GuidePedia

0


Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, ο οποίος έχει πλουτίσει από τα συμβουλευτικά ιδρύματα που ίδρυσε μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν (όπως και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα).
Η στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έφερε ξανά την προσοχή στον Τόνι Μπλερ.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ, από το 2003 πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν , κήρυξε τη νίκη την Πέμπτη μετά τη διήμερη επιχείρηση, την οποία ο Αρμένιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εθνοκάθαρση».
Ο Μπλερ ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με τον Αλίεφ αφού άφησε τη θέση του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας και άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος σε διάφορες κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες, μια δουλειά που του απέφερε εκατομμύρια δολάρια.

Το 2014, ο Μπλερ έγινε σύμβουλος μιας κοινοπραξίας υπό την ηγεσία της British Petroleum που επιδίωκε να εξάγει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, ένα έργο του ευνόησε δραστικά το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν.

Η κατασκευή του Trans Adriatic Pipeline
Ως αποτέλεσμα, κατασκευάστηκε ο TAP, ένας αγωγός που καταλήγει στην Απουλία της Ιταλίας. Ο TAP ολοκληρώθηκε το 2018 και τέθηκε σε λειτουργία το 2020. Το έργο είχε την ευρεία υποστήριξη της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το έβλεπαν ως μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης.
Ο Sacha Deshmukh, της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία, λέει ότι ο Μπλερ θα πρέπει να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με το έργο που έχει κάνει στην περιοχή.

Οφείλει απαντήσεις σε ερωτήματα ο Μπλερ
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστές, όπως συνεχιζόμενη καταστολή δημοσιογράφων, αυθαίρετες συλλήψεις, διώξεις ακτιβιστών με πολιτικά κίνητρα, καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και μικρή πρόοδος στην προσαγωγή υπόπτων εγκληματιών πολέμου στη δικαιοσύνη.

Ο Μπλερ θα πρέπει να δείξει ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις συμβουλές και την επιρροή του για να κατευθύνει την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να αντιμετωπίσει σωστά αυτές τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Μπλερ πρέπει να αποδείξει ότι ο ρόλος του στην παροχή συμβουλών στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν περιελάμβανε ούτε άμεση ανάμειξη σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε παροχή συμβουλών που αποσκοπούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν την αναμενόμενη συμμόρφωση του Αζερμπαϊτζάν με τους νόμους και τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τόνι Μπλερ ίδρυσε το 2008 την «Tony Blair Associates», μια διεθνής εταιρεία συμβούλων, με ως στόχο της, ως έλεγε, το φιλανθρωπικό έργο.
Θεωρείται ως μια εταιρεία τύπου «ομπρέλας» που επιτρέπει στον πρώην πρωθυπουργό να να παρέχει, σε συνεργασία με άλλους, στρατηγικές συμβουλές σε εμπορική και pro bono βάση, για πολιτικές και οικονομικές τάσεις και κυβερνητική μεταρρύθμιση σε χώρες που βρίσκονται υπό διαμόρφωση.
Το 2016 ο Τόνι Μπλερ ίδρυσε το «Tony Blair Institute for Global Change», ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό και δραστηριοποιείται σε 30 χώρες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top