GuidePedia

0


Μανώλης Κοττάκης
Ήταν αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν πέριξ των πολυτελών οικιών δύο κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας, στην Εκάλη και στην Κηφισιά, αίφνης άρχισε να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Μπλε σκούρες «Μερσεντές» και μαύρα θηριώδη τζιπ στάθμευαν το ένα πίσω από το άλλο έξω από αυτές, και από τις πόρτες τους ξεπρόβαλλαν κουστουμαρισμένοι κύριοι και σικάτες κυρίες, ντυμένες με την τελευταία λέξη της μόδας. Όλοι τους κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου: Από τον κόσμο της ναυτιλίας, των εξαγωγών, της φαρμακοβιομηχανίας, των κατασκευών, του τουρισμού, των επιχειρήσεων digital και άλλων. Στην πρώτη οικία, στην Εκάλη, ήταν προσκεκλημένος κορυφαίος υπουργός της ΝΔ, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στην δεύτερη, στην Κηφισιά, προσκεκλημένο ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πιστό στον Αλέξη Τσίπρα. Η ανησυχία για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις και για το είδος της διακυβέρνησης που πρόκειται να έχει η χώρα φαίνεται ότι προβληματίζει την επιχειρηματική κοινότητα της πατρίδας μας, η οποία προσπαθεί, παρατηρώντας και την αυστηρή ουδετερότητα του αμερικανικού παράγοντα, να ιχνηλατήσει τις εξελίξεις και να τοποθετηθεί αναλόγως. Η ΝΔ διατηρεί τα ισχυρότατα ερείσματά της στην διαπλοκή, τα οποία οικοδόμησε με περισσή επιμέλεια στην διάρκεια της τετραετίας (τώρα υπόσχεται μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές), αλλά η πρωτοφανής ρευστότητα που επικρατεί αναγκάζει τμήμα της κοινότητας να κρατά ανοικτή την πόρτα της στον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, οι οποίοι, παρά τις μέτριες δημοσκοπικές τους επιδόσεις, βομβαρδίζονται από αιτήματα ολιγαρχών για κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Η φράση που είπε ο Τσίπρας στους Δελφούς, ότι, για να κάνει κάποιος επιχειρηματίας την δουλειά του «πρέπει να περάσει από το ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου», δεν ήταν δική του αλλά επιχειρηματιών με τους οποίους πληροφορούμαστε ότι συναντήθηκε.

«Όχι σε δεύτερες εκλογές»

Στην πρώτη συνάντηση, της Εκάλης ο υπουργός άφησε σύξυλους τους υποστηρικτές του –τους έπεσαν τα πηρούνια– με την πρόβλεψή του για τις εκλογές: «Δεν πρόκειται να γίνουν δεύτερες εκλογές. Θα συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ενός έτους μέχρι τις ευρωεκλογές, για να προχωρήσουν τα θέματα με την Τουρκία, και μετά θα λύσουμε τις διαφορές μας». Σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργού, τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά και «η ΝΔ πρόκειται να κινηθεί στην κάλπη μεταξύ 30% και 34%».

«Ποτέ συνεργασία με συνοδοιπόρο του Σόιμπλε»

Στην δεύτερη συνάντηση στην οικία του CEO στην Κηφισιά, οι επιχειρηματίες τόνισαν στο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν μας αρέσει η παρούσα κατάσταση, αλλά έχουμε και φοβερά παράπονα από την υπερφορολόγηση και τον τρόπο που μας αντιμετωπίσατε στην δική σας θητεία. Η εμπιστοσύνη μας είναι κλονισμένη και κλονίζεται ακόμη περισσότερο από το φλέρτ σας με τον Γιάνη Βαρουφάκη». Ρώτησαν –πριν την ομιλία Τσίπρα στους Δελφούς– αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί του. Εκείνος απάντησε κάτι που τους αιφνιδίασε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε με ένα άτομο το οποίο ήταν σε απόλυτη συνεργασία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. Ο Τσίπρας ήθελε να τον διώξει από τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά κάθε τρεις και λίγο ο Σόιμπλε ζητούσε την αποπομπή του για να μας δυσκολέψει και να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Να παραμείνει. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά».
 
Στο άκουσμα αυτής της διαβεβαίωσης, η οποία επικυρώθηκε πανηγυρικά από τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης στο Φόρουμ των Δελφών, ένας αναστεναγμός ανακούφισης («Ούφ!») ξέφυγε αυθορμήτως από μία κυρία μάνατζερ. Οι συνδαιτυμόνες και από τους δύο μυστικούς δείπνους της διαπλοκής, στους οποίους μετείχαν πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας, έφυγαν με την εντύπωση ότι, παρά τις διαρκείς μετρήσεις που εμφανίζουν την ΝΔ να προηγείται με 6 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και να ανακτά τις απώλειες των Τεμπών, η Ελλάς λόγω απλής αναλογικής και λόγω γεωπολιτικής ζει σε μια απίστευτη ρευστότητα. Αυτήν την στιγμή είναι ανοικτό προς απάντηση ποιο θα είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού στο μέλλον (ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί το προβάδισμα, αλλά πιέζεται) , ποιο θα είναι το επικρατέστερο σχήμα πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας και ποια θα είναι η διάρκεια που θα κρατήσει ο βίος της νέας κυβέρνησης. Δεδομένου ότι τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία των Αθηνών κατακλύζονται από φήμες που λαμβάνουν και μορφή δημοσίων δηλώσεων, σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο –είτε μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου είτε μετά τις εκλογές της 2ας Ιουλίου– να συγκροτηθεί κυβέρνηση βραχύβιας διάρκειας έως τις ευρωεκλογές, προκειμένου να επιλυθούν κορυφαία θέματα και εκκρεμότητες.

Αλιβιζάτος: «Κάτω από 35% δεν έχει έρεισμα ο Μητσοτάκης για πρωθυπουργός – Ο Τσίπρας δέχεται τρίτο πρόσωπο»
Η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει η «Εστία της Κυριακής», μετά δυσκολίας κρύβει τις φιλοδοξίες του να ηγηθεί μεταβατικής κυβέρνησης έως τις ευρωεκλογές, με δημόσια συνέντευξή του στην ΕΡΤ, παρακαλώ (στον συνάδελφο Γιώργο Κουβαρά), τόνισε ότι «οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως φάνηκε από την υπόθεση των υποκλοπών, ενδίδουν στην αλαζονεία» και «αν η ΝΔ κινηθεί πολύ κάτω από το 40% στις εκλογές, δεν δικαιούται να κυβερνήσει αυτοδυνάμως. Προσβάλλει την λαϊκή θέληση μια τέτοια απαίτηση. Με φοβίζει μεν η απλούστατη αναλογική, με φοβίζει όμως και η αλαζονεία της εξουσίας». Κατά τον κ. Αλιβιζάτο, «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το ηθικό έρεισμα να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, αν κινηθεί στο 30% και αν σε κάθε περίπτωση το ποσοστό που λάβει είναι χαμηλότερο του 35%. Δικαιούται να διεκδικήσει την πρωθυπουργία με ποσοστό άνω του 35%». Ο ομότιμος καθηγητής προέβλεψε ότι σε περίπτωση αδιεξόδου μετά τις πρώτες κάλπες, «ιδανικό θα ήταν ένα σχήμα ευρείας συναίνεσης δύο ή τριών κομμάτων τύπου 1989, για να λύσει εκκρεμή θέματα μέχρι τον Μάιο του 2024, μήνα στον οποίο θα μετατεθεί η τιτανομαχία». Επί κεφαλής αυτής της κυβερνήσεως θα οριστεί ένας «πρωθυπουργός-θύμα», όπως τον χαρακτήρισε, εξαιρώντας για λόγους τυπικούς τον εαυτό του ο οποίος όμως… δεν θα πολιτευτεί. Προκειμένου να παραμείνεις στην διάθεση της Ιστορίας. Ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε, επικαλούμενος δικές του πληροφορίες, ότι «μόνο εγώ έχω την εντύπωση ότι ο Τσίπρας έχει υπαινιχθεί –δεν μπορώ να σας πω πότε και που– ότι μπορεί να δεχτεί τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος, διαπίστωσε ότι η Ελλάς χρειάζεται μια προσωπικότητα τύπου Ντράγκι, «για να τραβήξει πίσω της το σύστημα, αλλά αυτή την στιγμή δυσκολεύομαι να την δω». Η ατμόσφαιρα των σαλονιών αποτυπώθηκε ευκρινώς στην τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου.

Οι χρησμοί Τσούνη στο Μαντείο των Δελφών και οι χυλοπίτες Βενιζέλου

170 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, η ίδια ατμόσφαιρα επικράτησε και στο βαλκανικό πλέον Φόρουμ των Δελφών. Ο πρέσβυς Τσούνης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Εστίας της Κυριακής», απέφυγε να υμνήσει την Κυβέρνηση, όπως του είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κράτησε απόσταση ασφαλείας από τα πεπραγμένα του Πρωθυπουργού. Η ουδετερότης του απέναντι στον Πρωθυπουργό και στον κ. Τσίπρα ήταν αυστηρά. Το βασικό θέμα που έθεσε στην παρέμβασή του ήταν η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μετεκλογικώς. Και, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απολάμβανε στον «Βάκχο» με την παρέα της προβατίνα κοκκινιστή με χυλοπίτες, σε άλλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου των Δελφών ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριπτε εκ νέου το φλέρτ του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό του. Τον χαρακτήρισε «ανιστόρητο», εξ αιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο «Δήμητρα», έπλεξε το εγκώμιο Τσίπρα «για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να είναι «ευγενικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ». Με τις θέσεις δε που εξέφρασε για τα ελληνοτουρκικά, έδειξε ότι θέλει να επανέλθει δυναμικά στο παιχνίδι.

Δένδιας: «Κακούργημα στον μισό πλανήτη τυχόν παρακολούθησή μου»
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, η εικόνα συμπληρώνεται από μια συνέντευξη-βόμβα που έδωσε την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην εκπομπή «meeting point» της Όλγας Τρέμη σε γνωστό ιστότοπο. Συνέντευξη με μηνύματα τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα. Προς τα έξω ο υπουργός διακήρυξε ότι, «για να είμαστε ειλικρινείς, η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας μας δίνει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια και, αν η Τουρκία αποδεχτεί το νομικό πλαίσιο, μπορούμε να συζητήσουμε κάθε λογική της απαίτηση», ενώ, αναφερόμενος στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, ξεκαθάρισε ότι το δόγμα «Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάς συμπαρίσταται» ισχύει μόνο για το Κυπριακό. Στα ευρύτερα θέματα του Ελληνισμού, «ο Ελληνισμός έχει πρωτεύουσα, και είναι η Αθήνα». Σε μια αποστροφή του, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τα κατεχόμενα «Βόρειο Κύπρο», αλλά αμέσως πρόσθεσε καθαρά «το ψευδοκράτος της Βορείου Κύπρου». Προς τα μέσα ο κ. Δένδιας, μη κάνοντας ουδεμία ονομαστική αναφορά στον κ. Μητσοτάκη στα 34 λεπτά της συνέντευξης (τον αποκαλούσε διαρκώς «ο νυν πρωθυπουργός», «ο αρχηγός της ΝΔ»), υποστήριξε πως, όταν μπαίνουμε σε συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας, «υποσκάπτουμε την πρότασή μας περί αυτοδυναμίας» και ότι «δεν μας επιτρέπεται ο δημόσιος διχασμός». 

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή του ότι τον κάλεσαν ανήσυχοι μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν και ο προκάτοχός του Μάικ Πομπέο, και ότι, αν τυχόν «εγένετο» παρακολούθησή του, τότε αυτός που την έκανε «παραβίασε την έννομη τάξη στις μισές χώρες του πλανήτη, όπου οι υποκλοπές δεν γίνονται αντιληπτές σαν κάτι ελαφρύ. Και θα είναι υπόλογος κακουργήματος αν υπήρξε αυτό».
Ο Κυριάκος θέλει πρωθυπουργία και με 0,5% διαφορά, ενώ απειλεί τους δελφίνους με ασπίδα το κόμμα

Στο Μέγαρο Μαξίμου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, πάντως, επικρατεί ατμόσφαιρα διαφορετική από αυτήν των σαλονιών. Ο Πρόεδρος της ΝΔ διαβάζει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Λίγοι κατάλαβαν το αληθές νόημα της παρέμβασής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, όταν τέθηκε το ερώτημα ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας και τι θα κάνει στις διερευνητικές. Ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος το υπόδειγμα της τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας, υποστήριξε ότι δικαιούται να είναι αυτός ο πρωθυπουργός ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, ακόμη και με 0,5% διαφορά, όπως συνέβη με τον Καγκελλάριο Σόλτς στην Γερμανία. Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό είναι η απειλή που εκτόξευσε εναντίον όλων όσοι, ιδίως μέσα από την ΝΔ, θα ήθελαν να διεκδικήσουν μεταβατική πρωθυπουργία. Όπως είπε, «το ίδιο θέλει και το κόμμα». Αυτή η αποστροφή θύμισε στον γράφοντα μια παλαιότερη εξομολόγηση του Πρωθυπουργού στον ίδιο, ότι «οι Νεοδημοκράτες θα πάρουν με τις πέτρες όσους με αμφισβητήσουν και διεκδικήσουν μεταβατική πρωθυπουργία», η οποία πρωθυπουργία μάλιστα, σύμφωνα με το νέο καταστατικό, είναι λόγος αποκλεισμού κάποιου από την κούρσα για την ηγεσία. Όσον αφορά στις διερευνητικές, τέλος, είναι σαφές ότι θα κάνει χρήση τους, για να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ, μόνο αν το ποσοστό του είναι κάτω του 35%.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top