GuidePedia

0


Γιώργος Σκαφιδάς
«Η εποχή της αφέλειας τελείωσε», δήλωσε προ ημερών ο Ευρωπαίος Επίτροπος – αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς – Τιερί Μπρετόν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», συνέχισε ο Γάλλος, με το βλέμμα στραμμένο (κυρίως) στη Γερμανία… μέσω Κίνας.

Τα μηνύματα που θα μπορούσε να αντλήσει κανείς μέσα από τις δηλώσεις του Γάλλου πρώην υπουργού Οικονομικών με τη μακρά επιχειρηματική προϋπηρεσία, πολλά: Οι Γερμανοί υπήρξαν αφελείς στο παρελθόν (έναντι της Ρωσίας από την οποία υπερ-εξαρτήθηκαν ενεργειακά) και τώρα το πληρώνουν – Η στάση των κρατών μελών της ΕΕ απέναντι σε χώρες όπως η «ολοένα αυταρχικότερη» Κίνα πρέπει να είναι κοινή και καλά συντονισμένη, όχι εθνικά/μεμονωμένα καθοδηγούμενη (individually driven) – Η ευρωπαϊκή αγορά είναι ανοιχτή μεν για μπίζνες αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις…

Εννέα μήνες έπειτα από τη ρωσική επίθεση στο Κίεβο, η «εποχή της αφέλειας» θα έπρεπε όντως να θεωρείται τελειωμένη, πράγμα που ίσως να ισχύει σε έναν βαθμό αλλά μόνο σε ό,τι αφορά στη Ρωσία.

Διότι απέναντι στην Κίνα, από την άλλη πλευρά, η Δύση εξακολουθεί να πορεύεται με ευσεβείς πόθους και διαφορετικές (συχνά αντικρουόμενες) προτεραιότητες – δικαιολογημένα σε έναν βαθμό, όχι μόνο επειδή το decoupling με την Κίνα δεν θα απέδιδε αλλά και λόγω Ουκρανίας, καθώς το Πεκίνο μπορεί, εάν θέλει, να περιορίσει ή τουλάχιστον να μην ενθαρρύνει τις αναθεωρητικές διαθέσεις της Μόσχας.

National Defense Strategy – 2022

Στις 27 Οκτωβρίου, έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, η διοίκηση Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα τη μη-διαβαθμισμένη εκδοχή της νέας αμερικανικής Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής (National Defense Strategy – 2022 NDS) που, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραμένει προσανατολισμένη όχι στη Ρωσία αλλά στην Κίνα. Από τις τέσσερις αμυντικές προτεραιότητες που υπογραμμίζονται στο συγκεκριμένο κείμενο, οι δύο έχουν να κάνουν με την Κίνα, την οποία Κίνα μάλιστα οι Αμερικανοί παρουσιάζουν ως… πρόκληση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (challenge in the Indo-Pacific region) και εντεινόμενη απειλή όχι σε έναν αλλά σε πολλούς τομείς (growing multi-domain threat).

Εάν η αμερικανική Εθνική Αμυντική Στρατηγική του 2018 αποτελούσε για το Πεντάγωνο μια στροφή από την μεσανατολική αντιτρομοκρατία στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, η Στρατηγική του 2022 οδηγεί αυτήν τη στροφή περισσότερο εμφατικά προς την κατεύθυνση της Κίνας του Σι Τζινπίνγκ.

Ο «πόλεμος» των τσιπ

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου (7 Οκτωβρίου), ανακοινώσει την επιβολή νέων σαρωτικών περιορισμών (για «massive escalation» κάνει λόγο ο Μπιλ Μπίσοπ, συντάκτης του Sinocism) στις αμερικανικές εξαγωγές ημιαγωγών (τσιπ) και εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών προς την Κίνα.

Βάσει των νέων απαγορεύσεων, εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ (KLA Corp, Applied Materials, Lam Research, NVIDIA, Intel κ.ά.) δεν θα μπορούν πια να στέλνουν προηγμένα τσιπ στην Κίνα αλλά ούτε και εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιπ, ενώ και οι κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων – πράσινης κάρτας δεν θα είναι δυνατόν πλέον να εργάζονται στα σχετικά τεχνολογικά τμήματα κινεζικών εταιρειών.

Ο Σούνακ και ο Κομφούκιος

Σε ανάλογο πνεύμα, η νέα βρετανική κυβέρνηση υπό τον Ρίσι Σούνακ ετοιμάζεται να ανεβάσει και εκείνη τον πήχυ των περιορισμών ενάντια στην κινεζική διείσδυση βάζοντας λουκέτο στα Ινστιτούτα Κομφούκιος που έχουν στηθεί εντός των βρετανικών συνόρων, ενώ παράλληλα κηρύττει μηδενική ανοχή και απέναντι σε κάθε άλλη – καταγγελλόμενη ως παράνομη – κινεζική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι εδώ και λίγες εβδομάδες κυκλοφορεί διεθνώς μια έκθεση, της ισπανικής ΜΚΟ Safeguard Defenders, υπό τον τίτλο «110 OVERSEAS – Chinese Transnational Policing Gone Wild». Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στην εν λόγω έκθεση, το Πεκίνο έχει στήσει συνολικά δεκάδες «αστυνομικά γραφεία» σε ευρωπαϊκές πόλεις (της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, όπως καταγγέλλεται) που στην πράξη λειτουργούν ως κέντρα εντοπισμού, στοχοποίησης και εκφοβισμού Κινέζων αντιφρονούντων. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: το σχετικό «γραφείο» στη Γλασκώβη λέγεται πως λειτουργεί εντός κινεζικού εστιατορίου…

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ασία

Την ίδια ώρα ωστόσο, πίσω στην Ασία η ένταση ανεβαίνει. Η Βόρεια Κορέα προχωρά σε μπαράζ πυραυλικών δοκιμών / Σειρήνες ηχούν σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα / Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες παίρνουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια («Vigilant Storm») με τη συμμετοχή εκατοντάδων αεροσκαφών, μεταξύ αυτών και F-35 / Το Πεκίνο κρατά στα ύψη τη ρητορική της έντασης έναντι της Ταϊβάν – η οποία Ταϊβάν οδεύει παράλληλα προς δημοτικές εκλογές σε λίγες εβδομάδες (στις 26 Νοεμβρίου) με τα αποτελέσματα να αποτελούν παράλληλα βαρόμετρο και για τη δημοτικότητα της προέδρου Τσάι Ινγκ Γουέν.

Business as usual

Κι όμως, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποφάσισε να μεταβεί στο Πεκίνο (3 – 4 Νοεμβρίου) για να συναντήσει από κοντά τον Σι Τζινπίνγκ. Ο Σολτς, βέβαια, δεν πήγε εκεί μόνος, ούτε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όπως του είχε προτείνει το Παρίσι, αλλά συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών… ενώ η κινεζική COSCO έχει πια εξασφαλίσει ποσοστό 24,9% στο λιμάνι του Αμβούργου, ενώ η γερμανική BASF ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Κίνα, και ενώ η κινεζική Sai Microelectronics ετοιμάζεται να εξαγοράσει εργοστάσιο παραγωγής μικροτσίπ της γερμανικής Elmos…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top