Η Ουκρανία θα πρέπει να ξεπληρώσει τη Δύση για τα όπλα που της προσφέρει. Όμως χρήματα δεν υπάρχουν. Τι μένει; Παραχώρηση εδαφών!!!
Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία περιμένουν τη κατάλληλη στιγμή για να θέσουν τις εδαφικές τους διεκδικήσεις στην Ουκρανία, γράφει ο Slobodan Samardzija, στη Σερβική εφημερίδα Politika.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία περιμένουν πολύ προσεκτικά να δουν ποια θα είναι η κατάληξη στην Ουκρανία, ώστε μετά το τέλος των εχθροπραξιών με τη Ρωσία, να εγείρουν τα «νόμιμα» αιτήματά τους, αναφέρεται στο άρθρο.
Οι Πολωνοί βγήκαν μπροστά, χωρίς να κρύβονται, ότι θέλουν να προσαρτήσουν ένα κομμάτι της Ουκρανίας. Αν και στο λεκτικό επίπεδο στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό την Ουκρανία, στη Βαρσοβία γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο πεδίο θα μπορούσε εύκολα να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Γι' αυτό στηρίζονται στους Αμερικανούς, με την ελπίδα ότι θα τους επιτρέψουν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους για τη «διόρθωση» των συνόρων. Το πρόσφατο περιστατικό με τους Ουκρανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους που έπεσαν σε Πολωνικό έδαφος και προκάλεσαν το θάνατο δύο ανθρώπων, καταγράφηκε από τη Βαρσοβία ως γεγονός που κάποια στιγμή θα το πληρώσει η Ουκρανία.
Στο Κίεβο, θα πρέπει να σκέφτονται τις οικονομικές απαιτήσεις των ΗΠΑ. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι κάθε Αμερικανικός πύραυλος, άρμα μάχης ή όχημα μάχης που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία, θα έχει το τίμημά του. Και ο λογαριασμός γίνεται καθημερινά μεγαλύτερος. Η Ουκρανία με την οικονομία της, η οποία ήταν η πιο αδύναμη στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο και ειδικά στη σημερινή ερειπωμένη κατάστασή της, δεν θα μπορεί να ξεπληρώσει αυτά τα χρήματα. Θα πρέπει να εγκαταλείψει κάποια πράγματα. Ίσως κάποια εδάφη.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι με την έναρξη της Ρωσικής επιχείρησης, στη Βουδαπέστη άρχισαν να παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στην Ουκρανία, ελπίζοντας να πάρουν τον έλεγχο της Υπερκαρπάθιας, να την προσαρτήσουν.
Υπάρχει δήλωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας Αντρέι Μάργκα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει αφύσικα τα σύνορα της Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία βρίσκεται εντός μη ιστορικών συνόρων και είναι υποχρεωμένη να μεταβιβάσει την Υπερκαρπάθια στην Ουγγαρία, τη Γαλικία στην Πολωνία, τη Μπουκοβίνα στη Ρουμανία... Δηλαδή, σε χώρες στις οποίες ανήκαν ιστορικά αυτά τα εδάφη» είπε ο Ρουμάνος διπλωμάτης.
Ο Slobodan Samardzija τόνισε την στάση της Πολωνίας. Κατά τη γνώμη του, στη Βαρσοβία, παρά τη δεδηλωμένη υποστήριξη του Κιέβου, δεν κρύβουν τα σχέδιά τους να πάρουν τον έλεγχο της Δυτικής Ουκρανίας και έτσι να «διορθώσουν» τα σύνορα. Οι Πολωνοί θεωρούν τις ΗΠΑ σύμμαχο σ’ αυτό το θέμα.
«Οι Ευρωπαίοι καταδικάζουν τις Ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία μόνο για να καλύψουν τις δικές τους διεκδικήσεις» συνόψισε ο συγγραφέας του άρθρου.
Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία περιμένουν την έκβαση της Ουκρανικής κρίσης προκειμένου να προβάλουν τις εδαφικές τους διεκδικήσεις στην Ουκρανία. Το Κίεβο θα πρέπει να περιμένει τον τεράστιο λογαριασμό για τα όπλα που του πρόσφερε η Ουάσιγκτον.
«Η Ουκρανία, με την οικονομία της [...] να είναι διαλυμένη, δεν θα μπορέσει να πληρώσει το λογαριασμό. Θα πρέπει να εγκαταλείψει κάτι. Ίσως κάποια εδάφη» γράφει ο Slobodan Samardzija.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε στο Ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ότι η Βαρσοβία επιταχύνει τις προετοιμασίες για την προσάρτηση των εδαφών της περιοχής Λβιβ, του Ιβάνο-Φρανκίβσκ και του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής Τερνοπίλ της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Πολωνικές ειδικές υπηρεσίες «διέρρευσαν» στα Ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη προετοιμασία δημοψηφίσματος στην περιοχή της Λβιβ της Ουκρανίας με θέμα την ένταξή της στην Πολωνία, για να δουν τις αντιδράσεις του κόσμου.
Προφανώς η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καλή. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα, κυρίως εδαφικά, που από το 1945 έχουν καλυφθεί κάτω από το χαλί. Πολλές χώρες, κυρίως του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν εδάφη που θεωρούν ότι τους ανήκουν και ειδικά εάν στα εδάφη αυτά κατοικούν πληθυσμοί που μιλούν τη δική τους γλώσσα.
Δημοσίευση σχολίου