GuidePedia

0


Γιώργος Μοτσάκος
Αμερικανός ειδικός προειδοποιεί ότι οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι αδύναμος αντίπαλος για αυτό και πιθανόν θα “κτυπήσουν”

Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι, με την πτήση κατασκοπευτικού αεροσκάφους μια ανάσα από το Καστελόριζο, σε ξεκάθαρη αποστολή συλλογής πληροφοριών, σχετικά με τις εγκαταστάσεις, την δύναμη και τον εξοπλισμό του νησιού.

Συγκεκριμένα νέα αποστολή αεροσκάφους του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού ένα ATR P-72 MPA (reg. TCB-752 – διακριτικό TURNA35) απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Dalaman και κατευθύνθηκε Ανατολικά και περιφερόταν σε υψηλή και χαμηλή τροχιά στα ανατολικά του Καστελόριζου.

Στη συνέχεια, το τουρκικό ATR συνέχισε την πτήση του προς τα νότια σε τροχιά δυτικά της νήσου Κύπρου.
Στις 12:45 μμ το τουρκικό αεροσκάφος TURNA35 είναι σε πτήση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Σχεδόν όλη η τουρκική πτήση πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Αθηνών και του FIR Λευκωσίας, αλλά δεν εισήλθε ποτέ στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Τουρκία εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα συλλέγει πληροφορίες για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με χρήση κατασκοπευτικών αεροσκαφών και UAV, και πολύ σύντομα θα δούμε εικόνες παρόμοιες με αυτές στην Σάμο όπου ελληνικά αποβατικά ξεφόρτωναν τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Μ-1117.

Η διαδικασία αυτή και σπουδή που δείχνει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στα νησιά μας είναι προκλητικά ύποπτη και δείχνει ότι οι Τούρκοι έχουν σχέδια, τα οποία δούμε το επόμενο διάστημα.

Η περιοχή που "σημαδεύουν" οι Τούρκοι αφορά τα όρια ανατολικά Ρόδου, Κρήτης και Καστελορίζου μέχρι την Κύπρο και νότια στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, και αυτό οφείλει να μας προβληματίσει.

Με την Google τα βάζει Τούρκος αρχισυντάκτης για την εικόνα των θέσεων και τις μονάδες του ελληνικού στρατού


“Είναι ενδιαφέρον ότι η Google θολώνει τις εικόνες των ελληνικών στρατιωτικών βάσεων ενώ εμφανίζει καθαρές εικόνες των στρατιωτικών βάσεων της Τουρκίας”, αναφέρει ο Yusuf Erim συντάκτης του trt world, και ειδικός στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ο ίδιος καταφέρεται κατά της αμερικανικής εταιρείας, για την καθαρή εικόνα που έχουν όλοι οι τουρκικοί ναύσταθμοι, πολεμικά αεροδρόμια και μονάδες του τουρκικού στρατού σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αμερικανός ειδικός προειδοποιεί ότι οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι αδύναμος αντίπαλος

Ο Αμερικανός ειδικός σύμβουλος του Πενταγώνου και καθηγητής της μεταπτυχιακής σχολής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Ryan Gingeras, τονίζει εμφατικά ότι ο Ερντογάν θεωρεί εύκολη λεία την Ελλάδα, και αυτό το δόγμα μπορεί να προκαλέσει επίθεση των Τούρκων σε ελληνικά νησιά.

“Φαίνεται επίσης να υπάρχει ένας γενικός αέρας τουρκικής εμπιστοσύνης ως προς το αποτέλεσμα οποιασδήποτε πολεμικής αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.

Από αυτή την άποψη, το πολιτικό κλίμα της Τουρκίας έχει μεγάλη ομοιότητα με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Με τον ίδιο τρόπο που πολλοί Αμερικανοί αντιμετώπισαν το Ιράκ ως μια υπερώριμη απειλή για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, ενώ υπάρχει παρόμοια απτή αίσθηση τουρκικής αγανάκτησης και ανυπομονησίας όταν πρόκειται για οτιδήποτε σχετικά με την Ελλάδα.

Εξέχοντες Τούρκοι σχολιαστές περιγράφουν τους Έλληνες ως εγγενώς αδύναμους.

Εν ολίγοις, αν ο Ερντογάν όντως επιλέξει τον πόλεμο (με την Ελλάδα), αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι, (όπως και πολλοί άλλοι στην Τουρκία), πιστεύει ότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Φυσικά, μια τουρκική επίθεση στην Ελλάδα θα προκαλούσε δυνητικά ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα δεδομένης της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία και της ισχυρής παρουσίας του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο Αιγαίο.

Στη σκιά της εισβολής στην Ουκρανία, οποιαδήποτε απόπειρα κατοχής του ελληνικού εδάφους θα έφερνε αναμφίβολα στον Ερντογάν άμεσες και απίστευτες συγκρίσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς τον Ερντογάν να απορρίπτει τις σοβαρές διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.

Και όμως, η ιστορία δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι πρόθυμος και ικανός να αντέξει τις συνέπειες.
Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο παρά τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Στη Συρία, ο Ερντογάν έκανε πράξη τις απειλές του για εισβολή αφού προηγουμένως είχε δημοσιοποιήσει επί μακρόν τις προθέσεις του να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να απειλούν να επεκτείνουν την κατοχή τους ενόψει των επανειλημμένων προειδοποιήσεων από την Ουάσιγκτον.

Αντί να ντρέπεται από όλα αυτά, ο Ερντογάν διαφημίζει αυτές τις προόδους ως μια προσπάθεια να νικήσει μια συνωμοσία του ΝΑΤΟ και της Αμερικής για την καταστροφή της Τουρκίας.

Εάν ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει, όπως το έθεσε ένας αρθρογράφος, ότι «η Αμερική είναι ο εχθρός του και όχι η Ελλάδα», τότε είναι πιθανό να βλέπει τους κινδύνους μιας ρήξης ως ένα λυπηρό αλλά ουσιαστικό τίμημα που πρέπει να πληρωθεί στο όνομα της τουρκικής εθνικής ασφάλειας”, καταλήγει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Εκτίμηση σε όλα αυτά είναι ότι, το τουρκικό δόγμα διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία, αποτελεί “μπούσουλα” για ενδεχόμενη τουρκική επιχείρηση κατά της Ελλάδος.

Τουρκικό δόγμα στην Συρία με κινήσεις που εφόσον υλοποιηθούν στο σύνολο τους προς την πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων από Έβρο έως Κάρπαθο αυτή θα σημάνει στρατιωτική κρίση με Ελλάδα

α. Προώθηση συνεχώς Μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού, τεθωρακισμένων, Ειδικών Δυνάμεων και Πυροβολικού στην περιοχή επιχειρήσεων, δημιουργώντας έτσι έναν «εδαφικό υπερκορεσμό δυνάμεων».

β. Προώθηση Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) και άλλων μέσων διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου πλησίον των συνόρων για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.

γ. Μαζική χρήση UAV σε αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά και καταστροφής στόχων του εχθρικού στρατού.

δ. Μετακίνηση οπλικών συστημάτων σταδιακά υπό μορφή ασκήσεων κοντά στις περιοχές-στόχους, αν και αυτό δεν έχει διαπιστωθεί με ακρίβεια ακόμη.

Δεν ξέρουμε τι ετοιμάζει η Άγκυρα το επόμενο διάστημα, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι το ταξίδι του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας Σάλιβαν στην Τουρκία, δεν πήγε καλά, αφού οι Τούρκοι του διεμήνυσαν ότι θα “ προστατέψουν τα συμφέροντα τους σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο με κάθε κόστος”, και αυτό είναι προαναγγελία πιθανών πολεμικών επιχειρήσεων, 2-3 ημερών ή και παραπάνω, κάτι που γνωρίζει καλά η ελληνική πλευρά, για αυτό και έχουμε ανάλογες δηλώσεις, οι οποίες φυσικά και δεν είναι τυχαίες. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top