GuidePedia

0

Οι Χούθι ανήκουν σε μια φυλή από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένης και είναι οπαδοί της σέκτας των Ζαϊντί, του σιιτικού Ισλάμ, στον οποίο εκτιμάται ότι ανήκει το 25% του πληθυσμού της χώρας. σύμφωνα με τους αναλυτές, λαμβάνουν εκπαίδευση, τεχνική εξειδίκευση και εξελιγμένα όπλα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς κλιμακώνεται, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, «ανοίγοντας την όρεξη» στους εχθρούς του Τελ Αβίβ που θα μπορούσαν να καθορίσουν τη νέα ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Οι φόβοι αυτοί φάνηκε να επιβεβαιώνονται στις 19 Οκτωβρίου, όταν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα από τα αντιτορπιλικά του στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισε πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης και τη γύρω περιοχή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ποιοι είναι οι Χούθι

Οι Χούθι ανήκουν σε μια φυλή από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένης και είναι οπαδοί της σέκτας των Ζαϊντί, του σιιτικού Ισλάμ, στον οποίο εκτιμάται ότι ανήκει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούτι διεξήγαγαν μια σειρά εξεγέρσεων και το 2014 κατέλαβαν με επιτυχία τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οι Χούθι, σύμφωνα με τους αναλυτές, λαμβάνουν εκπαίδευση, τεχνική εξειδίκευση και εξελιγμένα όπλα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Το 2011 ο επί τρεις δεκαετίες κυβερνήτης της χώρας, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, παραιτήθηκε ύστερα από εξέγερση στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης. Μετά την επίτευξη μιας μεταβατικής συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χαντί τον αντικατέστησε και οι συνομιλίες έθεσαν τις βάσεις για μια συνταγματική συνέλευση και νέες εκλογές.

Οι Χούθι, ωστόσο, απέρριψαν το σχέδιο ομοσπονδίας που προέκυψε. Το 2014, η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, προκαλώντας διαμαρτυρίες, και οι Χούτι εκτόπισαν την κυβέρνηση του Χάντι, οι δυνάμεις του οποίου διατηρούν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Το σιιτικό Ιράν βοήθησε τους Χούθι και η σουνιτική Σαουδική Αραβία υποστήριξε την κυβέρνηση. Η βία έχει καταστρέψει τους απλούς κατοίκους της Υεμένης, οι οποίοι λένε ότι μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών, της οικονομικής κατάρρευσης και της αυξανόμενης πείνας, η ζωή έχει γίνει σχεδόν αφόρητη.

Μπορούν οι Χούθι να πλήξουν στο Ισραήλ;

Οι Χούθι άρχισαν να επιτίθενται κατά της Σαουδικής Αραβίας μετά την παρέμβασή της στον πόλεμο της Υεμένης το 2015. Οι αναλυτές λένε ότι η ομάδα λαμβάνει εκπαίδευση, τεχνική εξειδίκευση και όλο και πιο εξελιγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων Κρουζ, από το Ιράν και τη σιιτική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους και έχουν απειλήσει το Ισραήλ. Ισχυρίζονται ότι κατέχουν έναν πύραυλο υγρού καυσίμου, γνωστό ως Toufan, ο οποίος θα μπορούσε να έχει βεληνεκές 1.350-1.950 χιλιομέτρων, αρκετό για να θέσει δυνητικά το Ισραήλ σε απόσταση βολής.

Η Υεμένη και το Ισραήλ, που χωρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, απέχουν περίπου 1.580 χιλιόμετρα στο πλησιέστερο σημείο τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top