Αισιοδοξία και υπονομή συστήνει η τουρκική πλευρά στην Ελλάδα - Υπάρχουν οικονομικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν.
Ως μία ιδιαίτερα θετική συγκυρία για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας αντιμετωπίζει η Άγκυρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.Γίνεται λόγος για μία κρίσιμη ευκαιρία και οι δύο χώρες θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την κοινή δέσμευση για μία θετική ατζέντα με έναν εποικοδομητικό διάλογο.
«Έχοντας αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας Covid, φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πυρκαγιές, οικονομικές κρίσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις και τους κινδύνους της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς και της κλιμάκωσης της έντασης στη Γάζα, που θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή, οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει, τουλάχιστον, να αναγνωρίσουν την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων τους μέσω ειλικρινούς πολιτικού διαλόγου», γράφει χαρακτηριστικά η Daily Sabah.
Όταν και τα δύο κράτη χάνουν την εστίασή τους σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εξετάζουν αποκλειστικά τις αναδυόμενες ευκαιρίες και τους κινδύνους μέσω ενός εγωκεντρικού φακού, παραβλέπουν ευρύτερες δυνατότητες, επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Η δυνατότητα για μια νοοτροπία συνεργασίας υποτιμάται από τους ηγέτες και τους πολιτικούς και στις δύο πλευρές, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Διάλογος για τα επίμαχα ζητήματα
«Μέσω μιας προσέγγισης προσανατολισμένης στον διάλογο, οι δύο γείτονες μπορούν να φτάσουν σε μια κατανόηση που μεγιστοποιεί τα αντίστοιχα συμφέροντά τους.
Επίμαχα ζητήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, η θαλάσσια οριοθέτηση, οι συζητήσεις για τον εναέριο χώρο και οι ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου θα συνεχιστούν.
«Δεν πρέπει να αναμένονται γρήγορες λύσεις σε αυτά τα ζητήματα και διπλωμάτες και πολιτικοί θα παραμείνουν δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση αυτών των περίπλοκων ζητημάτων.
Πιο κρίσιμη, ωστόσο, είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορών και τη διαχείριση της συνολικής πολιτικής ατμόσφαιρας για να αποφευχθεί η επανάληψη των εντάσεων εκτός ελέγχου. Μετά από γύρους διαβουλεύσεων και εποικοδομητικών διπλωματικών ανταλλαγών μεταξύ του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η παραδοχή ότι μια θετική πολιτική ατμόσφαιρα συμβάλλει στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι σημαντική.
Κάλεσμα και στους διανοούμενους να συμβάλλουν
Έχοντας δει τις επικίνδυνες συνέπειες των αχαλίνωτων πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι ηγέτες επέλεξαν τη συμφιλίωση έναντι της περαιτέρω κλιμάκωσης.
Τώρα εναπόκειται σε πολιτικούς ηγέτες, διανοούμενους και δημόσια πρόσωπα και στις δύο χώρες να διαχειριστούν τα δημόσια αισθήματα και να διαμορφώσουν ρεαλιστικές και εποικοδομητικές προσδοκίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Daily Sabah.
Σταθερότητα και βεβαιότητα
Μέσα σε μια ταραγμένη περιοχή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να σταθούν ως πυλώνας σταθερότητας και όχι ως ζώνη αβεβαιότητας.
Εξίσου κρίσιμη είναι η αποτροπή τρίτων από το να εκμεταλλεύονται και να εργαλειοποιούν τα τρέχοντα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Ενώ τα συμφέροντα των δύο χωρών μπορεί να διαφοροποιηθούν, οι πολίτες των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν.
«Εντάσεις και αρνητικά πολιτικά μηνύματα ενδέχεται να εμφανίζονται περιοδικά και τα δύο μέρη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν αυτές τις στιγμές με υπομονή.
Υπάρχουν οικονομικές ευκαιρίες
Οι ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη αυτής της εποικοδομητικής διαδικασίας πολιτικού διαλόγου.
Με μια συνεχιζόμενη θετική ατζέντα, οι ηγέτες και των δύο χωρών υιοθετούν μια νέα μεθοδολογία για την επίλυση των διαφορών τους.
Αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα και στη δέσμευση για διαρκή πολιτικό διάλογο», επισημαίνει η εφημερίδα.
«Προηγούμενες προσπάθειες, που επικεντρώνονταν αποκλειστικά στις ανησυχίες της μιας πλευράς, αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς, με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να χάσουν πολλές οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες», σημειώνει η Daily Sabah φωτογραφίζοντας την Ελλάδα.
«Η αισιοδοξία και η υπομονή, είναι το κλειδί για την επιτυχία αυτής της νέας διαδικασίας.
Καθώς η θετική ατζέντα παράγει απτά αποτελέσματα, η υποστήριξη αυτής της διαδικασίας από τους ψηφοφόρους και στις δύο χώρες πιθανότατα θα αυξηθεί», τονίζει η τουρκική εφημερίδα.
Ο ρόλος των διανοουμένων και των ΜΜΕ στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Εξάλλου η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στο τουρκο – ελληνικό forum Μέσων Ενημέρωσης και Ακαδημαϊκών που διοργανώθηκε την Πέμπτη (19/10/2023) στην Κωνσταντινούπολη.
Ο καθηγητής Enes Bayraklı, αναπληρωτής πρόεδρος του Ιδρύματος Τουρκικών Σπουδών, είπε ότι τα σημαντικά προβλήματα στις τουρκοελληνικές σχέσεις θα μπορούσαν να επιλυθούν με την ένταση των προσπαθειών από Ακαδημαϊκούς και ΜΜΕ.
Ο Bora Bayraktar, συντονιστής του TRT World Channel κάλεσε τους δημοσιογράφους και στις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν με…υπευθυνότητα τα μακροχρόνια ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά του ο Αιμίλιος Περδικάρης, γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, επεσήμανε τη σημασία της αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η οποία είναι κρίσιμη και για τις δύο χώρες στην περιοχή της Μεσογείου, και τόνισε την ανάγκη να παρουσιάζονται τέτοια θέματα ενωτικά και όχι διχαστικά.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου