GuidePedia

0

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης με αποστολή εφέδρων της KFOR στο Κόσοβο!
Ανοίγει μέτωπο και στα Βαλκάνια -Εσπευσμένα ο Ντόντικ στη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Α. Βούτσιτς, επιβεβαίωσε τις άσχημες εξελίξεις που σηματοδοτεί η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς δήλωσε ότι οδεύουμε σε ένα Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και σε 1-2 μήνες θα πραγματοποιηθεί μια στρατιωτική σύγκρουση τέτοιας κλίμακας που ο κόσμος δεν έχει δει από το 1945!

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί πολύ για τα Βαλκάνια και πιθανή ανάφλεξη στο Κόσοβο αλλά και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Γι αυτό καλεί εφεδρικές δυνάμεις που έχουν ανατεθεί στην ειρηνευτική του αποστολή KFOR στο Κόσοβο και μιλά για “ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης”.
Αν η Ρωσία προχωρήσει σε γενική επιστράτευση και αποστείλει ενισχύσεις στην Σερβία τότε ανοίγει δεύτερο μέτωπο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, συναντήθηκε την Τρίτη με τον Μίλοραντ Ντόντικ, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Σας γνωρίζουμε ως φίλο της χώρας μας και χαίρομαι που σας βλέπω και έχω την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην περιοχή και τις διμερείς μας σχέσεις μαζί σας», είπε ο Πούτιν στον Ντόντικ σε συνάντηση στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Ντόντικ είπε ότι η συνάντηση με τον Πούτιν ήταν «ένα σημαντικό γεγονός για αυτόν» και ότι είναι αφοσιωμένος στη συνεργασία με τη Ρωσία.

«Είμαστε μια μικρή κοινότητα και το γεγονός είναι ότι η διατήρηση της επικοινωνίας μαζί σας ενισχύει τη θέση μας», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης πολιτικού από την Ευρώπη στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε τη «στρατηγική συνεργασία» της χώρας του με τη Σερβία.

Η Βοσνία έχει γενικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου, στις οποίες ο Ντόντικ είναι υποψήφιος για τη προεδρία των Σέρβων της Βοσνίας.

«Οι εκλογές πλησιάζουν και σας εύχομαι επιτυχία», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας που δημοσιεύτηκε από βοσνιακά μέσα ενημέρωσης.

«Ελπίζω ότι θα είναι έτσι, μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ότι θα ενισχυθεί η θέση των πατριωτικών δυνάμεων, γεγονός που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε περαιτέρω γόνιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία».

Την παραμονή της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Ντόντικ έδωσε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS, όπου επανέλαβε τις αυτονομιστικές του απόψεις, αλλά επίσης υποστήριξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Για πολλά χρόνια η Δύση δεν αντέδρασε στην εξόντωση του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία, γίνονταν καθημερινές δολοφονίες και βομβαρδισμοί στο Ντονμπάς», υποστήριξε ο Ντόντικ στη συνέντευξη. «Όλα αυτά ήταν ξεκάθαρα και η Ρωσία αναγκάστηκε να απαντήσει».

Ο Πούτιν έστειλε επίσης ξεχωριστό μήνυμα στη Σερβία και τον πρόεδρό της Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Τρίτη.

«Η Ρωσία και η Σερβία συνδέονται με μια στρατηγική εταιρική σχέση», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ. «Μιλάω τακτικά με τον Πρόεδρο Βούτσιτς κατά τη διάρκεια προσωπικών συναντήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών για βασικά θέματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας».

Α.Βούτσιτς: Οδεύουμε σε στρατιωτική σύγκρουση που ο κόσμος δεν έχει δει από τον Β’ ΠΠ!

Σε έναν ή δύο μήνες, ο κόσμος θα μπορούσε να εισέλθει σε μια σύγκρουση μεγέθους που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε συνέντευξή του στη σερβική δημόσια ραδιοτηλεόραση της Σερβίας, ο Βούτσιτς είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να «προσεγγίζει έναν μεγάλο πόλεμο».

«Ο κόσμος διατρέχει τον κίνδυνο να διολισθήσει σε μια σύγκρουση παγκόσμιας κλίμακας που δεν έχει δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μερικούς μήνες.

Υποθέτω ότι από τη φάση μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης πλησιάζουμε σε έναν μεγάλο πόλεμο και τώρα το ερώτημα είναι πού είναι τα σύνορα και αν θα πάμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως σε έναν ή δύο μήνες, σε μια μεγάλη παγκόσμια σύγκρουση, παρόμοια που δεν είχαμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι RTS.

Ο Βούτσιτς, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι αναμένει περαιτέρω επιπλοκές στις σχέσεις της Ρωσίας και της Κίνας με τη Δύση.

«Περιμένω ότι όλα όσα θα δούμε την επόμενη περίοδο θα περιπλέξουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αλλά και μεταξύ Δύσης και Κίνας», είπε.

Νωρίτερα, ο Σέρβος πρόεδρος προειδοποίησε για τον πιο βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη, από το 1945. Μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ στις 18 Μαΐου, ο Βούτσιτς είπε ότι αναμένει δραματική επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα. Δεν απέκλεισε ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη από ό,τι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Το ΝΑΤΟ μεταφέρει εφεδρικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο

Εν μέσω ανησυχιών, το ΝΑΤΟ μετέφερε εφεδρικά στρατεύματα που έχουν ανατεθεί στην ειρηνευτική του αποστολή KFOR στο Κοσσυφοπέδιο για εκπαίδευση, δήλωσε ένας από τους διοικητές, καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας σε μια διαμάχη μεταξύ της σερβικής πλευράς και της κυβέρνησης του Κοσόβου σχετικά με τις πινακίδες.

Ο περιφερειακός διοικητής της KFOR, συνταγματάρχης Κρίστοφερ Σαμούλσκι, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εφεδρείες είχαν εισαχθεί “ως μέρος του κανονικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης”. Ο Σαμούλσκι μίλησε στο Camp Bondsteel, μια από τις βάσεις της KFOR.

Ο Αμερικανός αξιωματικός δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσοι έφεδροι στρατιώτες έχουν φτάσει στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά μίλησε για μονάδα “μεγέθους τάγματος”. Ένα τάγμα συνήθως αποτελείται από 500 έως 1.000 στρατιώτες.

Την Τρίτη, ο αναπληρωτής διοικητής της KFOR είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποκλείσει νέες εντάσεις στο βορρά καθώς πλησιάζει η προθεσμία, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να μεταφέρει περισσότερα στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο εάν οι εντάσεις μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών αναζωπυρωθούν ξανά.
Ο Σαμούλσκι τόνισε ότι τα εφεδρικά στρατεύματα είχαν προσαχθεί για εκπαίδευση.

«Οι First Fuseliers από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εδώ ως η στρατηγική εφεδρεία, η οποία είναι μια κανονική πρόβα εισόδου και ένταξής τους σε κανονικές επιχειρήσεις», είπε ο Samulski, αναφερόμενος σε μια βρετανική μονάδα πεζικού.

Πέρα από αυτό, ο Σαμούλσκι είπε ότι η KFOR θα μπορούσε επίσης να αντλήσει εφεδρείες εκτός Κοσσυφοπεδίου.

“Επιπλέον, υπάρχουν άλλες εφεδρείες που βρίσκονται εκτός Κοσσυφοπεδίου και έχουν διαφορετικά χρονικά πλαίσια εντός των οποίων αναμένεται να φτάσουν εδώ εάν η KFOR ζητήσει να καταστούν διαθέσιμα”, σημείωσε.

“Και αυτά είναι διαθέσιμα εάν κρίνουμε ότι απαιτούνται, με βάση την τρέχουσα κατάσταση στο έδαφος”, πρόσθεσε ο Σαμούλσκι.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top