GuidePedia

0


Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Τα βάσανα και η μεγάλη ταλαιπωρία μας με την Τουρκία, που ξεκίνησαν το 1973 (δηλαδή πριν 50 χρόνια), φαίνονται να βαίνουν προς το τέλος τους , που προμηνύεται πικρό για τον Ελληνισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα μετά τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να αγνοούν τους κινδύνους μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης και πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαιώνει αυτές τις ανησυχίες τους.

Έτσι αποφάσισαν να ρίξουν το βάρος τους σε μια ουσιαστική μεσολάβηση, βασιζόμενοι στην εμπειρία τους από την πολύ πετυχημένη πρόσφατη μεσολάβησή τους για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Υποθέτω ότι θα χρησιμοποιήσουν και την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησαν στην Ισραηλολιβανική διαφορά. Δηλαδή όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων, οι δυο αντιπροσωπείες δεν συναντήθηκαν ποτέ!

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πράγματα που δεν ξέρουμε εμείς και φαίνονται φοβερά ανήσυχοι, διότι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν μετά την επανεκλογή του θα κλιμακώσει επικίνδυνα τις απειλές του το φθινόπωρο και θέλουν να προλάβουν τον εφιάλτη ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, που τον θεωρούν καταστροφικό για τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Αμερικανοί έχουν πολύ κουραστεί, για μισό αιώνα τώρα, με τους καυγάδες (έτσι τους αποκαλούν) των δύο συμμάχων τους

Το Σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών

Όταν ο Νίκος Δένδιας έφτασε στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου 2020 για να υπογράψει την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν γνώριζε ότι οι Αμερικανοί επιθυμούσαν σφόδρα αυτή την συμφωνία μια και δεν ήθελαν οι Αιγύπτιοι να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους πέραν του 28ου Μεσημβρινού.

Βέβαια, οι Αιγύπτιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα με αυτή την αμερικανική παρέμβαση, γιατί και αυτοί επιθυμούσαν να έχουν θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη έφτασε στο Κάιρο για να συζητήσει την οριοθέτηση ΑΟΖ και οι Αιγύπτιοι την ενημέρωσαν ότι μετά τη συνάντηση τους θα δέχονταν μια τουρκική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Τότε η κυρία Μπακογιάννη δεν αντέδρασε.

Είναι χρήσιμο εδώ, για να καταλάβουμε τι θα συμβεί, να εξετάσουμε προσεκτικά τον χάρτη της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ Πηγή: Τοπογράφος-Μηχανικός Λεόντιος Πορτοκαλάκης

Αυτή η οριοθέτηση έγινε μεταξύ 26ου και 28ου Μεσημβρινού, ενώ η σωστή πλήρης οριοθέτηση έπρεπε να γίνει μεταξύ 25ου και 30ου Μεσημβρινού.

Ήταν λάθος η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, διότι προσπαθώντας να τεμαχίσουμε την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία, υποκύψαμε στην απαίτηση του Καΐρου να σταματήσουμε στο 28ο Μεσημβρινό, γιατί οι Αιγύπτιοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους ότι δεν αποκλείουν την προοπτική να έχουν θαλάσσια σύνορα μαζί τους στην Μεσόγειο.

Έτσι εμφανίζεται η Κρήτη με μειωμένη επήρεια και η Ρόδος χωρίς καμία επήρεια! Η άρνηση της Αιγύπτου να οριοθετήσουμε μεταξύ του 28ου και 30ου Μεσημβρινού θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να απαιτήσει κάποτε ότι αυτή η περιοχή ανήκει στην δική της ΑΟΖ!

Σε περίπτωση που οι Αμερικανοί πετύχουν τον στόχο τους να αρχίσουν συζητήσεις με Αθήνα και Άγκυρα, θα βασιστούν στον παραπάνω χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο η Αθήνα θα ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της κείται μεταξύ του 25ου και 30ου Μεσημβρινού, ενώ η Τουρκία θα ισχυριστεί ότι η ΑΟΖ της βρίσκεται από τον 25ο Μεσημβρινό μέχρι τον 34ο Μεσημβρινό (παραβιάζοντας την ΑΟΖ της Κύπρου) και ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο μόνος τρόπος για να ακυρώσει η Ελλάδα τα αμερικανικά σχέδια θα είναι, την ημέρα της άφιξης των Αμερικανών αξιωματούχων κυρίων Χοκστάιν και Πάιατ στην περιοχή μας, να προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτή της Κύπρου βάσει της μέσης γραμμής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UNCLOS, που θα δίνει πλήρη επήρεια στην νήσο Στρογγύλη, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και φυσικά ούτε με την Λιβύη.

Αξίζει να συγκρίνετε το παραπάνω χάρτη με τον αμερικανικό χάρτη που δείχνει το μέγεθος της τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χάρτης ΑΟΖ Τουρκίας στην Ανατολική ΜεσόγειοΠηγή: Global Marine Boundaries Data Base, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA

Παρατηρώντας προσεκτικά αυτόν τον χάρτη αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι Αμερικανοί θέλουν να μοιράσουμε τον πλούτο των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία. Ο διαμοιρασμός ήταν πάντα στο μυαλό των Αμερικανών από την εποχή του Σχεδίου Άτσεσον.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το Καστελλόριζο αποτελεί το κομβικό πρόβλημα για το μοίρασμα της Ανατολικής Μεσογείου.Οι Πρέσπες του Αιγαίου

Κάποιοι Έλληνες γεωπολιτικοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η φιλοαμερικανική κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται να παραχωρήσει το μισό Αιγαίο Αρχιπέλαγος στους Τούρκους και την κίνηση αυτή την αποκαλούν «Πρέσπες του Αιγαίου» υπονοώντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα εκχωρήσει εθνική κυριαρχία.

Οι «Πρέσπες του Αιγαίου» πάντως δεν υφίστανται διότι, πολύ απλά, δεν είναι μέρος του Αμερικανικού σχεδίου. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι Έλληνες δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευτούν ούτε μια σπιθαμή του Αιγαίου Αρχιπελάγους και έχουν ενημερώσει τους Τούρκους για αυτό το θέμα και, επιπλέον, τους έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος.Η Φουκαριάρα Χάγη

Δεν λείπουν βέβαια και οι αναλύσεις περί προσφυγής στην Χάγη, που προεξοφλούν ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την ελληνοτουρκική διαφορά θα είναι καταστροφική για την πατρίδα μας.

Μάλιστα ορισμένοι πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο για την πατρίδα μας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει έδρα το Αμβούργο, αλλά αγνοούν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να απευθυνθεί στο Αμβούργο για οποιαδήποτε διαφορά της με τα γειτονικά της παραθαλάσσια κράτη.

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας, που αποτελεί και το μόνο θέμα που μπορεί να παραπεμφθεί στην Χάγη.

Το θέμα έληξε στις 14 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε μια δήλωση στα Ηνωμένα Έθνη που συμπληρώνει τη δήλωση που είχε κάνει η Ελλάδα το 1994 σχετικά με την αποδοχή της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Με την νέα δήλωση, η Ελλάδα εξαιρεί από την δικαιοδοσία της Χάγης τρεις κατηγορίες διαφορών.1.Οποιαδήποτε διαφορά σχετικά με στρατιωτικές δραστηριότητες και μέτρα που λαμβάνονται από την Ελληνική Δημοκρατία για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, για σκοπούς εθνικής άμυνας, καθώς και για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας.
Οποιαδήποτε διαφορά σχετικά με τα σύνορα της Ελλάδας ή εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών για το εύρος και τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης και του εθνικού εναερίου χώρου.
Οποιαδήποτε διαφορά την οποίαν ένα άλλο κράτος μπορεί στο μέλλον να αποδεχθεί μονομερώς την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου με σκοπό να προσφύγει κατά της Ελλάδας σε σχέση με μια συγκεκριμένη διαφορά ή το κράτος αυτό αμέσως μετά την δήλωση αποδοχής της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας της Χάγης ή σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από την κατάθεση της δήλωσης αυτής, προσφύγει κατά της χώρας μας μονομερώς.

Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και απορώ πως οι διάφοροι ειδικοί αγνοούν αυτή την σημαντική δήλωση που δεν αφήνει ούτε μια χαραμάδα , που μπορούν να εκμεταλλευθούν στην Άγκυρα.

Ένα άλλο στοιχείο, στο οποίο δεν έχουμε δώσει την αρμόζουσα προσοχή είναι ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να επιλύσει την ελληνοτουρκική διαφορά. Θεωρούν ότι οι Τούρκοι δεν θα αποδεχθούν την απόφαση της Χάγης, διότι δεν θα της προσφέρει αυτά που επιδιώκει. Επιπλέον, πιστεύουν ότι η πρόταση Μητσοτάκη «προσφεύγουμε στην Χάγη μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» δεν πρόκειται να αλλάξει και η αντιπαλότητα των δύο κρατών θα ενταθεί περαιτέρω και σύντομα.Επίλογος

Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την έλευση των Αμερικανών για να δώσουν μια λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων . Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, νέος υπουργός Ενέργειας στην ανάληψη των καθηκόντων του δεν αναφέρθηκε παρά μόνο μια φορά, σαν να είναι ένα πολύ ασήμαντο θέμα, στην έρευνα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει παραδεχτεί την ύπαρξη του τεράστιου όγκου υδρογονανθράκων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι εάν καταφέρουν οι Αμερικανοί να μας πείσουν να δώσουμε «λίγη» θάλασσα ανατολικότερα του 28ου Μεσημβρινού στους Τούρκους, ο λαός μας δεν θα επαναστατήσει μια και θα νομίζει δεν θα δώσουμε κάτι σημαντικό στους Τούρκους.

Ο Κωστής Σταμπολής, ένα από τους κορυφαίους ειδικούς στα θέματα ενέργειας ανέφερε πρόσφατα:

«Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των ερευνών στις παραχωρήσεις σε Ιόνιο και πέριξ της Κρήτης έχουν στενέψει επικίνδυνα και η κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει τις εταιρείες με στόχο την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος εντός του 2024. Η πιθανή ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων αερίου στην Ελληνική ΑΟΖ θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία, θα ενισχύσει σοβαρά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και θα αναβαθμίσει το γεωπολιτικό της εκτόπισμα.»

Οι Αμερικανοί έχουν προγραμματίσει να αρχίσουν οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας μετά την ανακοινωθείσα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου και θα επανεκκινήσουν σταδιακά οι ελληνοτουρκικές επαφές σε διάφορα επίπεδα μέχρι το φθινόπωρο για να βάλουν την σφραγίδα τους στην λύση πουν επιθυμούν.

Οι Αμερικανοί θεωρούν κρίσιμο γεωπολιτικό οικόπεδο την Ανατολική Μεσόγειο για τα συμφέροντά τους και θέλουν να απασφαλίσουν την ελληνοτουρκική κρίση φέρνοντας στο προσκήνιο την παλιά ιδέα τους για συνεκμετάλλευση ή καλύτερα συνδιαχείριση του πλούτου της θάλασσάς μας στο τρίγωνο Καστελόριζο-Κρήτη-Κύπρο.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη έκταση αυτής της περιοχής ανήκει στις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Γνωρίζουν όμως και κάτι άλλο, ότι η θάλασσα της Τουρκίας δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες! Έτσι επιμένουν στην ιδέα της συνδιαχείρισης που δεν είναι τίποτε άλλο από το διαμοιρασμό του δικού μας ορυκτού πλούτου με τον ανύπαρκτο της Τουρκίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top