GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Στην σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση του “Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά” είναι στραμμένη η προσοχή, ενώ η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού έχει αποκτήσει ήδη τον χαρακτήρα μείζονος σημασίας πολιτικού γεγονότος. Το ερώτημα που κυκλοφορεί και δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της δεξιάς παράταξης, αφορά τα μηνύματα που θα θελήσει να στείλει ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μία συγκυρία με ανοικτά εθνικά, αλλά και πολιτικά θέματα.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα κάνει αναφορά στην διεθνή συγκυρία και ειδικά στις τουρκικές απειλές, δίνοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που κατ’ αυτόν πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Επ’ αυτών των θεμάτων έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα ο πρώην πρωθυπουργός και μάλιστα δίχως να φεισθεί κριτικής προς την κυβέρνηση για χειρισμούς της στην αντιμετώπιση του “πειρατή”, όπως έχει χαρακτηρίσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, αναμένονται οι αναφορές που θα κάνει στο ζήτημα των υποκλοπών, καθώς μάλιστα το όνομα του περιλαμβάνεται στις λίστες των υπό παρακολούθηση ατόμων που δημοσίευσαν τα μέσα ενημέρωσης. Αν και διαρροές για το περιεχόμενο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά δεν υπάρχουν, εντούτοις φιλικοί του βουλευτές θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν είναι από εκείνους που θα απέφευγαν το επίμαχο θέμα», αν και –σύμφωνα με πληροφορίες– δεν θα δώσει την έμφαση εκεί.

Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ιδρύματος να παραστεί, αν και υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο η αγωνία για το περιεχόμενο της ομιλίας, κυρίως όσον αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων και πόσο έντονη θα είναι η κριτική. Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά σημειώνουν ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συνεννόηση.

Οι προσκεκλημένοι

Δεν είναι ανεξάρτητο ότι προ ολίγων ημερών ο Αντώνης Σαμαράς είχε για δεύτερη φορά, μετά την ΔΕΘ, δείπνο και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Οι δυο τους μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους και για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την πορεία της παράταξής τους. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε από την αρχή της υπόθεσης τοποθετηθεί για το ζήτημα των υποκλοπών, ζητώντας να διαλευκανθεί η υπόθεση. Έχει δηλώσει ότι «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου», παραίνεση που δεν εισακούστηκε από τον πρωθυπουργό.

Η συνάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών έχει προκαλέσει αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου όπως φάνηκε από την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει κοινωνικές συναντήσεις. Καθώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο η εκδήλωση αποκτά εσωκομματικές προεκτάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποδοχή της πρόσκλησης θέλησε να δείξει ότι δεν φοβάται την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Οτιδήποτε διαφορετικό θα έδινε βάση για εκτιμήσεις περί τα εσωκομματικά πράγματα, όπου η κατάσταση δεν είναι τόσο ήρεμη όσο δείχνει.

Παρόν θα είναι φυσικά ο Κώστας Καραμανλής και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, το όνομα του οποίου επίσης εμφανίστηκε στις λίστες των υποκλοπών και λέγεται ότι είχε και σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Πρόσκληση έχει δεχθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν θα παραστεί, επικαλούμενη λόγους υγείας. Πρόσκληση έχουν δεχθεί και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε παρόμοιες εκδηλώσεις οι προσκλήσεις και οι παρουσίες έχουν πάντα την σημειολογία τους, ωστόσο δεν παύει το σημαντικό να είναι το περιεχόμενο της παρέμβασης, η ένταση της κριτικής και τα μεθεόρτια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top