Η Τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χορηγεί υπηκοότητα σε Σύριους, Αφγανούς και Ιρανούς μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα στις εκλογές
Οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν με τον Ερντογάν να υπολείπεται δημοσκοπικά του αντιπάλου του Κιλιντζάρογλου επικουρούμενου από τους Δημάρχους Κων/πολης Ιμάμογλου και Άγκυρας Γιανκάς οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα Αντιπροέδρων στην νέα κυβέρνηση σε περίπτωση νίκης του CHP.
Τι ίσχυε προεκλογικά στην Τουρκία πριν τους σεισμούς
Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρούσε μέχρι πριν τους σεισμούς ότι θα κέρδιζε τις εκλογές παρά την οικονομική κρίση της χώρας του, ποντάροντας κυρίως στο Εθνικιστικό συναίσθημα των Τούρκων πολιτών και στα "επιτεύγματα" της πολεμικής βιομηχανίας του.
Εμείς μάλιστα είμασταν μεταξύ εκείνων που υποστήριζαν πριν τους σεισμούς, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί και να έβαζε την Τουρκία ακόμη και σε "στρατιωτική περιπέτεια" με την Ελλαδα, αν έβλεπε ότι δεν νικούσε στις εκλογές, αναβάλλοντας τες για μεταγενέστερα, ευελπιστώντας σε επιτυχία του σε βάρος μας στο Αιγαίο, προκειμένου να εμφανιστεί στη συνέχεια ώς τροπαιούχος στον τουρκικό λαό, διεξάγοντας στη συνέχεια και κερδίζοντας αυτές.
Τώρα όλα αυτά άλλαξαν μετά τους σεισμούς, οι οποίοι δημιούργησαν έντονο κλίμα δυσαρέσκειας του τουρκικού λαού κατά του Ερντογάν για ολιγορία αντιμετώπισης του φυσικού φαινομένου και πρόκλησης χιλιάδων νεκρών.
Πλέον ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει καμία απόπειρα στο Αιγαίο, αφού η Ελλάδα συνέδραμε με την ΕΜΑΚ τις προσπάθειες διάσωσης των θαμένων Τούρκων πολιτών κάτω από τα ερείπια που προκάλεσαν οι σεισμοί, ενώ και ο τουρκικός λαός έδειξε να αγκαλιάζει τους Έλληνες διασώστες.
Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ως μόνο όπλο του προεκλογικά, την οικονομική παραχολογία στους Τούρκους πολίτες και την τέλεση πομποδών φιεστών, αναφορικά με την παραλλαβή και ένταξη στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, προϊόντων της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας.
Φθάνουν όμως αυτά για να αντιστρέψουν το σε βάρος του κακό κλίμα και τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν χαμηλα;
Μάλλον όχι.
Το γεγονός ότι τυχόν ήττα του Ερντογάν στις εκλογές, ενδέχεται να βάλλει τον ίδιο και την οικογένειά του σε νομικές περιπέτειες, σε συνδυασμό με τον αυταρχικό του χαρακτήρα και την δίψα του για εξουσία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο για να μείνει γατζωμένος στην Προεδρία της χώρας του.
Οι αντιφάσεις στον αριθμό των Τούρκων ψηφοφόρων
Διεθνές ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο "Οι αντιφάσεις στον αριθμό των πολιτογραφημένων πολιτών μπορεί να ρίξουν σκιά στις τουρκικές εκλογές", αφήνει υπόνοιες για απόπειρα νοθείας, αναφέροντας:
Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, 60.904.499 ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν σε 190.736 εκλογικά κέντρα σε όλη την Τουρκία.
Επιπλέον, 3.286.786 άτομα θα μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό.
Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες ιστορίες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το πόσοι ψηφοφόροι είναι μετανάστες που αργότερα έγιναν Τούρκοι πολίτες.
Η χορήγηση Τουρκικής υπηκοότητας σε Σύριους, Αφγανούς και Ιρανούς μετανάστες
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χορηγεί υπηκοότητα σε Σύριους, Αφγανούς και Ιρανούς μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα στις εκλογές.
Είναι πιθανό να προβλέψουμε ότι οι νέοι πολίτες θα στηρίξουν συντριπτικά την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές λόγω της αρνητικής άποψης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους μετανάστες.
Τον Αύγουστο του 2022 ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 120.000 ψηφοφόροι συριακής καταγωγής στην Τουρκία και ότι 211.000 Σύροι υπό προσωρινή προστασία απέκτησαν την υπηκοότητα, προσθέτοντας ότι 91.000 νέοι πολίτες ήταν κάτω των 18 ετών και επομένως δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.
Σε δήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών στις 19 Δεκεμβρίου 2022 ανέφερε ότι 126.786 Τούρκοι πολίτες συριακής καταγωγής έχουν δικαίωμα ψήφου σε πιθανές εκλογές.
Ο Onursal Adıgüzel, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, υπεύθυνος για τις εκλογικές υποθέσεις, δήλωσε ότι περίπου 170.000 Σύροι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν.
Όταν ληφθούν υπόψη οι νέοι Τούρκοι πολίτες Ιρανικής, Ιρακινής, Λιβυκής ή Αφγανικής καταγωγής, ο αριθμός αυτός εκτινάσσεται σε 240.000, είπε.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι ακριβώς Σύροι-Τούρκοι πολίτες περιλαμβάνονται στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι σε πολιτικά κόμματα και ιδιώτες έως τις 2 Απριλίου.
Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, ένα άτομο μπορεί να ψηφίσει στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν αφού γίνει πολίτης.
Η αλλαγή των ονομάτων
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι εγγραφές υπηκοότητας γίνονται με κοινά τουρκικά ονόματα, ώστε οι Σύριοι που είναι Τούρκοι πολίτες να μην τραβούν πολύ την προσοχή. Για το λόγο αυτό ο τόπος γέννησης ελέγχεται πρώτος στα εκλογικά αρχεία από την αντιπολίτευση.
Πέρυσι, η κυβέρνηση επέτρεψε στους πολίτες το δικαίωμα να αλλάξουν τα ονόματά τους στον κυβερνητικό ιστότοπο e-Government, όπου αποθηκεύονται οι πληροφορίες των πολιτών.
Η αντιπολίτευση υποστήριξε τότε ότι επρόκειτο να δώσει στους Σύρους την ευκαιρία να αλλάξουν τα αραβικά τους ονόματα σε τουρκικά. Για να αλλάξει ένα όνομα στην Τουρκία, ένα άτομο πρέπει να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο.
Μια είδηση που εμφανίστηκε πρόσφατα στα τουρκικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι υπήρχαν 466.000 ψηφοφόροι γεννημένοι στη Συρία στα αρχεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Αν και το YSK το αρνήθηκε σθεναρά, είπε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι κοινοποιούνται τακτικά με τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη λεπτομερής ανάλυση των νεοανακοινωθέντων λιστών από τα κόμματα.
Η βαρύτητα των ψήφων πολιτών συριακής και αφγανικής καταγωγής
Το αν οι ψήφοι πολιτών συριακής και αφγανικής καταγωγής μπορούν να επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα είναι επίσης θέμα συζήτησης. Υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι δεν θα έχει σοβαρό αποτέλεσμα σε εκλογές στις οποίες υπάρχουν 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Ωστόσο, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης λένε ότι ο αριθμός των νέων πολιτών δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, υπενθυμίζουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση καταβάλλουν προσπάθειες να συνεργαστούν με κόμματα που έχουν πολύ μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι νέοι πολίτες θα έχουν αντίκτυπο στις βουλευτικές εκλογές σε επαρχίες που είναι πυκνοκατοικημένες από Σύριους μετανάστες, όπως η Χατάι και η Γκαζιαντέπ.
Η Τουρκία παραδοσιακά δεν χορηγεί καθεστώς μετανάστη στους πρόσφυγες.
Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό μένουν ή εργάζονται στην Τουρκία, ελάχιστοι μπορούν να γίνουν πολίτες και μόνο οι άδειες διαμονής τους παρατείνονται.
Δημοσίευση σχολίου