GuidePedia

0


Υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης προς Ελλάδα και Αίγυπτο: “ Ελάτε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ στην Μεσόγειο-Οι ΗΠΑ παρασκηνιακά άλλαξαν τα πάντα στην χώρα και πετούν εκτός την Άγκυρα που διαθέτει ακόμη δύο βάσεις στην χώρα

Ο Μοχάμεντ Αούν, υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων aljazeera.net, είπε ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες για εξεύρεση φιλικών λύσεων μεταξύ της χώρας του και ορισμένων άλλων χωρών όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Αούν πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera ζωντανά, το βράδυ του Σαββάτου, ότι ο κόσμος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, είτε μέσω φιλικών λύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο Λίβυος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που καταφεύγουν σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση, εξηγώντας ότι οι διεθνείς νόμοι έχουν περιορίσει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια από το πρώτο χερσαίο σημείο της ενδιαφερόμενης χώρας, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί για μέτρηση και διαχωρισμός της απόστασης μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δια θαλάσσης.
Ο αξιωματούχος της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποκάλυψε ότι η Λιβύη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με χώρες που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα για την επίλυση των διαφορών με φιλικό τρόπο.



Ο Αούν εξήγησε ότι η Libyan Oil Corporation κατάφερε να φτάσει την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου και 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά το έτος 2022.

Ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα θα καταναλωθεί για εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες, ενώ η πλεονάζουσα παραγωγή θα πωληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές , ιδίως στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο στη Λιβύη αυξήθηκαν στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει επίσης αυξηθεί στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά η χώρα προσβλέπει στην επιστροφή στα επίπεδα του 2010 όταν η παραγωγή ήταν 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο Λίβυος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι υπάρχει μια αναμενόμενη επιστροφή διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών για να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά την αποχώρησή τους το 2011 λόγω ανωτέρας βίας.

«Υπάρχουν περιοχές για εξερεύνηση νέων πετρελαιοπηγών και η κυβέρνηση της Λιβύης είναι υποχρεωμένη να επιταχύνει τις επενδύσεις σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα, δεδομένων των ευρωπαϊκών αναγκών και της συνέχισης του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε, «οι επιστημονικές έρευνες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της ανατολικής Λιβύης είναι ισοδύναμα με την ποσότητα των αναμενόμενων αποθεμάτων στη δυτική πλευρά».

Η Τουρκία βγαίνει έτσι εκτός κάδρου των εξελίξεων στην περιοχή, ενώ αυτό που αναμένουμε είναι η τύχη των δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων σε Μισράτα και Αλ Βατίγια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top