GuidePedia

0

Aλέξανδρος Τάρκας
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στην Αθήνα επιβεβαίωσε -για πολλοστή φορά- το γεγονός ότι η προσωπική διπλωματία και οι προβλέψεις του Έλληνα ομολόγου του, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Στην περίπτωση των πανίσχυρων Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Μητσοτάκης τόνιζε σε γερουσιαστές, τον Αύγουστο του 2021, ότι η αεροπορική βάση και η ναυτική υποδομή της Σκύρου (κατεξοχήν κρίσιμες έναντι της τουρκικής απειλής) θα εντάσσονταν στην αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Ως γνωστόν, διαψεύστηκε ο Πρωθυπουργός, αλλά επιβεβαιώθηκαν ο τότε πρεσβευτής Τζ. Πάιατ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που προειδοποιούσαν ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το Πεντάγωνο δεν ενέκριναν ένα τέτοιο βήμα που θα εξόργιζε την Άγκυρα.

Στην περίπτωση της ισχυρής Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε το Μάρτιο του 2022, μετά το γεύμα στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, ήρεμο καλοκαίρι και κορύφωση της πορείας βελτίωσης με σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η μόνη κορύφωση που ακολούθησε ήταν στο ρεκόρ υπερπτήσεων ελληνικών εδαφών και παραβιάσεων του εναέριου χώρου μαζί με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες.

Στη δε περίπτωση της ασθενέστερης Αλβανίας, ο Πρωθυπουργός τόνιζε, το Δεκέμβριο πέρυσι, ότι «έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες» για την υπογραφή συνυποσχετικού προς παραπομπή των διαφορών οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Δικαστήριο της Χάγης, προσθέτοντας ότι «είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Ως συνήθως, ακολούθησαν δοξαστικές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου ότι έχουν κλείσει τα βασικά σημεία σε τεχνικό επίπεδο και οι εκκρεμότητες χαρακτηρίζονται επουσιώδεις (πανομοιότυπες διαρροές έγιναν, το Μάρτιο του 2021 για την ΑΟΖ με τη Λιβύη).

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κ. Ράμα, που βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν δέκα χρόνια και είχε ήδη δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους κυρίους Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, θα χειριζόταν εύκολα τον κ. Μητσοτάκη. Ο ισχυρός άνδρας των Τιράνων, που διαθέτει ερείσματα και στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, αποδεικνύεται εξπέρ στο διπλό παιχνίδι των καθησυχαστικών λεκτικών διαβεβαιώσεων και των διαδοχικών μεταθέσεων των αποφάσεων.

Μάλλον, ο μόνος Έλληνας πολιτικός, που αντιλήφθηκε εγκαίρως την προσωπικότητα και τους τακτικισμούς του κ. Ράμα, ήταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Όταν ο νεοεκλεγείς Ράμα επισκέφθηκε ανεπίσημα την Αθήνα τον Αύγουστο του 2013, ο τότε υπουργός Εξωτερικών τον άκουσε προσεκτικά και κατόπιν του έκανε μια ανάλυση των θεσμικών ισορροπιών του αλβανικού Συντάγματος και των υποχρεώσεων έναντι των γειτονικών χωρών και της Ε.Ε.

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης ή δεν γνώριζε ή δεν κατάλαβε ή υποβάθμισε τα τεχνάσματα του συνομιλητή του. Ο κ. Ράμα έκρινε, τον περασμένο Οκτώβριο, ότι όλα κυλούν ομαλά, ενώ το Νοέμβριο δήλωσε, σε υψηλά ιστάμενη Αμερικανίδα αξιωματούχο, την ετοιμότητά του για σύνταξη συνυποσχετικού. Το Δεκέμβριο ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι, προσωπικά, επιθυμεί γρήγορες διαδικασίες, αλλά χρειάζεται η προηγούμενη έκδοση πληρεξούσιου από τον πρόεδρο της Αλβανίας.

Τον Ιανουάριο του 2023, το μήνυμα ήταν ότι, πριν από το πληρεξούσιο, ειδική ομάδα εργασίας οφείλει να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες στον Αλβανό πρόεδρο. Το Φεβρουάριο, η νέα εκδοχή Ράμα ήταν ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το σκεπτικό του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το 2010, κατά της κύρωσης της τότε ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Και, προχθές, αφού επικαλέστηκε πάλι το ιδιότυπο δεδικασμένο του 2010, υπαινίχθηκε την ανάγκη έκδοσης ελληνικού νόμου για τυπική άρση της εμπόλεμης κατάστασης και την απόδοση των περιουσιών (Αλβανών πολιτών) που τέθηκαν υπό τη μεσεγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου το 1940.

Ασφαλώς, όλα αυτά θα συζητηθούν πολύ μετά τις ελληνικές εκλογές. Ίσως και το 2024, υπό συνθήκες άγνωστες και ενόψει της αλβανικής προεκλογικής περιόδου που δεν θα επιτρέπει συμβιβασμούς.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top