GuidePedia

0

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι "ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ο πιο τεχνολογικά προηγμένος πόλεμος που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα μέχρι στιγμής".

Όπως η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ στο παρελθόν, έτσι και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύεται ότι αποτελεί σπουδαία πηγή διδαγμάτων για τις ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως σχετικά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον πόλεμο.
Πολλοί εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία ως "τεχνολογικό πόλεμο", σημειώνει το Eurasian Times.
Στην πορεία, αυτό που συνέβη είναι ότι οι αμυντικοί εργολάβοι, ιδίως εκείνοι των Ηνωμένων Πολιτειών, βρήκαν τον πόλεμο ως μια νέα ευκαιρία να μελετήσουν - και να προωθήσουν - τα συστήματά τους στην αγορά.
Η τεχνολογία υπήρξε η κύρια πηγή της στρατιωτικής καινοτομίας σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.
Οδηγεί τις αλλαγές στον πόλεμο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.
Η ποιότητα και η ποσότητα της τεχνολογίας επικρατούν τελικά σε έναν πόλεμο.
Όμως, καθώς οι Ρώσοι δεν υστερούν από κανέναν στην επινόηση των πολεμικών τεχνολογιών, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο στην τελική ανάλυση.

Κυριαρχεί η τεχνολογία

Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ακούμε πολλά αυτές τις μέρες για την "Τεχνητή Νοημοσύνη" (AI), τα "Κβαντικά Εργαστήρια", τη "Βιομηχανία 4.0", τη "Μηχανική Μάθηση", τα "Νευρωνικά Δίκτυα", τη "Ρομποτική" και τους "Αλγόριθμους Βαθιάς Μάθησης".
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι "ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ο πιο τεχνολογικά προηγμένος πόλεμος που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα μέχρι στιγμής".
Εν προκειμένω, μπορεί κανείς να επισημάνει τρία σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του πολέμου.
Πρώτον, το "Διάστημα" χρησιμοποιήθηκε σε αυτόν τον πόλεμο όπως ποτέ άλλοτε.
Σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και εμπορικές εταιρείες συμμετείχαν σε αυτόν.
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και αναμφισβήτητα πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Elon Musk, επέτρεψε στην Starlink (έναν αστερισμό δορυφορικού διαδικτύου που διαχειρίζεται η SpaceX, παρέχοντας κάλυψη δορυφορικής πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περισσότερες από 50 χώρες) να βοηθήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της, ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της να μπορούν να επιτεθούν σε ρωσικές προωθημένες θέσεις.

Ομοίως, άλλες εμπορικές διαστημικές εταιρείες που εστιάζουν στην τηλεπισκόπηση και τις δορυφορικές επικοινωνίες παρέχουν έγκαιρες πληροφορίες για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και διατηρούν τα ουκρανικά στρατιωτικά δίκτυα επικοινωνιών λειτουργικά.
Δεύτερον, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει περισσότερη τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών από οποιονδήποτε προηγούμενο πόλεμο. Και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει διάφορους τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με εξέχοντα παραδείγματα το τουρκικό Bayraktar TB2 (που φέρει βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ και στοχεύει οχήματα, στρατεύματα και στρατιωτικούς σταθμούς), το αμερικανικής κατασκευής Switchblade και το ρωσικό Lancet (γνωστό και ως "μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι", το οποίο μπορεί να μεταφερθεί από ένα μόνο άτομο σε σακίδιο πλάτης και μπορεί να περιφέρεται και να αναζητά στόχους- στη συνέχεια πέφτει στο στόχο, πυροδοτώντας την κεφαλή που φέρει).

Λέγεται ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον εντοπισμό, την επιλογή και την επίθεση σε στόχους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια. Αυτό θα σηματοδοτούσε μια επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία εξίσου βαθιά με την εισαγωγή του πολυβόλου.
Τρίτον, και αυτό είναι το επακόλουθο των παραπάνω αλλά το πιο αξιοσημείωτο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύεται ότι αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου πεδίο δοκιμών για την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως υποστηρίζουν ο υποστράτηγος (ε.α.) Robin Fontes, ο οποίος ήταν αναπληρωτής διοικητής επιχειρήσεων στη Διοίκηση Κυβερνοχώρου του Στρατού των ΗΠΑ, και ο Dr. Jorrit Kamminga, διευθυντής του RAIN Ethics, ενός τμήματος της RAIN Defense + AI σύμβουλοι της RAIN, μιας παγκόσμιας πλατφόρμας γνώσης για τη διασταύρωση της Άμυνας και της ΤΝ, "η Ουκρανία είναι ένα εργαστήριο στο οποίο δημιουργείται η επόμενη μορφή πολέμου.
"Δεν πρόκειται για ένα εργαστήριο στο περιθώριο, αλλά για ένα κεντρικό στάδιο, μια αδυσώπητη και άνευ προηγουμένου προσπάθεια τελειοποίησης, προσαρμογής και βελτίωσης των συστημάτων που υποστηρίζονται από την ΤΝ ή ενισχύονται από την ΤΝ για άμεση ανάπτυξη. Αυτή η προσπάθεια ανοίγει το δρόμο για τον πόλεμο με τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον".
Έχουν επισημάνει πώς έχουν αναπτυχθεί εναέρια συστήματα, αυτόνομα πλοία, υποθαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για το κυνήγι ναρκών και μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους και πώς έγινε αντιληπτή και εφαρμόστηκε η συνδυασμένη χρήση εναέριων και θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην επίθεση του Οκτωβρίου στο ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Admiral Makarov. Λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται γενικά σε μεγάλο βαθμό σε συστήματα που ενσωματώνουν την αναγνώριση στόχων και αντικειμένων με δορυφορικές εικόνες.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των ΗΠΑ

"Αυτό που κάνει αυτή τη σύγκρουση μοναδική είναι η πρωτοφανής προθυμία ξένων εταιρειών γεωχωρικών πληροφοριών να βοηθήσουν την Ουκρανία χρησιμοποιώντας συστήματα ενισχυμένα με AI για τη μετατροπή δορυφορικών εικόνων σε πλεονεκτήματα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.
Οι αμερικανικές εταιρείες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.
"Η εταιρεία Palantir Technologies, για παράδειγμα, έχει παράσχει το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της για να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο πόλεμος, να κατανοήσει τις κινήσεις των στρατευμάτων και να πραγματοποιήσει εκτιμήσεις ζημιών στο πεδίο της μάχης έρευνας.

"Άλλες εταιρείες όπως η Planet Labs, η BlackSky Technology και η Maxar Technologies παράγουν επίσης συνεχώς δορυφορικές εικόνες σχετικά με τη σύγκρουση. Με βάση τα αιτήματα της Ουκρανίας, ορισμένα από αυτά τα δεδομένα μοιράζονται σχεδόν αμέσως με την ουκρανική κυβέρνηση και τις αμυντικές δυνάμεις", αποκάλυψαν οι Fontes και Kamminga.
Βέβαια, μιλούν επίσης για την άλλη πλευρά της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης γύρω από τη σύγκρουση - "τη διάδοση της παραπληροφόρησης και τη χρήση βαθιών απομιμήσεων ως μέρος του πληροφοριακού πολέμου" - κάτι που η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της έχουν εκμεταλλευτεί περισσότερο δημιουργώντας "εικόνες προσώπων για ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται σε εκστρατείες προπαγάνδας".

Αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία.
Η άλλη όψη, η οποία έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις, είναι ότι αν αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία που καθοδηγείται από την τεχνολογία διαρκέσει πολύ, οι αμερικανικές εταιρείες θα επωφεληθούν περισσότερο, με μεγάλη ζημιά για τους Ευρωπαίους εμπόρους και κατασκευαστές όπλων.
Ο Olivier Schmitt, καθηγητής στο Κέντρο Πολεμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, υποστηρίζει: "Καθώς οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή για τους πολλαπλούς σκοπούς της υποστήριξης της Ουκρανίας, της αναπλήρωσης των εθνικών αποθεμάτων και της αύξησης της ετοιμότητας για πόλεμο υψηλής έντασης, μπορεί κάλλιστα να βρεθούν εκτός της δικής τους αμυντικής αγοράς - εκτός κι αν η Ουκρανία νικήσει γρήγορα τη Ρωσία".
Το επιχείρημά τους είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πλέον λίγο πολύ αναγκασμένες να δώσουν τα καλύτερα όπλα τους στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία.
Στην πορεία, πρέπει να παράγουν περισσότερα αυξάνοντας τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Καθώς όμως χρειάζονται χρόνο για να κατασκευάσουν όπλα ή αμυντικές τεχνολογίες, πρέπει να τα αγοράσουν από την αμερικανική αγορά για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

"Πράγματι, όσο περισσότερο διαρκούν οι μάχες, τόσο πιο πιθανό είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξαντλήσουν περαιτέρω τα οπλοστάσιά τους υποστηρίζοντας το Κίεβο. Αλλά αν η Ουκρανία εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη κατά της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να προβούν σε λιγότερες επείγουσες προμήθειες αναπλήρωσης".
Οι Schmitt και Lucie Béraud-Sudreau αναφέρουν ένα άλλο σενάριο. "Φανταστείτε μια στρατιωτικά ενεργή φάση της σύγκρουσης να τραβήξει για άλλα δύο χρόνια. Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί μια νέα παρτίδα F-16 που θα μπορούσαν να έχουν παραδώσει οι Ολλανδοί και άλλοι φορείς, είτε για να αντισταθμίσει τη φθορά, είτε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είτε για ανταλλακτικά, είτε για να ενισχύσει περαιτέρω την αεροπορία της.

Η πίεση προς την Πολωνία να αποχωριστεί ορισμένα από τα F-16 της θα αυξανόταν σίγουρα σε μια τέτοια κατάσταση.
Αλλά πού θα στραφεί η Βαρσοβία για να τα αντικαταστήσει;
"Κατ' αρχάς, οι επιλογές είναι συγκεκριμένες στην Ευρώπη - είτε πρόκειται για το Rafale της Dassault, είτε για το Typhoon του Eurofighter, είτε για το Gripen της Saab - αλλά είναι πιο πιθανό η Πολωνία να ενταχθεί στο κλαμπ των F-35 για λόγους διαλειτουργικότητας.
Ωστόσο, τα επόμενα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά σχέδια δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, το νωρίτερο, και η υπάρχουσα ευρωπαϊκή προσφορά θα μπορούσε ήδη να θεωρηθεί ξεπερασμένη ή ακατάλληλη για το σκοπό της".
Αυτό είναι ένα τεράστιο μπόνους πέρα από την υλοποίηση του μεγαλύτερου γεωπολιτικού τους στόχου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού - να αποσπάσουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις από την αγκαλιά της Ρωσίας και να τις καταστήσουν όλο και περισσότερο εξαρτημένες από την αμερικανική ηγεσία, καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top