Επίσημο αίτημα και της Αλγερίας για BRICS - Υποδοχή Ηγεμόνα στον Σι Τζινπίνγκ.
Ραγδαία συρρίκνωση της αμερικανικής γεωπολιτικής επιρροής σε Αφρική και Μέση Ανατολή επιφέρουν τρεις συμφωνίες χωρών μελών της περιοχής με το μπλοκ των BRICS. Οι συμφωνίες αυτές. που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητες, δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αρχίζουν να υποχωρούν από καίριες περιοχές του πλανήτη.Η Αίγυπτος επικύρωσε την αίτηση ένταξης στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, η Αλγερία υπέβαλε επίσημα αίτημα εισόδου στους BRICS και η Σαουδική Αραβία υποδέχτηκε ως νέο Ηγεμόνα τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ανακοινώνοντας “στρατηγική εταιρική σχέση” με το Πεκίνο, υιοθετώντας το γουάν στις συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου οδεύοντας και αυτή προς τους BRICS.
Και οι 3 εξελίξεις είναι πολύ άσχημες για την Ουάσινγκτον αλλά και την Ευρώπη. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, το Ιράν και τον Καναδά, η Αλγερία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Με μέσο όρο παραγωγής 982.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, η Αλγερία είναι επίσης μεταξύ των 20 κορυφαίων παραγωγών αργού πετρελαίου. Η Sonatrach, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αλγερίας, παράγει, διυλίζει, μεταφέρει και πουλά προϊόντα πετρελαίου. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία όχι μόνο στην Αλγερία αλλά και στην αφρικανική ήπειρο.
Για την Αίγυπτο η οποία πλέον βρίσκεται κυριολεκτικά στον προθάλαμο των BRICS γεννώνται πολλά ερωτηματικά για την στάση της τα επόμενα χρόνια ενώ τι να πει κανείς για την Σαουδική Αραβία; Βλέποντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή στρέφεται ολοκληρωτικά προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά:Στις συμφωνίες που υπεγράφησαν
Στο μέγεθος των αντιπροσωπειών των δύο χωρών
Και στην υποδοχή του Κινέζου προέδρου.
Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Κίνας στο αεροδρόμιο. Η υποδοχή δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του Τ.Μπάιντεν όπου δεν πήγε… κανείς!
Το CNN ανέφερε ανήσυχο ότι η επίσκεψη Σι ήταν εντυπωσιακή και ως προς την ουσία, με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν όσο και για το πολιτικό μήνυμα με την μεγαλοπρεπή φιλοξενία από τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε αντίθεση με την επίσκεψη Μπάιντεν προ μερικών μηνών.
Ο Σι συμμετείχε σε δύο Συνόδους. Στη σύνοδο των ηγετών των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – χωρών πλούσιων σε υδρογονάνθρακες—και σε μία ακόμη με τους ηγέτες των αραβικών χωρών.
Μεταξύ των ηγετών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του είναι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαγέντ, ο Μαροκινός πρωθυπουργός Αζίζ Αχανούς και ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.
Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου χαρακτηρίστηκε από το Πεκίνο «η σημαντικότερη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου» .
Δείτε βίντεο από την υποδοχή των Σαουδαράβων στον πρόεδρο της Κίνας
Η Αίγυπτος μπήκε στην Τράπεζα των BRICS
Η Αίγυπτος επικύρωσε πριν λίγα 24ωρα τη συμμετοχή της στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) που δημιουργήθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (BRICS) το 2014.
Το υπουργικό συμβούλιο του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία για την είσοδο στην NDB και το έγγραφο ένταξης της Αιγύπτου σε αυτό το ίδρυμα, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2015 στη Σαγκάη.
Η NDB χρηματοδοτεί έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό, οι επικοινωνίες και η υγεία.
«Από το 2016, η Τράπεζα έχει επενδύσει σε πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένων 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ μόνο στην Ινδία», αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ υπενθυμίζοντας ότι η Αίγυπτος εξέφρασε ενδιαφέρον να γίνει μέλος της NDB τον Ιούλιο.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Mohamed Maait επιβεβαίωσε τον ενθουσιασμό της χώρας του για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα μέλη των BRICS, ειδικά υπό το φως του «άνευ προηγουμένου αναπτυξιακού κινήματος» που παρακολουθεί στο Κάιρο.
Η Αλγερία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS
Παράλληλα, η Αλγερία υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στους BRICS επιβεβαιώνοντας όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες του WarNews247.
Η αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Leyla Zaruki δήλωσε ότι η βορειοαφρικανική χώρα ζήτησε να γίνει μέλος του οικονομικού μπλοκ, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας
Η Ζαρούκι είπε ότι η Αλγερία έχει ρυθμίσει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες που απαιτούνται για την ένταξη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στις 5 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας ανακοίνωσε την υπογραφή του εκτελεστικού νομοσχεδίου για την κοινή κατασκευή των σχεδίων της πρωτοβουλίας «Belt and Road» και του τριμερούς σχεδίου συνεργασίας σε βασικούς τομείς με την Κίνα από το 2022 έως το 2024.
«To εκτελεστικό σχέδιο περιγράφει το πλαίσιο της ενίσχυσης της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αλγερίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της εμβάθυνσης των ιστορικών και ποιοτικών σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών χωρών σε διάφορους τομείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας.
Τον περασμένο Μάιο, η κινεζική «Sinopec» Petroleum and Chemical Business και η Αλγερινή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου «Sonatrach» υπέγραψαν κοινή συμφωνία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου ύψους 490 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Αλγερία πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τις χώρες BRICS πριν ενταχθεί στο οικονομικό μπλοκ, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας, δήλωσε στο Sputnik το Σάββατο ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας του Αλγερίου, Μοχάμεντ Αμπντενούρ Ραμπεχί.
“Η Αλγερία θα ήθελε οπωσδήποτε να ενταχθεί στους BRICS. Το ερώτημα είναι αν θα γίνουμε δεκτοί επειδή υπάρχουν ορισμένες υποχρεώσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ορισμένες νομοθετικές αλλαγές”, είπε ο Ραμπέχι.
“Στρατηγική εταιρική σχέση” Σ.Αραβίας-Κίνας
Και ερχόμαστε στις ραγδαίες εξελίξεις με την Σαουδική Αραβία. Με μία μεγαλειώδη υποδοχή άρχισε η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία, η οποία συνεχίστηκε με την υπογραφή διμερών συμφωνιών ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ολοκληρώθηκε με μία κοινή δήλωση των δύο μερών για συνεργασία στους τομείς της διεθνούς ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της μη ανάμιξης κάθε πλευράς στα εσωτερικά ζητήματα της άλλης.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι αξίας 29,6 δισ. δολαρίων για επενδύσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενίσχυση του εμπορίου και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Οι σαουδαραβικές και οι κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν 34 συμφωνίες επενδύσεων στους τομείς του πράσινου υδρογόνου, των τεχνολογιών πληροφοριών, το cloud computing, τις μεταφορές και τις κατασκευές, μετέδωσε το πρακτορείο SPA.
Οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να κερδίσουν συμβόλαια σε διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως τη ΝΕΟΜ, μια φουτουριστική πόλη που θα κοστίσει 500 δισεκ. δολάρια. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν το ποσό των 304 δισ. σαουδαραβικών ρεάλ το 2021 (76,9 δισ. ευρώ) και των 103 δισ. σαουδαραβικών ρεάλ (26 δισεκ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Η Κίνα είναι πρώτη στη λίστα των αγοραστών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και απορρόφησε πέρυσι το 25% των εξαγωγών αργού της χώρας. Συνολικά από τις αραβικές χώρες πέρυσι η Κίνα αγόρασε 200 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου και αυτές οι συμφωνίες θα επεκταθούν το προσεχές διάστημα.
Στην κοινή ανακοίνωση Σι-Σαλμάν, που δημοσιεύεται στο SPA, έκτασης 4.000 λέξεων τονίζεται ότι «οι δύο χώρες συμφωνούν στη σημασία της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου». Τονίζεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι αξιόπιστος εξαγωγέας αργού πετρελαίου προς την Κίνα. Δηλώνεται επίσης η αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να «αναπτύξουν συνεργασία και συντονισμό στους αμυντικούς τομείς» και να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της».
Η δήλωση επαναβεβαιώνει ότι οι δύο χώρες «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν σταθερά η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης, να υποστηρίζουν η μία την άλλη στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας και να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για να υπερασπιστούν την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων».
Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν πιο στενά σε τομείς όπως η ενέργεια και η εθνική ασφάλεια.
Επίσης, ο Κινέζος πρόεδρος δεσμεύτηκε να εμβαθύνει τη διμερή βιομηχανική συνεργασία, να προωθήσει την ανάπτυξη του βιομηχανικού πάρκου Κίνας-Σαουδικής Αραβίας (Jizan) και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής.
Εκτός από τις διμερείς συμφωνίες υπεγράφησαν και νέες πολυμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της σινο-αραβικής συνόδου κορυφής, στην οποία είχαν προσκληθεί και όλες οι αραβικές χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι πρέπει να συνδράμουν σοβαρά την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και το Όραμα 2030 της Σαουδικής Αραβίας.
Η Κίνα – τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ- υποστηρίζει σταθερά τη Σαουδική Αραβία στη διατήρηση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της σταθερότητάς της και υποστηρίζει τη Σαουδική Αραβία στην επιδίωξη μιας αναπτυξιακής πορείας που ταιριάζει στις εθνικές της συνθήκες, δήλωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι η Κίνα υποστηρίζει τις μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Όραμα 2030 και η Πράσινη Πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή, και θα συμμετάσχει ενεργά στην εκβιομηχάνιση της Σαουδικής Αραβίας και θα συμβάλει στη διαφοροποιημένη ανάπτυξη της οικονομίας της.
Η Κίνα θα αυξήσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, θα επεκτείνει την κλίμακα του εμπορίου αργού πετρελαίου, θα ενισχύσει τη συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη και θα υλοποιήσει το σινο-σαουδαραβικό έργο Gulei Ethylene Complex Project και άλλα έργα ενεργειακής συνεργασίας μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.
Από την πλευρά του, ο πρίγκηπας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διαβεβαίωσε ότι η Σαουδική Αραβία «υποστηρίζει σθεναρά την αρχή της “μίας Κίνας”», τη διαφύλαξη της κινεζικής κυριαρχίας, ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας και ότι υποστηρίζει σθεναρά τα μέτρα και τις προσπάθειες της Κίνας για την αποριζοσπαστικοποίηση, «απορρίπτοντας σθεναρά την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας από οποιεσδήποτε εξωτερικές δυνάμεις με τη δικαιολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή οποιαδήποτε άλλη».
Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο του έργου Ζώνης και Δρόμου και θα επεκτείνει το εμπόριο και τις αμφίδρομες επενδύσεις.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής και ενέργειας και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η επιστήμη και η τεχνολογία, η χημική βιομηχανία και η εξόρυξη.
Τελικό κτύπημα στις ΗΠΑ: Η Σ.Αραβία εγκαταλείπει το δολάριο – Στροφή στο Γουάν
Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να προωθήσει εμπορικές συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου με βάση το γουάν με τις χώρες του του Περσικού Κόλπου (ΣΣΚ).
Διαβάστε επίσης: Ιστορική ομιλία Β.Πούτιν: Τελείωσε ο μονοπολικός κόσμος – Σ.Αραβία ζήτησε να μπει στους BRICS! – H Ουκρανία έχει έτοιμη “βρώμικη” βόμβα (Μέρος Α’)
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στους Άραβες ηγέτες του Κόλπου την Παρασκευή ότι η Κίνα θα εργαστεί για να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε γουάν, μια κίνηση που θα υποστήριζε τον στόχο του Πεκίνου να καθιερώσει το νόμισμά του διεθνώς και να αποδυναμώσει τον έλεγχο του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οποιαδήποτε κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τη χρήση δολαρίου στο εμπόριο πετρελαίου θα ήταν μια σεισμική πολιτική κίνηση.
Στην αρχή των συνομιλιών της Παρασκευής, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προανήγγειλε μια «ιστορική νέα φάση σχέσεων με την Κίνα», μια έντονη αντίθεση με τις αμήχανες συναντήσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας πριν από πέντε μήνες, όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρευρέθηκε σε μια μικρότερη αραβική σύνοδο κορυφής στο Ριάντ.
Ο Σι είπε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τις αραβικές χώρες του Κόλπου και θα επεκτείνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Κίνα θα «χρησιμοποιήσει πλήρως το Πετρέλαιο και το Εθνικό Χρηματιστήριο Φυσικού Αερίου της Σαγκάης ως πλατφόρμα για τη διεκπεραίωση του διακανονισμού πληρωμών σε γουάν», είπε.
Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να προωθήσει εμπορικές συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου με βάση το γουάν με τις χώρες του του Περσικού Κόλπου (ΣΣΚ).
Διαβάστε επίσης: Ιστορική ομιλία Β.Πούτιν: Τελείωσε ο μονοπολικός κόσμος – Σ.Αραβία ζήτησε να μπει στους BRICS! – H Ουκρανία έχει έτοιμη “βρώμικη” βόμβα (Μέρος Α’)
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στους Άραβες ηγέτες του Κόλπου την Παρασκευή ότι η Κίνα θα εργαστεί για να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε γουάν, μια κίνηση που θα υποστήριζε τον στόχο του Πεκίνου να καθιερώσει το νόμισμά του διεθνώς και να αποδυναμώσει τον έλεγχο του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οποιαδήποτε κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τη χρήση δολαρίου στο εμπόριο πετρελαίου θα ήταν μια σεισμική πολιτική κίνηση.
Στην αρχή των συνομιλιών της Παρασκευής, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προανήγγειλε μια «ιστορική νέα φάση σχέσεων με την Κίνα», μια έντονη αντίθεση με τις αμήχανες συναντήσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας πριν από πέντε μήνες, όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρευρέθηκε σε μια μικρότερη αραβική σύνοδο κορυφής στο Ριάντ.
Ο Σι είπε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τις αραβικές χώρες του Κόλπου και θα επεκτείνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Κίνα θα «χρησιμοποιήσει πλήρως το Πετρέλαιο και το Εθνικό Χρηματιστήριο Φυσικού Αερίου της Σαγκάης ως πλατφόρμα για τη διεκπεραίωση του διακανονισμού πληρωμών σε γουάν», είπε.
Δημοσίευση σχολίου