Casus Belli και κίνδυνος επεισοδίου ενόψει Τουρκικών εκλογών: Με πολεμικές ιαχές και υπερπτήσεις κλείνει τη χρονιά η Άγκυρα και δείχνει τι έρχεται το 2023.
Κώστας ΣαρικάςΗ επέκταση των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια ακόμα και Νότια της Κρήτης σε περιοχή που δεν αφορά το «κλειστό» Αιγαίο αλλά την ανοιχτή θάλασσα θα αποτελέσει αιτία πολέμου διαμηνύει πλέον σε πολύ υψηλούς τόνους η Άγκυρα.
Με προκλητική υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά τριών Τουρκικών F-16 αλλά και συντονισμένο μπαράζ απειλών από κορυφαίους αξιωματούχους της Άγκυρας όπως ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην τελευταία ‘’στροφή’’ του 2022 η Άγκυρας στήνει εκρηκτικό σκηνικό και δίνει δείγμα των προθέσεων της για τους επόμενους μήνες. Έως και τις εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού τις οποίες με τα έως τώρα δεδομένα κινδυνεύει σοβαρά να χάσει ο Ταγίπ Ερντογάν ειδικά εάν η αντιπολίτευση κινηθεί ενωτικά.
Η επέκταση των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια ακόμα και Νότια της Κρήτης σε περιοχή που δεν αφορά το «κλειστό» Αιγαίο αλλά την ανοιχτή θάλασσα θα αποτελέσει αιτία πολέμου διαμηνύει πλέον σε πολύ υψηλούς τόνους η Άγκυρα. Με τον Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει ότι ψάχνει απεγνωσμένα μια αιτία για να «γαντζωθεί», να κλιμακώσει την πολεμική ρητορική του και γιατί όχι να μεταφέρει την ένταση και επί του πεδίου προκειμένου να ενισχύσει το εθνικό του προφίλ και να στρέψει τη χώρα προς το Αιγαίο απέναντι στον ‘’κακό’’ γείτονα που δήθεν προκαλεί ενώ απλά τονίζει ότι διατηρεί ανοιχτό το δικαίωμα που του δίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ενώ την ίδια ώρα ούτε καν «ιδρώνει το αυτί» του στις συστάσεις των Αμερικανών για αποφυγή προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών που εκτινάσσουν την ένταση. Συστάσεις πάντως που δεν αναφέρονται μόνο στην Τουρκία με την Ουάσιγκτον να εξακολουθεί να μην υιοθετεί πιο σκληρή στάση απέναντι στις πολεμικές απειλές της Άγκυρας. Με αποτέλεσμα ο Ταγίπ Ερντογάν απτόητος να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της.
Όπως εκτιμά η Αθήνα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο η έξαρση της Τουρκικής επιθετικότητες οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες που έχουν ενοχλήσει έντονα την Άγκυρα. Από τη μια το Ελληνικό ερευνητικό πρόγραμμα για υδρογονάνθρακες ειδικά Δυτικά και Νότια της Κρήτης και από την άλλη η εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα διαφαινόμενα θετικά αποτελέσματα από τις σεισμογραφικές έρευνες με το ενδεχόμενο για δοκιμαστική γεώτρηση ακόμα και εντός του 2024 από τον ενεργειακό κολοσσό Exxon–Mobil να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες φαίνεται ότι έχουν εξοργίσει την Άγκυρα που βλέπει την Ελλάδα να ‘’πλασάρεται’’ δυνατά στον ενεργειακό χάρτη σε αντίθεση με την ίδια που ήδη έχει σπαταλήσει χωρίς αποτέλεσμα τεράστια ποσά.
Την ίδια ώρα το γεγονός ότι πάνω από το Αιγαίο πετούν ήδη τα πρώτα Rafale αλλά και τα αναβαθμισμένα Viper ενώ η Τουρκική αεροπορία εξακολουθεί να «τρώει πόρτα» από την Ουάσιγκτον για αγορά και αναβάθμιση F-16 έχουν προκαλέσει «vertigo» στους γείτονες. Βλέπουν ότι η απαραίτητη για να κρατηθεί ζωντανό το όνειρο της «Γαλάζιας Πατρίδας» αεροπορική υπεροχή βρίσκεται πλέον στα Ελληνικά ‘’γεράκια’’. Και κάθε χρόνος που θα περνά το χάσμα θα διευρύνεται ενώ και οι εξελίξεις στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού Στόλου ήδη τους ανησυχούν ανάλογα.
Με αυτά τα δεδομένα η έξαρση της επιθετικότητας από την πλευρά της Άγκυρας εκτιμάται ότι όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώξει και το «κάτι παραπάνω» ακόμα και σε επίπεδο προβοκάτσιας αν όχι σοβαρού επεισοδίου. Κατά συνέπεια η πλήρης εγρήγορση της Αθήνας τόσο σε διπλωματικό όσο φυσικά και σε στρατιωτικό επίπεδο δείχνει να είναι μονόδρομος.
Δημοσίευση σχολίου