GuidePedia

0


Σε 4 φράσεις συνοψίζεται η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καθαρή εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλέξης Τσίπρας: Ελπίδα και προοπτική με ενότητα και συντροφικότητα.

Ευάγγελος Αποστολάκης: Θα είναι ένα κόμμα με κατευθύνσεις και πολιτικές. Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες ούτε επαναστάσεις, ούτε αντιπολίτευση. Όποιος δεν μπορεί ας πάει στην άκρη.

Στέφανος Τζουμάκας: Είναι μεταβατικός

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η αριστερά είναι εδώ είναι μαθημένη στα δύσκολα.

Το απλό, «μαθηματικό» συμπέρασμα των απλών παρατηρητών είναι σαφές: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αριθμοί των εκλογών

Για τους πολλούς εκτός ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Κασσελάκη μπορεί να φαντάζει ακατανόητη και εν πολλοίς αυτοκτονική. Όμως προφανώς πάντα υπάρχει λογική, έστω και στο φαινομενικά παράλογο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες συγκέντρωσε:1.926.526 ψήφους τον Σεπτέμβριο του 2015
1.781.057 ψήφους το 2019
1.184.621 ψήφους τον Μάιο του 2023
930.013 ψήφους τον Ιούνιο του 2023

Ακολουθεί δηλαδή μια πτωτική πορεία την οποία η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στην χθεσινή κάλπη θέλουν να ανατραπεί. Θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβέρνηση ή βασικός κορμός μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Και αυτό κατά τη γνώμη τους μπορεί να το προσφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης και όχι η Έφη Αχτσιόγλου. Και γι αυτό δεν τους ενδιαφέρει πρωτίστως η ιδεολογία αλλά η αποτελεσματικότητα.

Έως εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά.
Δύσκολα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Τα περίπλοκα και τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Στέφανο Κασσελάκη στο γραφείο του στη Βουλή για να του παραδώσει την ηγεσία του κόμματος. Και η επιλογή του τόπου έχει τη δική της σημασία. Ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να του παραδώσει το κόμμα. Έμεινε στη Βουλή για να του παραδώσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η σεμνή τελετή και ο απερχόμενος πρόεδρος ξεκινάει η πραγματική μάχη για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, οι απαντήσεις θα δοθούν σταδιακά και ενδεχομένως επώδυνα.
Πρόεδρος ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος

Το πρώτο ίσως είναι και το πιο εύκολο να απαντηθεί. Κατά πάσα βεβαιότητα ο Σωκράτης Φάμελλος θα εξακολουθήσει να είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Και γιατί θέλει και γιατί σε αυτή τη φάση ενδεχόμενη αλλαγή προσώπου θα πυροδοτούσε μια αχρείαστη σύγκρουση που θα προσέθετε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε.

Το δεύτερο ερώτημα είναι η λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης εκτός από μερικές γενικές τοποθετήσεις δεν έχει ξεκαθαρίσει τις αναλυτικές πολιτικές του θέσεις. Και στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τοποθετείται με σαφήνεια επί των νομοσχεδίων και παντός του επιστητού. Δεν έχει την πολυτέλεια για δημιουργικές ασάφειες και γενικόλογες τοποθετήσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν τις εκλογές είχε επιλέξει έναν στενό του συνεργάτη, «έδινε» τη γραμμή και συντάσσονταν όλοι πίσω από αυτήν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει αυτό.

Πρώτα πρέπει να υπάρξει γραμμή, θεωρητικά στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων και μετά να την στηρίξουν οι βουλευτές.

Όμως θεωρητικά πάντα οι βουλευτές έχουν ελευθερία γνώμης και άποψης και με βάση το Σύνταγμα δεν υπάρχει η έννοια της κομματικής πειθαρχίας.

Αυτό συμβαίνει πρακτικά αλλά καλύπτεται κάτω από την ομπρέλα των στόχων και της ψυχικής ειρηνικής συνύπαρξης, που στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητείται, για την επόμενη ημέρα.

Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί αυτό. Θα το παρακολουθούμε βήμα βήμα κάθε ημέρα.
Το συνέδριο και το blame game

Είναι επίσης προφανές ότι σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, θα γίνει προσπάθεια από όλες τις πλευρές να υπάρξουν χειρισμοί οι οποίοι θα αποσοβήσουν την ευθεία σύγκρουση τουλάχιστον έως το συνέδριο και ενδεχομένως και τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αν και το δεύτερο είναι πρόωρο να το συζητήσουμε.

Προφανώς επίσης αν τελικά η συγκατοίκηση αποδειχθεί ανέφικτη θα ξεκινήσει ένα blame game για το ποιος θα έχει την ευθύνη του διαζυγίου. Τα ασημικά του κόμματος (τίτλος, περιουσία, κρατική επιχορήγηση) είναι σημαντικά στοιχεία που προς το παρόν φαίνεται ότι ελέγχονται από τον κ. Κασσελάκη.

Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για το ψυχικό χάσμα που είναι πολυεπίπεδο καθώς δεν υπάρχουν μόνον δύο πλευρές. Η κάθε μία έχει και υποομάδες. Για παράδειγμα η πλευρά που συντάσσεται με τον νέο πρόεδρο έχει τις δικές της «συνιστώσες» αν και η εξουσία είναι πάντα συγκολλητική.

Από την άλλη υπάρχει φυσικά η Ομπρέλα, υπάρχουν οι πασοκογενείς που προτάσσουν την ιδεολογική καθαρότητα σε αντίθεση με τον άκριτο κυβερνητισμό. Και πολλοί ακόμη που ως ομάδες θα ξεκαθαρίσουν σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση το συνέδριο, ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής του θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τις επιδιώξεις του κ. Κασσελάκη σε σχέση με την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλοι λένε ότι θα του αλλάξει όνομα αντικαθιστώντας το «Ριζοσπαστική Αριστερά». Άλλοι λένε ότι θα του αλλάξει δομή και διαδικασίες. Αυτό μάλλον πρέπει να θεωρείται σίγουρο και από τις πρώτες του δηλώσεις όπου έκανε λόγο για «ένα κόμμα για τα μέλη από τα μέλη, από την κοινωνία για την κοινωνία».

Το σίγουρο είναι ότι θα δοθούν μάχες χαρακωμάτων καθώς για να επικρατήσει ο κ. Κασσελάκης στο συνέδριο και να αποκτήσει πλειοψηφία στην κεντρική επιτροπή πρέπει να σπάσει στεγανά δεκαετιών.

Από εκεί και πέρα σε σχέση με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του κ. Κασσελάκη είναι πρόωρο να διατυπωθούν εικασίες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μιλώντας για την αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα αλλάξει τον τόπο, σε συνδυασμό με προηγούμενη δήλωσή του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο στόχος του είναι σαφής.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top