GuidePedia

0


Τσιλιόπουλος Ευθύμιος
Σε νέο ηχητικό μήνυμά του στο Telegram την περασμένη Δευτέρα, ο Πριγκόζιν εκτόξευσε και πάλι κατηγορίες ενάντια στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, λέγοντας ότι η πορεία προς τη Μόσχα ήταν ένας πόλεμος ελιγμών, προκειμένου να κρατήσει στη ζωή τη Wagner. Εξέφρασε τη λύπη του που «αναγκάστηκε» να καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη κατά την ανταρσία της Wagner.

«Η πορεία έδειξε πολλά πράγματα που είχαν καταδειχθεί πριν… Σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια σε όλη τη χώρα. Όλες οι στρατιωτικές βάσεις και τα αεροδρόμια αποκλείστηκαν. Εάν η Ειδική Στρατιωτικής Επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου 2022 γινόταν από δυνάμεις τόσο εκπαιδευμένες όσο η Wagner, η επιχείρηση θα μπορούσε να είχε τελειώσει σε μια μέρα. Αυτό δείχνει το επίπεδο οργάνωσης που πρέπει να ακολουθεί ο ρωσικός στρατός», είπε σύμφωνα με το Wartranslated Twitter.

Εγείρονται ερωτήματα για το πώς ο Πριγκόζιν μπορεί να έχει τέτοια δημόσια παρουσία, μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας. Η “Πορεία για τη Δικαιοσύνη”, όπως ο ίδιος περιέγραψε τα γεγονότα, ξεκίνησε όταν το Κρεμλίνο διέταξε τα στρατεύματά του να υπογράψουν συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Υποστήριξε ότι ήταν μια κίνηση τόσο αντιδημοφιλής για τους μαχητές του, που «μόνο το 1-2% αποφάσισε να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό».

Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο δημοφιλής στρατιωτικός μπλόγκερ Σεμιόν Πεγκόφ, γνωστός με το ψευδώνυμο WarGonzo, ίσως είχε δώσει νωρίτερα την ιδέα στον Πριγκόζιν, όταν είχε παραπονεθεί τον Απρίλιο για έλλειψη πυρομαχικών στις μάχες για το Μπαχμούτ. Υπήρξαν επίσης ισχυρισμοί ότι ο Πριγκόζιν σταμάτησε, επειδή απειλήθηκε η οικογένειά του. Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών απείλησαν να βλάψουν τις οικογένειες των ηγετών της Wagner, καθώς προήλαυνε προς Μόσχα, ανέφερε η Telegraph τη Δευτέρα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πριγκόζιν, όμως, δεν αναφέρθηκε σε κάτι τέτοιο: Είπε ότι το αρχικό του σχέδιο ήταν να μεταφέρει τα στρατεύματά του στο Ροστόφ στις 30 Ιουλίου και να παραδώσει όλα τα οχήματά του στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Προφανώς, η σκέψη ήταν ότι με τα στρατεύματά του να παραδίδονται στο υπουργείο Άμυνας, δεν υπήρχε ανάγκη για τα οχήματα. Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι τα σχέδια άλλαξαν, όταν τα στρατεύματά του δέχθηκαν επίθεση με πυραύλους από ρωσικό ελικόπτερο, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 30 στρατιώτες της Wagner, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματά του έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. «Έκαναν 780 χιλιόμετρα πορείας σε μια μέρα»!

Βίντεο δείχνει τα συντρίμμια ενός άοπλου αεροσκάφους αναμετάδοσης επικοινωνιών IL-22 με 10μελές πλήρωμα. Το κανάλι Fighterbomber στο Telegram, που συνδέεται με το ρωσικό στρατό, ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από την Wagner. Ο Ρώσος βουλευτής Αντρέι Γκουρουλίοφ (πρώην διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της οποίας το αρχηγείο στο Ροστόφ καταλήφθηκε προσωρινά το Σάββατο) απαιτούν τα στρατεύματα της Wagner να πληρώσουν για τη δολοφονία Ρώσων πιλότων.

Ο ρωσικός στρατός

Ο Πριγκόζιν επέμεινε ότι είχε στόχο να αποτρέψει την καταστροφή της Wagner και να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που με τις “αντιεπαγγελματικές ενέργειές τους” έκαναν έναν τεράστιο αριθμό λαθών κατά τη διάρκεια της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης. Ισχυρίστηκε ότι όλες οι μονάδες που συνάντησε καθοδόν υποστήριξαν το κίνημα του, το οποίο σταμάτησε μόνο όταν κάποια μονάδα παράταξε προηγμένα συστήματα πυροβολικού εναντίον των δυνάμεων του. Τότε, πάντα κατά τους ισχυρισμούς του, συνειδητοποίησε ότι θα χυθεί πολύ αίμα σε μια επερχόμενη μάχη. Μετά από αυτό, κατά τα λεγόμενα του, αποφάσισε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν αρκετή και σταμάτησε.

Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, οι αιτίες που η Wagner υποχώρησε ήταν: «Πρώτον, δεν ήθελαν να χύσουν ρωσικό αίμα. Δεύτερον, ήθελαν να εκδηλώσουν την διαμαρτυρία τους, όχι να καταλάβουν την εξουσία στη Ρωσία. Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για την περαιτέρω νόμιμη λειτουργία της Wagner. Οι φάλαγγες έκαναν μεταβολή και επέστρεψαν στα στρατόπεδα». Ο Λουκασένκο μεσολάβησε, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν. Αν και τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έπαψε η δίωξη της Wagner για την στάση, παραμένει ασαφές ποιο θα είναι το μέλλον του Πριγκόζιν.

Το ανεξάρτητο ΜΜΕ Verstka έγραψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια κατασκευής στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία. Την Τρίτη (28/6) αναφέρθηκε ότι η Λευκορωσία κατασκευάζει μια στρατιωτική βάση για 8.000 στρατιώτες της Wagner, 200 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με την Ουκρανία. Ο Λουκασένκο ήταν ξεκάθαρος για τη χρησιμότητα της Wagner: «Θα μας μάθουν για όπλα, ποια λειτούργησαν καλά, ποια όχι. Και τακτικές και όπλα και πώς να επιτεθούμε, πώς να αμυνθούμε. Αυτό είναι ανεκτίμητο. Αυτό πρέπει να πάρουμε από το Wagner».

Όσο για το μέλλον των επιχειρήσεων στην Αφρική, όπου η Wagner παραμένει βασικός και διαρκώς επεκτεινόμενος παίκτης σε χώρες, όπως το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Wagner δεν θα αποσυρθούν από την Αφρική. Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές ερευνούν εάν οι ΗΠΑ είχαν οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα ανταρσίας.

Τι συμβαίνει με τον Σοϊγκού

Εν τω μεταξύ, φήμες πλανώνται για το κύριο αντικείμενο της οργής του Πριγκόζιν, τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού. Το υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε βίντεο που τον δείχνει να επιθεωρεί στρατεύματα στο Ντονμπάς. Όμως, στο Telegram το αμφισβήτησαν: «το βίντεο του ταξιδιού εργασίας του Υπουργού Άμυνας στην ομάδα στρατευμάτων της Δύσης είναι “κονσέρβα”», ανέφερε το κανάλι Two Major. Αντιδρώντας στην ώρα που φαίνεται σε ρολόι στον καρπό του Σοϊγκού, που δείχνει 12.48, το κανάλι Rybar, που συνδέεται με το Κρεμλίνο, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του υπουργείου, θεωρώντας ότι τα πλάνα δεν τραβήχτηκαν τη συγκεκριμένη μέρα.

Όσο για τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Γκερασίμωφ δεν έχει ακουστεί τίποτα. Σύμφωνα με φήμες ένας ή και οι δύο θα αποστρατευθούν, λόγω της αδυναμίας τους να αποτρέψουν την κίνηση του Πριγκόζιν. Παράλληλα, μαίνεται το θρίλερ με τον στρατηγό Σουροβίκιν, που διεθνή δημοσιεύματα τον φέρουν να έχει συλληφθεί, ή να ανακρίνεται για τον ρόλο του στην ανταρσία της Wagner

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην στρατιωτικός ηγέτης με επιρροή στη λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, γνωστός ως Ιγκόρ Στρέλκοφ, ισχυρίστηκε στο Telegram ότι και οι Σοϊγκού και Γκερασίμωφ είναι αντιδημοφιλείς μεταξύ των στρατιωτών. Ο Γκίρκιν υποστήριξε επίσης ότι, παρά τα όσα συνέβησαν, ο Πριγκόζιν θα είναι ένας δυναμικός υποψήφιος στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2024, ενδυόμενος μάλιστα και τον μανδύα του “μάρτυρα”. Την περασμένη Κυριακή, ο Γκίρκιν είχε ζητήσει δημοσίως από τον Πούτιν να παραιτηθεί.

Καθώς εξελίσσονταν τα γεγονότα, οι Ρώσοι στρατιωτικοί σχολιαστές και προπαγανδιστές έμοιαζαν διχασμένοι. Πολλοί απαιτούν απαντήσεις για το πώς ο Πριγκόζιν μπόρεσε να φτάσει μέχρι εκεί που έφτασε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, πάντως, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στα γεγονότα. Καθώς οι μαχητές του Πριγκόζιν όδευε προς τη Μόσχα, στο Κίεβο ήλπιζαν ότι η ανταρσία της Wagner θα επέτρεπε μία ουκρανική στρατιωτική επιτυχία.

Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν είπε, χωρίς να κατονομάσει τον Πριγκόζιν, μίλησε για προδοσία της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα είχαν σταματήσει την Wagner, αν συνέχιζε την προέλαση. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, όμως, αμφιβάλουν εάν αυτό ήταν εφικτό. Αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι η φράση του ότι «οι εχθροί της Ρωσίας ήθελαν να δουν την ανταρσία της Wagner να συνεχίζεται». Ο Πούτιν τήρησε τον λόγο του σχετικά με τη Wagner, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για τα επόμενα βήματά του. Είχε, πάντως, συνάντηση με ηγετικά στελέχη και των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Σοϊγκού.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top