Λίγο πριν τη μεγάλη συναλλαγματική κρίση είναι η Τουρκία και για να φέρει πίσω τους ξένους επενδυτές θα περάσει από σαράντα κύματα.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν ότι η οικονομία της Τουρκίας θα περάσει διλα πυρός και σιδήρου μέχρι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων επενδυτών, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές που θα γίνουν στις 14 Μαΐου, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.Ο Kemal Kılıçdaroğlu, επικεφαλής ενός συνασπισμού έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει πίσω τα ξένα κεφάλαια που εγκατέλειψαν την χώρα κατά τημ τελευταία δεκαετία, εάν βεβαίως πάρει της εκλογές απο την ηγέτη της Τουρκίας ενώ και δύο δεκαετίες Rejep Tayip Erdogan.
Αλλά ενώ η αλλαγή είναι απολύτως απαραίτητη, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων, χρειάζεται ιδαίτερη προσοχή διότι ακόμη και αν κερδίσει η αντιπολίτευση, οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί μέχρις ότου ο Kılıçdaroğlu και ο εξακομματικός συνασπισμός του αποδείξουν ότι μπορούν πράγματι να κάνουν την αλλαγή στην οικονομία.
Η Τουρκία ορίζεται από «ένα σωρό μεταβλητές που βρίσκονται λάθος τοποθετημένες και θα είναι τρομερά δύσκολο να τις επαναφέρεις όλες στη σωστή θέση», δήλωσε ο Paul McNamara, διευθυντής επενδύσεων αναδυόμενων αγορών του fund manager GAM στο Λονδίνο.
«Υπάρχει χρήμα; Ασφαλώς ναι. Θα βιαστεί ο κόσμος να το βάλει; Δεν νομίζω».
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς ο Erdogan διεξάγει τη σκληρότερη εκστρατεία επανεκλογής του μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία.
Στο επίκεντρο των εκλογών η οικονομία
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Kılıçdaroğlu και Erdogan ανταγωνίζονται εκ του σύνεγγυς λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, με τους ψηφοφόρους να επισημαίνουν την οικονομία ως κεντρικό παράγοντα που θα προσδιορίσει την ψήφο τους.
Οι αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του Erdogan, και κυρίως η άρνησή του να αυξήσει τα επιτόκια, οδήγησαν στην εκτόξευση του πληθωρισμού πάνω από το 85% τον Οκτώβριο και σε απώλειες για τη λίρα κατά 60% τα τελευταία δύο χρόνια.
Πλέον η λίρα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
Οι ανησυχίες για την οικονομική πορεία της Τουρκίας και η λήψη διαδοχικών μέτρων για τον περιορισμό των πιέσεων στη λίρα έχουν οδηγήσει σε φυγή επενδυτών.
«Πρόκειται για μια αγορά που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί εντελώς από τους ξένους», δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος στην East Capital, ειδικό διαχειριστή κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών.
Λιγότερο από το 1% δημόσιου χρέους της Τουρκίας ανήκει σε ξένους, λιγότερο από ένα τέταρτο πριν από μια δεκαετία.
Το τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων τραπεζών και των τουρκικών θυγατρικών ξένων τραπεζών, κατέχει τώρα σχεδόν το 80% του δημόσιου χρέους της χώρας από λιγότερο από 50% το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Η ίδια τάση επικρατεί και στην τουρκική αγορά μετοχών, όπου οι ξένοι επενδυτές έχουν πουλήσει μετοχές αξίας 7,3 δισ. δολαρίων την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
«Οι θέσεις των επενδυτών στην Τουρκία ποτέ δεν ήταν χαμηλότερες», δήλωσε ο Kieran Curtis, επικεφαλής αγοράς ομολόγων σε τοπικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων Abrdn με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Akcakmak λέει ότι η Τουρκία πλησιάζει σε ένα «κρίσιμο σημείο μηδέν» υπό τις τρέχουσες οικονομικές πολιτικές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν «σχεδόν εξαντληθεί».
Ενδείξεις ότι και ο Erdogan θα κάνει τη στροφή σε πιο συμβατική πολιτική
Ορισμένοι αναλυτές προσδοκούν ότι ο Erdogan ενδέχεται να στραφεί προς μια πιο συμβατική οικονομική πολιτική εάν κερδίσει τις εκλογές.
Αυτή η εικασία ενισχύθηκε από το πρόσφατο φλερτ του προέδρου με τον Mehmet Şimşek, έναν πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους ξένους επενδυτές αλλά αποχώρησε από την κυβέρνηση το 2018 όταν ο Erdogan τοποθέτησε τον γαμπρό του ως υπουργό Οικονομικών.
«Εάν ο Erdogan υιοθετήσει μια πιο συμβατική πολιτική, θα γίνει πολύ καλά αποδεκτό», είπε υψηλόβαθμος τραπεζίτης των κεφαλαιαγορών σε μεγάλη τράπεζα της Wall Street.
Αν κερδίσει ο Erdogan, μπορεί να «συνειδητοποιήσει ότι τώρα είναι η στιγμή που μπορεί να κάνει τη στροφή για να προσελκύσει εκ νέου ξένα κεφάλαια».
Ο Curtis πρόσθεσε ότι «για την αγορά δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος ασκεί την πολιτική, αλλά το τι πολιτική θα εφαρμόσει».
Ο Kılıçdaroğlu δήλωσε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι μία από τις προτεραιότητές του θα ήταν να κάνει τη στροφή στην οικονομία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης μιας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας και όχι του τρέχοντος συστήματος στο οποίο ο Erdogan ελέγχει αποτελεσματικά την πολιτική των επιτοκίων.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια μεγάλη αλλαγή της πολιτικής, αν και σημαντική μακροπρόθεσμα, θα είναι επώδυνη βραχυπρόθεσμα.
Ο Curtis μάλιστα σημειώνει ότι πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας θα πρέπει να αυξηθεί προοδευτικά από 8,5% σήμερα σε 40% για να δείξει ότι η χώρα καταβάλλει αξιόπιστη προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Αναμένεται αύξηση επιτοκίων στο 60%, sell off στα τουρκικά ομόλογα που θα πλήξει τις εγχώριες τράπεζες
Μια αύξηση των επιτοκίων αυτού του μεγέθους θα πυροδοτούσε, ωστόσο, ένα μεγάλο sell off στην εγχώρια αγορά ομολόγων της Τουρκίας, προσθέτει ο Curtis, κάτι που θα ήταν «αρκετά τρομερό για τις επενδύσεις στο εξωτερικό» βραχυπρόθεσμα.
«Πρέπει να έχεις υπομονή», είπε.
Ο McNamara είπε ότι αυτή η διαδικασία στροφής της τουρκικής οικονομίας θα επιφέρει πολύ στις εγχώριες τράπεζες, που τώρα κατέχουν ένα τόσο μεγάλο μερίδιο τοπικών ομολόγων.
«Όλα τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει αντιπολίτευση (για να επιδιορθώσει την οικονομία) θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα κατά τη διαδρομή», είπε ο Akcakmak, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι επενδυτές «περιμένουν σημεία καμπής στην οικονομία και την οικονομική διαχείριση» προτού αποφασίσουν να αποχωρήσουν. τα περιθώρια.
«Ό,τι κι αν συμβεί, θα είναι μια δύσκολη περίοδος για την Τουρκία», κατέληξε ο ίδιος.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου