“Μούδιασε” το Αμερικανικό Πεντάγωνο από τα αποτελέσματα 22 νέων σεναρίων πολέμου μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν που “έτρεξε” εξειδικευμένο think tank. Πρόκειται για την δεύτερη δέσμη προσομοιώσεων που πραγματοποίησε το αμερικανικό think tank «Center for Strategic and International Studies – CSIS» μέσα σε ένα εξάμηνο!
Μάλιστα οι επαναλήψεις των σεναρίων έγιναν… 24 φορές για να βεβαιωθεί η αμερικανική ηγεσία για τις καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου που υπερβαίνει κατά πολύ την σύρραξη της Ουκρανίας.
Οι Αμερικανοί είναι 100% βέβαιοι πως ο νέος πόλεμος είναι θέμα χρόνου και μάλιστα η νέα αυτή σύρραξη θα προκαλέσει την εμπλοκή των ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Γι αυτό και έδωσαν την ονομασία «The First Battle of the Next War» στις προσομοιώσεις που “έτρεξαν”.
Το αμερικανικό think tank «Center for Strategic and International Studies – CSIS» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα αποτύχει με τεράστιο όμως κόστος για τους στρατιώτες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ταϊβάν, όπως χιλιάδες νεκρούς, τουλάχιστον δύο βυθισμένα αεροπλανοφόρα, εξαύλωση του Ναυτικού της Ταϊβάν μαζί με την οικονομία της.
Σύμφωνα με την προσομοίωση, μια “εισβολή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στην Ταϊβάν το 2026 θα προκαλούσε σοβαρές απώλειες σε όλες τις πλευρές, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, παρόλο που η συμμαχική δύναμη υπό τη ηγεσία των ΗΠΑ θα αναδεικνυόταν νικήτρια”.
Η αναφορά σημειώνει τα εξής:
“Ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα μπορούσε να αφήσει τον νικηφόρο στρατό των ΗΠΑ σε μια κατάσταση εξίσου ανάπηρη με τις ηττημένες κινεζικές δυνάμεις.
Στο τέλος της σύγκρουσης, τουλάχιστον δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα βρισκόταν στον πάτο του Ειρηνικού και το σύγχρονο ναυτικό της Κίνας, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα είχε διαλυθεί».
Η έκθεση φέρει τον τίτλο “The First Battle of the Next War” και περιλαμβάνει 22 σενάρια πολέμου.
Η CSIS τόνισε ότι η ανάλυση αυτή ήταν απαραίτητη επειδή οι προηγούμενες κυβερνητικές και ιδιωτικές προσομοιώσεις πολέμου ήταν πολύ “μικρές” ή πολύ αδιαφανές. Επιπλέον ήθελε να δώσει στο κοινό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια πραγματική ματιά στο πώς μπορεί να εξελιχθεί η σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν.
Το CSIS έτρεξε αυτό το πολεμικό παιχνίδι 24 φορές για να απαντήσει σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα: θα πετύχαινε η εισβολή και με ποιο κόστος;
Οι πιθανές απαντήσεις σε αυτές τις δύο ερωτήσεις είναι αρνητικές και τεράστιες, ανέφερε η έκθεση CSIS.
Διαβάστε την προηγούμενη έκθεση: Προσομοίωση πολέμου Κίνας -Ταϊβάν στις ΗΠΑ: Τεράστιες απώλειες για τις συμμαχικές δυνάμεις -Στο βυθό 150 πολεμικά πλοία και 900 αεροσκάφη…
Τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία χάνουν δεκάδες πλοία, εκατοντάδες αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες. Τέτοιες απώλειες θα έβλαπταν την παγκόσμια θέση των ΗΠΑ για πολλά χρόνια”, ανέφερε η έκθεση.
Στα περισσότερα σενάρια, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χάνει δύο αεροπλανοφόρα και 10 έως 20 μεγάλα σκάφη επιφάνειας. Περίπου 3.200 Αμερικανοί στρατιώτες θα σκοτωθούν σε τρεις εβδομάδες πολέμου, σχεδόν το μισό από αυτό που έχασαν οι ΗΠΑ σε δύο δεκαετίες μάχης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
“Η Κίνα θα υποφέρει επίσης πολύ. Το ναυτικό της είναι θα γίνει ερείπιο, ο πυρήνας των αμφίβιων δυνάμεών της θα διαλυθεί και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες θα γίνουν αιχμάλωτοι πολέμου”, ανέφερε.
Η έκθεση εκτιμά ότι η Κίνα θα υποστεί περίπου 10.000 νεκρούς στρατιώτες και θα χάσει 155 μαχητικά και 138 μεγάλα πλοία.
Συνοπτικά η προσομοίωση έδειξε ότι:το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχασε έως και 20 πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος και περίπου 3.200 στρατιώτες σε διάρκεια τριών εβδομάδων.
η Κίνα θα είχε απώλειες περίπου 10.000 στρατιωτών, 155 στρατιωτικών αεροσκαφών και 138 πολεμικών πλοίων,
η Ταϊβάν θα έχανε περίπου 3.500 στρατιώτες και ολόκληρο τον στόλο της, που αποτελείται συνολικά από 26 αντιτορπιλικά και φρεγάτες βυθισμένος εντελώς και τέλος,
η Ιαπωνία θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη και 26 πολεμικά πλοία.
Η έκθεση ανέφερε ότι για να αποτραπεί η Κίνα από το να πάρει τελικά τον έλεγχο της Ταϊβάν, πρέπει να υπάρξουν τέσσερις σταθερές που προέκυψαν μεταξύ των 24 επαναλήψεων των πολεμικών παιγνίων:Οι χερσαίες δυνάμεις της Ταϊβάν πρέπει να είναι σε θέση να περιορίσουν τα κινεζικά προγεφυρώματα.
οι ΗΠΑ πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τις βάσεις τους στην Ιαπωνία για πολεμικές επιχειρήσεις.
οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν το Ναυτικό του PLA από μακριά και «μαζικά»·
οι ΗΠΑ πρέπει να εξοπλίσουν πλήρως την Ταϊβάν πριν ξεκινήσει η σύρραξη και να μεταβούν αμέσως σε οποιαδήποτε θέατρο του πολέμου με τις δικές τους δυνάμεις.
Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί «μοντέλο Ουκρανίας»
Στην ανάλυση της προσομοίωσης, οι ειδικοί του CSIS τονίζουν ότι σε μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί το λεγόμενο «μοντέλο της Ουκρανίας», διότι με την έναρξη του πολέμου, δεν θα ήταν εφικτή η παροχή πρόσθετων προμηθειών στην Ταϊβάν από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές της χώρες.
Για αυτόν τον λόγο, το CSIS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα για να βοηθήσουν την Ταϊβάν να προετοιμαστεί επαρκώς για μια επίθεση από την Κίνα.
«Μόλις ξεκινήσει ο πόλεμος, είναι αδύνατο να μπουν στρατεύματα ή προμήθειες στην Ταϊβάν, επομένως είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από την Ουκρανία όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μπόρεσαν να στέλνουν προμήθειες συνεχώς στην Ουκρανία», είπε ο Cancian.
«Με ό,τι κι αν πρόκειται να πολεμήσουν οι Ταϊβανέζοι, πρέπει να το έχουν όταν αρχίσει ο πόλεμος».
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αρχίσει να ενεργεί σύντομα εάν θέλει να ανταποκριθεί σε ορισμένες από τις συστάσεις του CSIS για νίκη σε μια σύγκρουση στην Ταϊβάν, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης.
Το «Center for Strategic and International Studies» συνέστησε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ταϊβάν:να οχυρώσουν τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και το Γκουάμ κατά των κινεζικών πυραυλικών επιθέσεων
μετακίνηση των ναυτικών δυνάμεων σε μικρότερα και με μεγαλύτερο βαθμό επιβιωσιμότητας πλοία
ιεράρχηση των υποβρυχίων
προτεραιότητα στις βιώσιμες δυνάμεις βομβαρδιστικών έναντι των δυνάμεων μαχητικών·
παραγωγή φθηνότερων μαχητικών.
Ώθηση της Ταϊβάν προς μια παρόμοια στρατηγική, οπλίζοντας τον εαυτό της με πιο απλές πλατφόρμες όπλων αντί για ακριβά πλοία που είναι απίθανο να επιβιώσουν από ένα κινεζικό πρώτο χτύπημα.
Αυτές οι πολιτικές θα έκαναν τη νίκη λιγότερο δαπανηρή για τον αμερικανικό στρατό, αλλά ο απολογισμός θα εξακολουθούσε να είναι υψηλός, ανέφερε η έκθεση CSIS.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φέρουν μια πύρρεια νίκη, υποφέροντας μακροπρόθεσμα περισσότερο από τους «ηττημένους» Κινέζους».
«Η νίκη δεν είναι το παν», ανέφερε η έκθεση.
Δημοσίευση σχολίου