GuidePedia

0


Το Politico έχει σήμερα εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο χρηματισμού μελών της Ευρωβουλής και δύο ΜΚΟ. Όπως γράφει, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία προέβη σε ένα σερί 16 εφόδων την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες βάζοντας στο αστόχαστο πέντε άτομα που φέρονται να συνέστησαν εγκληματική οργάνωση, με ανάμιξη σε σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος. Οι έρευνες απέφεραν τα εξής: Βρέθηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά, κινητά και υπολογιστές που ερευνώνται για ύποπτες επαφές και παράνομες συναλλαγές.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ένας πρώην ευρωβουλευτής, μερικοί κοινοβουλευτικοί βοηθοί και ένας συνδικαλιστής. Αυτοί φέρονταν να τα “έχουν πάρει” από το Κατάρ φιλοξενεί τους αγώνες του Μουντιάλ. Όμως προς τι; Κάποιοι διερωτώντο –αν τελικά ευσταθούν οι κατηγορίες– κατά πόσον το Κατάρ είχε κάνει όντως έξυπνη “επένδυση” ή όχι.

Αργότερα, το απόγευμα της Παρασκευής, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν ενέχονταν απλώς κάποιοι “πρώην” και μερικοί ασήμαντοι που ήθελαν να τσεπώσουν παραδάκι. Η αστυνομία συνέλαβε την Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής και υπερασπίστρια του Κατάρ. Επίσης, έγινε γνωστό ότι στο στόχαστρο είναι και μια ΜΚΟ. Για την Καϊλή το Politico γράφει ότι ήταν μια από τις 14 αντιπροέδρους της Ευρωβουλής και σημαντικός παράγοντας, τηλεπαρουσιάστρια στην Ελλάδα και κοσμική των Βρυξελλών. Ήταν όμως και από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Κατάρ καθώς πρόσφατα χαρακτήρισε την χώρα αυτή “πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα” μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, παρά το γεγονός ότι διεθνώς εκφράζονταν ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας των εργατών που οικοδόμησαν τα στάδια.

Ως μέλος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το portfolio της περιλάμβανε ειδικές ευθύνες για τη Μέση Ανατολή. Ο σύντροφός της και πατέρας του παιδιού τους Francesco Giorgi επίσης κρατείται. Και αυτός ήταν σύμβουλος σε θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, καθώς και συνιδρυτής της ΜΚΟ περί ης ο λόγος –της Fight Impunity (Καταπολεμήστε την Ατιμωρησία). Αυτή η ΜΚΟ είχε ως αντικείμενο «τον καταλογισμό ευθυνών ως στυλοβάτη της απονομής δικαιοσύνης διεθνώς». Πρόεδρός της ήταν ο Pier Antonio Panzeri, κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο με το χρηματισμό.

Ένας πρώην στις Βρυξέλλες

Ο Panzeri είναι Ιταλός, πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και μεταξύ των πρώτων που συνελήφθησαν την Παρασκευή το πρωί. Μέχρι το απόγευμα συνελήφθη και η σύζυγός του και η κόρη του από την ιταλική αστυνομία. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει ότι ο Panzeri παρέμβαινε σε πολιτικό επίπεδο, σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.


Πρώην κοινοβουλευτικοί βοηθοί, ειδικά όσοι είχαν δεσμούς με την προαναφερομένη ΜΚΟ, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο των βελγικών αρχών. Μετά τη σύλληψη του Giorgi, σφραγίστηκε και το γραφείο ενός ακόμη κοινοβουλευτικού βοηθού που εργαζόταν παλαιότερα στην ΜΚΟ και που τώρα εργαζόταν ως βοηθός της Βελγίδας ευρωβουλευτού των σοσιαλδημοκρατών Marie Arena. Η τελευταία “κληρονόμησε” την προεδρία της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ρanzeri και συνεργαζόταν στενά με την ΜΚΟ “Fight Impunity”. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι σφραγίστηκε το γραφείο του βοηθού της αλλά δήλωσε ότι η ίδια δεν κλήθηκε για ανάκριση.

Ο ρόλος των ΜΚΟ

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA κρατείται και ανακρίνεται επίσης ο Niccolò Figà-Talamanca, διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, της “No Peace Without Justice” (Δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη”). Αυτή η ΜΚΟ υποτίθεται ότι προωθούσε θέματα διεθνών εγκλημάτων στη σφαίρα της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει και παράλληλα της εδραίωσης της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Η έδρα της είναι στη Νέα Υόρκη αλλά και στη Ρώμη, όμως στις Βρυξέλλες έχει την ίδια έδρα με την άλλη ΜΚΟ, την “Fight Impunity”.

Αυτή η ΜΚΟ ιδρύθηκε από την 73χρονη σήμερα Emma Bonino, που έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. Αναγράφεται ως επίτιμο μέλος της ΜΚΟ “Fight Impunity”. Ως επίτιμα μελη αναφέρονται επίσης ο σοσιαλιστής πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέφ, αλλά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης στην ΕΕ. Επίσης στην “Fight Impunity” αναφέρεται ως επίτιμο μέλος του ΔΣ η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. Η Μογκερίνι παραιτήθηκε από το ΔΣ χθες το πρωί (Σάββατο). Αν και από την ιστοσελίδα της οργάνωσης έχουν διαγραφεί άρον-άρον πολλά ονόματα τα τελευταία 24ωρα, παλαιότερα αρχεία δείχνουν ότι είχαν θέσεις-κλειδιά πολλοί κοινοβουλευτικοί βοηθοί όπως ο Giorgi.

Σύμφωνα με το Ρolitico το σκάνδαλο δεν περιορίζεται στην Ευρωβουλή. Κρατείται και ο 53χρονος Ιταλός Luca Visentini, ο οποίος εξελέγη μόλις πριν από έναν μήνα γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τα συνδικάτα των οικοδόμων είχαν ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ. Όμως και προτού αναλάβει ο Visentini, παρόμοιες απαράδεκτες δηλώσεις υπέρ του Κατάρ είχε κάνει και η 64χρονη προκάτοχός του Sharan Burrow, που έλεγε δημοσίως «γιατί επικρίνετε το Κατάρ, δείτε το βίντεο του υπουργού Εργασίας της χώρας».

Σύμφωνα με το Politico το Κατάρ βρέθηκε στο στόχαστρο για τις συνθήκες εργασίας των οικοδόμων που εργάστηκαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και εν γένει για την στάση του κράτους αυτού έναντι των γυναικών. Το Κατάρ θέλησε να σχηματίσει μια θετική εικόνα εντούτοις, διότι διαπραγματεύεται με την ΕΕ συμφωνίες για το φυσικό αέρια. Και τώρα “είναι στον αέρα” και μια πρόταση για να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ οι υπήκοοι του Κατάρ. Όμως προφανώς αυτή η πρόταση δεν θα προωθηθεί πλέον στην Ευρωβουλή.

Η Καϊλή ήταν, όπως της καταλογίζουν, επικεφαλής του μάλλον ευμεγέθους γκρουπ των υπερασπιστών του Κατάρ μέσα στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Στις 24 Νοεμβρίου για παράδειγμα, όταν τελικά πέρασε το ψήφισμα που εξέφραζε την θλίψη των ευρωβουλευτών για το θάνατο χιλιάδων μεταναστών εργατών στο Κατάρ, εκείνη πήρε το λόγο και παίνεσε την «ιστορικών διαστάσεων μεταμόρφωση του Κατάρ ενόψει των αγώνων». Πριν από δέκα ημέρα ψήφισε υπέρ του να μη χρειάζονται βίζα οι πολίτες του Κατάρ και του Κουβέιτ, όμως η ψηφοφορία αυτή γινόταν στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου και η Καϊλή δεν ήταν ποτέ μέλος της.

Η σχέση της Καϊλή

Προκάλεσε επίσης δυσμενή σχόλια από τους συναδέλφους της ευρωβουλευτές, καθώς το Κατάρ απαγόρευσε την είσοδο στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εντούτοις η Καϊλή σηκώθηκε και πήγε μόνη της στο Κατάρ και εν συνεχεία προέβη σε δηλώσεις υπέρ των εργασιακών συνθηκών στη χώρα. Δήλωσε μάλιστα ότι εκπροσωπεί 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους «που διαπιστώνουν μέσω αυτής την πρόοδο της χώρας στις κοινές ευρωπαϊκές αρχές».

Ο Δανός Michiel Frans van Hulten, επικεφαλής της Επιτροπής Διαφάνειας στην ΕΕ σχολίασε ότι «αυτό το σκάνδαλο μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωβουλή. Η Ευρωβουλή έχει καλλιεργήσει δυστυχώς μια κουλτούρα ατιμωρησίας σε συνδυασμό με τους χαλαρούς οικονομικούς κανόνες και ελέγχους και την πλήρη απουσία ανεξάρτητων αρχών επίβλεψης». Το θέμα είναι ότι ο παραγοντισμός και το lobbying δεν απαγορεύονται στην ΕΕ και οι Βρυξέλλες είναι πλέον στο επίπεδο των ΗΠΑ ως προς αυτό. Οι Ευρωβουλευτές δεν υποχρεούνται από κανέναν να αναφέρουν απόπειρες επηρεασμού από ομάδες συμφερόντων. Αλλά ούτε και οι ΜΚΟ ελέγχονται επαρκώς.

Για παράδειγμα η ΜΚΟ του Panzeri “Fight Impunity” δεν περιλαμβάνεται στις οργανώσεις που πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και να δίνουν λογαριασμό για τα πεπραγμένα τους. Κανονικά όλες οι ΜΚΟ πρέπει –θεωρητικά– να δημοσιεύουν με διαφάνεια τα πάντα για τη χρηματοδότησή τους. Η Arena, η σημερινή πρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεργάσθηκε στενά με τον Panzeri και την “Fight Impunity”, δίνοντας από κοινού συνεντεύξεις Τύπου και συνταξιδεύοντας συχνά-πυκνά σε ταξίδια για ομιλίες για τα πολιτικά δικαιώματα.

Πόσο μακριά πάει η βαλίτσα

Η ίδια δηλώνει ανεξάρτητη πολιτικός και υποστηρίζει ότι έρχονται και άλλες αποκαλύψεις, βγάζοντας την ουρά της απ’ έξω. Είπε σχετικά «αν τα έκανε όλα αυτά το Κατάρ, θα το έκαναν και άλλοι πιστεύω. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτή την άσκηση επιρροής», όπως χαρακτήρισε την δωροδοκία.



Το Κατάρ ήδη βλέπει τα σχέδιά του να παγώνουν για την βίζα, καθώς πολλοί ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών του Κατάρ στην ΕΕ. Επίσης αναβλήθηκε η επίσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Κατάρ –επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τις επόμενες 15 ημέρες. Απεναντίας θα επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία, που είναι και ο μέγας αντίπαλος του Κατάρ. Στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωβουλής θα ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Roberta Metsola όσον αφορά τα καθήκοντα της Καϊλή αλλά θα τεθεί και θέμα άρσης της ασυλίας της. Ήδη τα αριστερά κόμμα ζήτησαν να γίνει συζήτηση επί του θέματος και να μπει αυτό οπωσδήποτε στην ημερησία διάταξη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top