GuidePedia

0


Πάμε για επανάληψη των γεγονότων του 2020- Ρατσισμό, βία και μίσος καταγγέλλουν οι Σύριοι για τους Τούρκους- Οι Τούρκοι πιθανώς θα επιχειρήσουν να στείλουν ομάδες μεταναστών σε νησίδες

Χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στην Τουρκία σε ένα κομβόι, το οποίο οι διοργανωτές ονόμασαν Καραβάνι του Φωτός, σε μια τολμηρή και απελπισμένη προσπάθεια να εισέλθουν μαζικά στην ΕΕ, αναφέρει ο Guardian, τη στιγμή που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως χθες, περίπου 1.500 άτομα επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας από τα σύνορα στον Έβρο και επέστρεψαν πίσω όταν διαπίστωσαν την ισχυρή παρουσία μέτρων αποτροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στον Έβρο, στην 1η γραμμή με τους φρουρούς των συνόρων του Δ΄ΣΣ. "Το ατσάλινο βλέμμα, το υψηλό ηθικό, ο επαγγελματισμός και η αποφασιστικότητά σας εμψυχώνει όλη την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι και δυνατοί! Ο Έβρος δεν πέφτει! Να σας έχει ο Θεός καλά!", δήλωσε.

Όπως έχουμε αναφέρει ο κίνδυνος για την ελληνική πλευρά αφορά τις νησίδες του Έβρου για τις οποίες οι Τούρκοι είναι “διαβασμένοι” και τις οποίες ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν, σύμφωνα και με πρόσφατα περιστατικά που είχαμε στην περιοχή.

Ενδεχομένως, σε ένα σενάριο πρόκλησης κατά των ελληνικών συνόρων, οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να στέλνουν ομάδες δυστυχισμένων μεταναστών και προσφύγων σε νησίδες, τις οποίες στην συνέχεια να φωτογραφίζουν, για να διασύρουν την χώρα μας διεθνώς.
Αναμένεται καραβάνι 100.000 προσφύγων

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Σύρiοι καταρτίζουν σχέδια για το ταξίδι μέσω ενός καναλιού Telegram, το οποίο έχει πλέον περισσότερα από 85.000 μέλη. Οι διοργανωτές, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι και οι ίδιοι Σύρiοι πρόσφυγες, είπαν στους ανθρώπους να φέρουν υπνόσακους, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες και κουτιά πρώτων βοηθειών. Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων δεν είναι σαφής, αλλά οι διοργανωτές λένε ότι αναμένονται περίπου 100.000 άτομα.

Υπάρχουν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύρiοι πρόσφυγες στην Τουρκία, όπου υπήρξαν πρόσφατες αναφορές για αυξανόμενες εντάσεις και βία κατά των Σύριων σε περιοχές της χώρας.

Καθώς ξημέρωσε Δευτέρα, τα μέλη του καραβανιού ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς το καθορισμένο σημείο συνάντησης της Αδριανούπολης, μιας πόλης στα βορειοδυτικά της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο ανακοινώθηκε στο κανάλι Telegram την προηγούμενη μέρα. Το σχέδιό τους είναι να περάσουν με τα πόδια από τα ελληνικά σύνορα για να μπουν στην ΕΕ.

Η ομάδα περιλαμβάνει γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, οι οποίοι έχουν έρθει από όλη τη Συρία μετά τη φυγή τους από τον εμφύλιο πόλεμο, που ξεκίνησε το 2011.

Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές εξήγησαν ότι το καραβάνι, το οποίο «βγήκε από τη μήτρα της επανάστασης», πυροδοτήθηκε από τον «απεχθή ρατσισμό» στον οποίο έχουν εκτεθεί από «κάποια κόμματα στην Τουρκική Δημοκρατία», που λένε ότι έχει οδηγήσει στη δολοφονία Σύριων. Οι διοργανωτές αναφέρθηκαν επίσης στην «πίεση που μας ασκείται να επιστρέψουμε στις περιοχές του συριακού καθεστώτος και αυτό σημαίνει να θέσουμε ξανά σε κίνδυνο τη ζωή μας».

Το βράδυ της Δευτέρας, μέλη του κομβόι δέχθηκαν επίθεση στα ελληνικά σύνορα από λαθρέμπορους, σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές. Από το πρωί της Τρίτης, το καραβάνι είχε αποφασίσει να ανασυνταχθεί στην Κωνσταντινούπολη πριν κατευθυνθούν στα σύνορα μαζί σε μια ομάδα.

Ο Khairu, ένας 22χρονος μηχανικός, ήρθε στην Τουρκία το 2018 από τη Χομς και σχεδιάζει να συμμετάσχει στο καραβάνι. Έφυγε από το σπίτι του στη Μερσίνα, μια πόλη στο νότο, τη Δευτέρα για να πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντά φίλους που ταξιδεύουν από το Χαγιάτ, κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Μόλις εκεί, θα περιμένουν περαιτέρω οδηγίες. «Δεν υπάρχει μέλλον για μένα και για κάθε Σύριο εδώ», είπε ο Khairu, προσθέτοντας ότι φοβάται «μια ξαφνική δολοφονία ή μια βάρβαρη απέλαση». Είπε ότι είχε βιώσει ρατσισμό όσο ζούσε στην Τουρκία και ήθελε «να ζήσει χωρίς το φόβο του αύριο, γιατί ο φόβος για το αύριο είναι ένας πολύ αργός θάνατος».
Κάλεσμα στον ΟΗΕ

Το καραβάνι καλεί τον ΟΗΕ να προστατεύσει τους Σύριους πρόσφυγες από «κάθε μορφή σωματικής, ψυχολογικής και πολιτικής κακοποίησης». Καλούν επίσης τη συριακή προσωρινή κυβέρνηση να επικοινωνήσει με την ΕΕ «για να ανοίξει τις πόρτες της σε αυτή τη συνοδεία ή να βρει άμεσες λύσεις».

Ο Γιούκο Ναρουσίμα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είπε στον Guardian ότι η υπηρεσία γνώριζε ανακοινώσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την οργάνωση μεγάλων μετακινήσεων ανθρώπων από την Τουρκία προς την ΕΕ, αλλά δεν συμμετείχε και δεν το ενθάρρυνε. «Ανησυχούμε για την ασφάλεια και την ευημερία όσων αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε αυτό το κίνημα, το οποίο – με βάση προηγούμενες εμπειρίες με παρόμοια οργανωμένα κινήματα σε όλο τον κόσμο – θα ήταν πιθανώς επικίνδυνο», είπε.

Ήδη, περίπου 400 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Ιντλίμπ της Συρίας, αφού προσπάθησαν να περάσουν τα συριακά σύνορα στην Τουρκία για να ενταχθούν στο καραβάνι, αλλά δέχθηκαν επίθεση από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές μαχητές.

Ο Taha Elghazi, ένας εξέχων ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία, ο οποίος δεν είναι μέρος του καραβανιού, είπε ότι κατανοεί γιατί πολλοί Σύριοι θέλουν να φύγουν από την Τουρκία λόγω της «αύξησης του ρατσισμού», καθώς και των οικονομικών δυσκολιών που προκαλούνται από τον «οικονομικό πληθωρισμό». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν ομάδες στα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ οι χώρες της ΕΕ ενισχύουν επίσης τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι θα υπάρξει βίαιη μεταχείριση των προσφύγων όταν βρίσκονται σε αυτό το ταξίδι και η προσέγγιση του καραβανιού δεν είναι ξεκάθαρη και μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο», είπε.

Ομάδες για τα δικαιώματα των προσφύγων έχουν προειδοποιήσει ότι ο αντι-συριακός ρατσισμός γίνεται ανησυχητική τάση σε όλη την Τουρκία.

Ο Faris Mohammed al-Ali, ένας 18χρονος Σύριος, σκοτώθηκε σε ρατσιστική επίθεση στην Antakya στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η 70χρονη Leyla Mohammed κλωτσήθηκε στο πρόσωπο από έναν Τούρκο τον Μάιο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να προστατεύσει τους ανθρώπους που έφυγαν από τον πόλεμο και να μην τους εκδιώξει, αλλά έως και 150 Σύριοι απελάθηκαν βίαια νωρίτερα αυτό το έτος, παρόλο που ορισμένοι από αυτούς είχαν επίσημα έγγραφα ταυτότητας.

Ένα σχέδιο για τη βίαιη μετεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύριων στη βορειοανατολική Συρία έχει επίσης αποκτήσει δυναμική.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top