GuidePedia

0


Ως παγιωμένη πρέπει να θεωρείται πλέον στη χώρα μας, η παραμορφωτική αντίληψη της εμπλοκής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στη διερεύνηση συμβάντων, αφού όμως έχουν καταγραφεί. Για μία ακόμη φορά, η χώρα μας βρίσκεται για τους λάθος λόγους στην παγκόσμια πρωτοπορία. Με βάση την καταγεγραμμένη συμπεριφορά μας, η υπηρεσία πληροφοριών της Ελλάδας θα πρέπει να μετονομαστεί, ή μάλλον η ονομασία της να… συμπληρωθεί και να διαμορφωθεί σε ΕΥΠ – ΚΕ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – Κατόπιν Εορτής). Σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση με ό,τι ισχύει παγκοσμίως στον “γκρίζο” χώρο της κατασκοπείας (και αντικατασκοπείας).

Αφού οι πυρκαγιές του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου κατέκαψαν τη χώρα, οι κρατούντες ανακοίνωσαν την εμπλοκή της ΕΥΠ για τον εντοπισμό των εμπρηστών και των “σκοτεινών δυνάμεων” που κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στον εθνικό φυσικό πλούτο και στις περιουσίες και το βιος των συμπολιτών μας. Μετά όμως τις πυρκαγιές! Δηλαδή, όσα συζητούσε ο κόσμος στα κοινωνικά δίκτυα, δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν. Εδώ έπρεπε να περάσει μισός και πλέον μήνας για να ασχοληθεί κάποιος με τους διακινητές που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, στο αντίθετο ρεύμα στην ίδια την Εγνατία, για να ασχοληθούν τα κεντρικά ΜΜΕ της χώρας. Ενώ υπήρχαν βίντεο και ωρυόντουσαν τα τοπικά ΜΜΕ…

Ή μήπως ασχολήθηκαν στην κεντρική πολιτική με τις πληροφορίες για τις νέες στρατηγικές που ακολουθούσαν τα δίκτυα των διακινητών. Απλώς, μετά από κάποιους μήνες, τώρα βγαίνουν τα πρώτα δημοσιεύματα που καταγράφουν τον αριθμό των νέων παράνομων μεταναστών στη χώρα και τον ανεβάζουν σε δεκάδες χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, όλοι ασχολούνται με το να πειστούμε να ακολουθήσουμε την πολιτική ορθότητα και να μάθουμε να τους αποκαλούμε “παράτυπους“…

Παρεμπιπτόντως, πού κατέληξαν οι έρευνες της ΕΥΠ για τις πυρκαγιές; Απέδωσαν επαρκή στοιχεία για την ταυτότητα των εμπρηστών και των λοιπών σκοτεινών δυνάμεων; Στη βάση αυτών των στοιχείων, οι διωκτικές αρχές βρίσκονται κοντά στη σύλληψη τους; Ή έχει επιλεγεί να τεθούν υπό παρακολούθηση μέχρι την επανεμφάνιση τους την επόμενη θερινή περίοδο, οπότε και… επιφυλάσσονται να διατάξουν τη λήψη δραστικών μέτρων για τη σύλληψη / εξουδετέρωση τους;

Παραδόξως, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, η ΕΥΠ δεν κλήθηκε να εμπλακεί. Ίσως γιατί όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά τις αμέλειες, παραλείψεις και σφάλματα που έχουν διαπραχθεί και εξ ορισμού, μια φυσική καταστροφή δεν επιτρέπει την ανάπτυξη αφηγήματος περί της εμπλοκής σκοτεινών δυνάμεων.

Η αντίληψη περί ΕΥΠ – ΚΕ “ξαναχτύπησε” όμως μετά το φιάσκο της Λιβύης. Αφού έχασαν τη ζωή τους πέντε αθώοι, αίφνης, όλοι θυμήθηκαν την ΕΥΠ και άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες περί της εμπλοκής της στις έρευνες. Από τη στιγμή όμως που εξ αρχής όλοι επέμειναν στην εκδοχή του τροχαίου δυστυχήματος -ατυχήματος επί πολλές ώρες, για να μην ξεχνιόμαστε- που παραμένει επικρατέστερη εκδοχή, δεν αντιλαμβάνονταν ότι καλούσαν την ΕΥΠ να λειτουργήσει ως… διεθνές ΤΟΤΑ (Τμήμα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων), ή εμπειρογνώμονας ασφαλιστικής εταιρίας.

Κατά τα δημοσιεύματα, η ΕΥΠ θα ενεργοποιούσε τις πηγές της, για να διαπιστώσει το ποιόν των ανθρώπων που επέβαιναν στο όχημα που προσέκρουσε στο λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή. Αρχικά, ας μη σχολιάσουμε την πεποίθηση ορισμένων περί “πηγών” και πως αυτές συντηρούνται ώστε να υπάρχουν όταν πραγματικά τις χρειαστείς. Ας μείνουμε στο ότι σε μια θεμελιώδη παραδοχή των κρατούντων, κάποιος ήξερε, ή θα έπρεπε να ξέρει, σε αυτή τη χώρα, όμως δεν είχε ενοχληθεί μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή.

Υπόθεση εργασίας 1: Έστω ότι η ΕΥΠ ενεργοποιούσε τις πηγές της και διαπίστωνε ότι η σύγκρουση ήταν προσχεδιασμένη ενέργεια. Και; Ποια θα ήταν η αξία κατόπιν εορτής;

Μήπως η Ελλάδα θα λειτουργούσε ως χώρα που σέβεται τον εαυτό της και θα λάμβανε τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποστείλει το κατάλληλο μήνυμα στους αποδέκτες που πρέπει; Οι «κλαράτοι» που σχεδίασαν και ενέκριναν την επιχείρηση, δεν πρέπει να υποστούν ποινικές, αστικές και διοικητικές συνέπειες των πράξεων και των παραλήψεών τους; Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συνέπειες για την παράλειψη εμπλοκής της ΕΥΠ στη σχεδίαση της επιχείρησης;

Υπόθεση εργασίας 2: Έστω ότι η ΕΥΠ ενεργοποιούσε τις πηγές της και αποφαινόταν και αυτή ότι πρόκειται για τροχαίο δυστύχημα αποκλειστικά. Ουδέν περίεργο δηλαδή στην όλη υπόθεση.

Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση “εξαγνίζονται” όλοι οι ανωτέρω και παραγράφεται η ευθύνη τους για τον θάνατο πέντε αθώων; Ή μήπως αλλάζει η παράμετρος που επέβαλλε την παρουσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας; Το ότι η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα ή καλύτερα πλήρη έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας αρχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό από όλους και περισσότερους πολίτες.

Κι αυτό φαίνεται και στην περίπτωση της ΕΥΠ. Ο τρόπος που την αντιμετωπίζουν, της χρηματοδότησής της συμπεριλαμβανομένης, αποδεικνύει του λόγου του αληθές. Δεν αντιλαμβάνονται τη μεγάλη εικόνα. Ενδεχομένως, η Υπηρεσία να εξυπηρετεί ad hoc, όχι θεσμικά… και δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί επ’ αυτού κανείς.

Είναι όμως απορίας άξιο το πως η ανάγκη για σταθερή και προληπτική δράση, με τη μορφή συλλογής πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τέτοια που θα επιτρέπει την κατανόηση του περιβάλλοντος ασφαλείας της χώρας και την αξιόπιστη εκτίμηση σεναρίων μελλοντικών εξελίξεων, δεν έχει ακόμα γίνει κατανοητή από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Χωρίς εξαιρέσεις. Είμαστε απλά αυτοκαταστροφικοί και καταδικασμένοι να “πέφτουμε από τα σύννεφα”. Συνεχώς…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top