GuidePedia

0


Γιώργος Μοτσάκος
O Λίβυος πρωθυπουργός συμφώνησε για αγορά τουρκικών UCAV AKINCI με Άγκυρα- Τι συζήτησε ο Αιγύπτιος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών με Χαφτάρ-Όλη η αλήθεια από γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών

Σύμφωνα με πρωινές πληροφορίες ( τις οποίες αναμένουμε να γίνουν επίσημες από την πλευρά της Τουρκίας) η κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης φέρεται να υπέγραψε αρχική συμφωνία για την αγορά τουρκικών UCAV AKINCI εξοπλισμένα με πυραύλους αγνώστου τύπου.


Η κίνηση αυτή θα ισχυροποιούσε αφάνταστα τον στρατό της Δυτικής Λιβύης έναντι του στρατάρχη Χαφτάρ αλλάζοντας ισορροπίες στην ίδια την χώρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για βιλαέτι της Τουρκίας ( Δυτική Λιβύη), το οποίο ελέγχουν πλέον οι Τούρκοι ολοκληρωτικά.

Σε αυτό το σημείο όμως εισέρχεται η Αίγυπτο και ο πρόεδρος της Αλ Σίσι, έχοντας δύο τεράστια για αυτόν προβλήματα:

Α. Την παρουσία τουρκικών βάσεων δυτικά της χώρας του ( μία αεροπορική στην Αλ Βατίγια και μία ναυτική στην Μισράτα).

Β. Την μη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία η οποία με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο επιχειρεί παράνομα να ελέγξει την Ανατολική Μεσόγειο.


Τι αφορούσε πραγματικά η επίσκεψη του Αιγύπτιου επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στο Χαφτάρ

Σύμφωνα με γαλλική πηγή ( κοντά στις υπηρεσίες πληροφοριών του Παρισιού), το Κάιρο ύψωσε την φωνή του για να υπερασπιστεί το έδαφος της Ανατολικής Λιβύης ενάντια στην Άγκυρα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αφορά άμεσα την Ελλάδα που αναμένει πιθανή τουρκική πρόκληση με δήθεν έρευνες νοτίως της Κρήτης, στην λιβυκή ΑΟΖ, την οποία υπερασπίζονται οι Τούρκοι με το μισό πολεμικό ναυτικό τους.

Ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου πήγε στη Βεγγάζη στις 12 Οκτωβρίου 2022, πιέζοντας τον Στρτάρχη Χαφτάρ, να μην έρθει πιο κοντά με τουρκικές εταιρείες εν μέσω της αυξανόμενης οικονομικής επίθεσης της Άγκυρας στην χώρα αυτή.

Ο Αιγύπτιος επικεφαλής μετέφερε μήνυμα του Αιγύπτιου προέδρου, ενώ υποσχέθηκε σύμφωνα με άλλες πηγές, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.

Η σημασία της Ανατολικής Λιβύης για την Αίγυπτο αφορά δύο μεγάλους παράγοντες:

Α. Η κοινή τουρκολιβυκή ΑΟΖ “ακουμπά” στην Ανατολική Λιβύη στην οποία δεν έχει ακόμα πρόσβαση το καθεστώς Ερντογάν.

Β. Η περιοχή αυτή που ελέγχει ο Χαφτάρ έχει τις πιο πλούσιες πηγές υδρογονανθράκων, ενώ από εκεί εξάγονται αυτοί στην Ανατολική Μεσόγειο από την Σύρτη.

Οι Τούρκοι δεν θα βρουν λοιπόν μόνο την Ελλάδα απέναντι τους αλλά και την Αίγυπτο που γνωρίζει τα “τουρκικά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα), αφού η Άγκυρα στηρίζει την μουσουλμανική αδελφότητα και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.

Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, ορισμένα ζητήματα παραμένουν άλυτα και ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πρώτον, ενώ και οι δύο συμφωνούν στη σημασία της αποκατάστασης και διατήρησης της σταθερότητας στη Λιβύη, διαφωνούν για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η Αίγυπτος παραμένει βασικός σύμμαχος του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών τμημάτων της Λιβύης, ενώ στηρίζει τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Fathi Bashagha.

Ωστόσο, η Τουρκία υποστηρίζει τον Abdul-Hamid Dbeibah, επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, ο οποίος απέρριψε τον διορισμό του Bashagha και αρνήθηκε να μεταβιβάσει την εξουσία μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

Η Αίγυπτος παραμένει δύσπιστη ως προς την τουρκική ανάμειξη στη Λιβύη, ειδικά δεδομένων των αυξανόμενων στρατηγικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Ντμπέιμπα.

Αυτός ο σκεπτικισμός έγινε σαφής όταν η Αίγυπτος απέρριψε ένα πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Ντμπέιμπα για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της Μεσογείου της Λιβύης.

Το μνημόνιο εξόργισε επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο και πιθανότατα θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας.

Επιπλέον, η Αίγυπτος και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά τους και δεν έχουν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις κοινής επιτροπής που ασχολείται με το θέμα τους τελευταίους μήνες.

Αυτό που είναι ορατό είναι ότι σε περίπτωση αύξησης της ελληνικής ΑΟΖ και την σχετική διαμάχη με την Τουρκία, θα εισέλθει και η Αίγυπτο με την πλευρά της Αθήνας ότι και να κάνουν οι Τούρκοι.

Παρά τα διαφημιζόμενα από την Άγκυρα “θετικά σημάδια” μεταξύ των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφέρουν σοβαρότατα σε πολλά ζητήματα.

Αν δεν επιλυθούν αυτές οι διαφορές, δεν μπορεί κανείς να περιμένει την πλήρη και βιώσιμη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο άμεσο μέλλον.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top