Η Ρωσία έχει πυροδοτήσει «τρελό πανικό» καθώς πραγματοποιεί αναγκαστική εκκένωση των κατοίκων πόλης κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – τον μεγαλύτερο της Ευρώπης – ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει πει στους πολίτες να εγκαταλείψουν 18 οικισμούς στην περιοχή της Ζαπορίτζια, συμπεριλαμβανομένου του Ενερχοντάρ κοντά στο εργοστάσιο, πριν από την αναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου.
Ο Ουκρανός δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, είπε ότι υπάρχουν πέντε ώρες αναμονής καθώς απομένουν χιλιάδες αυτοκίνητα.
Η πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι μπορεί να συμβεί ένα «σοβαρό πυρηνικό ατύχημα».
Ο Ραφαέλ Γκρόσι – ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) – δήλωσε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια «γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη».
Η δήλωση του ΔΟΑΕ ανέφερε ότι “ενώ το επιχειρησιακό προσωπικό παραμένει στο σημείο” υπήρχε “βαθιά ανησυχία για τις ολοένα και πιο τεταμένες, αγχωτικές και δύσκολες συνθήκες για το προσωπικό και τις οικογένειές τους”.
Ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο «έλαβαν πληροφορίες ότι η ανακοινωθείσα εκκένωση των κατοίκων από την κοντινή πόλη Ενερχοντάρ – όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του εργοστασίου – έχει ξεκινήσει».
Την Παρασκευή, ο Ρώσος περιφερειακός επικεφαλής Γεβγκένι Μπαλίτσκι δήλωσε ότι “τις τελευταίες ημέρες, ο εχθρός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς οικισμών κοντά στη γραμμή του μετώπου”.
«Έλαβα λοιπόν την απόφαση να απομακρύνω πρώτα από όλα παιδιά και γονείς, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και ασθενείς στα νοσοκομεία», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ΔΟΑΕ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις στο παρελθόν σχετικά με την ασφάλεια στο εργοστάσιο – το οποίο κατέλαβε η Ρωσία τις πρώτες ημέρες της εισβολής της πέρυσι – αφού οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν προσωρινές διακοπές ρεύματος.
Τον Μάρτιο, ο ΔΟΑΕ προειδοποίησε ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε με γεννήτριες ντίζελ για να διατηρήσει τα ζωτικά συστήματα ψύξης σε λειτουργία, μετά από ζημιές στα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, ο αριθμός του προσωπικού στο εργοστάσιο μειώθηκε, λέει ο ΔΟΑΕ, «αλλά η διαχείριση του εργοταξίου δήλωσε ότι έχει παραμείνει επαρκής για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου».
Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια αλλά όχι την περιφερειακή πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται ακριβώς βορειοανατολικά του Ενερχοντάρ κατά μήκος του Δνείπερου.
Σήμερα, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι οι άμαχοι μεταφέρονται στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Πριμόρσκ, πιο μέσα σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.
Ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, έγραψε στο Telegram ότι τα καταστήματα στις περιοχές που εκκενώθηκαν είχαν ξεμείνει από αγαθά και φάρμακα.
Είπε επίσης ότι τα νοσοκομεία βγάζουν ασθενείς στο δρόμο εν μέσω φόβων ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού θα μπορούσε να διακοπεί εάν η Ουκρανία επιτεθεί στην περιοχή.
Και υποστήριξε ότι τα δύο τρίτα των κομβόι εκκένωσης – που φέρεται να αποτελούνταν από πολίτες – είναι στην πραγματικότητα υποχωρούντα ρωσικά στρατεύματα.
«Η μερική εκκένωση που ανακοίνωσαν γίνεται πολύ γρήγορα και υπάρχει πιθανότητα να προετοιμάζονται για προβοκάτσιες και (για τον λόγο αυτό) να επικεντρωθούν σε αμάχους», πρόσθεσε ο Φεντόροφ.
Μια τεράστια ουρά από αυτοκίνητα και φορτηγά, με μερικά να περιμένουν σε ουρές επί πέντε ώρες, εθεάθησαν να περιμένουν το σημείο ελέγχου Χοντάρ μεταξύ της κατεχόμενης από τη Ρωσία Μελιτόπολης και της Κριμαίας, κατέληξε.
Δημοσίευση σχολίου