Ανατολή και αλλού, θέτοντας σε κίνδυνο τουλάχιστον πλήθος χωρών της περιοχής.

Όλα αυτά τα οπλικά συστήματα και αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ αποτελούν απειλή για τις ρωσικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή, καθώς και για τους συμμάχους της Μόσχας, ιδιαίτερα τη Συρία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις που έστειλε η Ουάσιγκτον DC μέχρι στιγμής είναι απολύτως περιττές κατά της ασήμαντης Hamas.
Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «μία από τις καλύτερες μαχητικές δυνάμεις» και ότι είναι κάτι παραπάνω από ικανό το Ισραήλ να αντιμετωπίσει τη Hamas.
Αυτό προτρέπει την Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής με ένα μόνο λογικό συμπέρασμα…. οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί για άλλους λόγους.
Εκτός από αυτό, η ανάπτυξη συμπίπτει επίσης με την αύξηση των δραστηριοτήτων τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ στη Συρία.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, οι οποίοι τώρα κλιμακώνουν τις παράνομες δραστηριότητές τους στη Συρία, ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που είναι κατεχόμενο από τρομοκράτες, όπου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις.

Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας ως ευκαιρία για να επιτεθεί στη Συρία ή τουλάχιστον στις ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις στην περιοχή, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει βαθιά τη Δαμασκό.
Η Μόσχα έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της Συρίας, όχι μόνο λόγω των στρατηγικά σημαντικών στρατιωτικών της εγκαταστάσεων εκεί, αλλά και επειδή το ΝΑΤΟ αναπόφευκτα θα μετέτρεπε τη δύστυχη χώρα σε μια ακόμη περιοχή χάους, εάν ο Πρόεδρος Assad ανατραπεί…

Όσον αφορά τον ρωσικό στρατό, η ανάπτυξή του MiG-31 οπλισμένων με υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μια πολύ μικρής κλίμακας δύναμη μπορεί να προσφέρει τεράστιο ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι πολύ μεγαλύτερων αμερικανικών δυνάμεων.
Η ταχύτητα του πυραύλου έως και 12 Mach (ή πιθανώς ακόμη μεγαλύτερη) είναι ένα ουσιαστικά ανυπέρβλητο εμπόδιο για οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας ή πυραυλικής άμυνας.

Τρομερός ο Kinzhal

O υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνά οποιαδήποτε γνωστά συστήματα αεροπορικής ή πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των MIM-104 Patriot, Terminal High Altitude Area Defense και Aegis Combat System.

Οι δυτικοί αναλυτές, ωστόσο, ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα του Kinzhal να χτυπάει πλοία, επειδή μια τέτοια ικανότητα θα χρειαζόταν τον πύραυλο για να διαθέτει ενεργό αναζητητή ραντάρ.
Υπάρχουν τεχνικές προκλήσεις για την ανάπτυξη ενός ενεργού αναζητητή για έναν υπερηχητικό πύραυλο λόγω του νέφους πλάσματος που σχηματίζεται γύρω από τον πύραυλο σε υπερηχητικές ταχύτητες η Δύση εξακολουθεί να αγωνίζεται να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις.
Ωστόσο, είναι πιθανό η Ρωσία να ξεπέρασε τις τεχνικές προκλήσεις πριν ο Πρόεδρος Putin ανακοινώσει την ύπαρξη του Kinzhal.
Όπως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει τεχνολογίες που μπορούν να εργαστούν μέσω του στρώματος πλάσματος.

Στις 4 Ιανουαρίου 2023, η Ρωσία ανέπτυξε επιχειρησιακά τον υπερηχητικό αντιναυτιλιακό πύραυλο κρουζ Zircon στον Admiral Gorshkov μετά από εκτεταμένες δοκιμές.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, στην τελευταία του δοκιμή πριν από την επιχειρησιακή ανάπτυξη, ο ναύαρχος Gorshkov που επιχειρούσε στη Λευκή Θάλασσα, χτύπησε επιτυχώς έναν στόχο με ένα Zircon στο εκπαιδευτικό πεδίο Chizha.
Το Zircon τροφοδοτείται από ραμτζετ διπλής λειτουργίας, σε αντίθεση με το Kinzhal, το οποίο τροφοδοτείται από κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου.
Ο πύραυλος, μήκους 10 έως 11 μέτρων, ταξιδεύει σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 30 έως 40 χλμ επιτυγχάνοντας ταχύτητες περίπου 10 Mach.
Η κεφαλή 300 έως 400 κιλά του πυραύλου, σε συνδυασμό με την υπερηχητική ταχύτητά του, του προσδίδουν μεγάλη καταστροφική ενέργεια κατά την πρόσκρουση, διασφαλίζοντας την καταστροφή οποιουδήποτε πολεμικού πλοίου.

Ο πύραυλος Kinzhal είναι πολύ πιο καταστροφικός από τον Zircon

Οι αντιπλοϊκές ικανότητες του Kinzhal αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τα αεροπλανοφόρα, από το Zircon για τους ακόλουθους δύο λόγους.
Το Kinzhal έχει μεγαλύτερη κεφαλή μεταξύ 710-800 κιλών και περίπου την ίδια ταχύτητα με το Zircon.
Ως εκ τούτου, το Kinzhal έχει περισσότερη καταστροφική δύναμη από το Zircon.

Ο δεύτερος λόγος είναι πιο πειστικός.
Ενώ οι πλατφόρμες εκτόξευσης Zircon μπορούν να εποπτευθούν από τους αντιπάλους, δεν γνωρίζουμε πότε μια πλατφόρμα εκτόξευσης Kinzhal, όπως ένα MiG-31K, Tu-22M3M ή Su-34, πότε θα έρθει εντός εμβέλειας.
Όταν ενεργοποιηθεί ένας Kinzhal η καταστροφή του αντιπάλου είναι αναπόφευκτη…
Η ενεργοποίηση των Kinzhal από τους ρώσους στην Μαύρη Θάλασσα δεν λειτουργούν μόνο αποτρεπτικά για την Βρετανία που θα ήθελε να στείλει στόλο… αλλά υπάρχουν βαθύτεροι στόχοι… να αποτρέψουν τους αμερικανούς

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top