GuidePedia

0


Λυκοκάπης Γιώργος
Το τέλος της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” σηματοδότησε ουσιαστικά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο ανακοίνωσε την μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων στο ουκρανικό μέτωπο. Σημείο καμπής για την απόφαση του Ρώσου προέδρου, αναμφισβήτητα υπήρξε η επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου, που υποχρέωσε σε «συντεταγμένη αναδιάταξη δυνάμεων» τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Φυσικά η “συντεταγμένη αναδιάταξη δυνάμεων” ήταν μία κομψή διατύπωση που χρησιμοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Διατύπωση που δεν έγινε δεκτή, ούτε καν στο εσωτερικό της ίδιας της Ρωσίας. Η Μόσχα δύσκολα μπορεί να χωνέψει πως έπεσε στην “μπλόφα” (για να χρησιμοποιήσουμε χαρτοπαικτικούς όρους) των Ουκρανών, καθώς περίμενε την κύρια αντεπίθεση των Ουκρανών στην Χερσώνα και οι σημαντικότερες δυνάμεις τους “την έπεσαν” τελικά στο Χάρκοβο!

Θυμόμαστε πως οι επικρίσεις για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στο εσωτερικό της Ρωσίας άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας, ακόμα και από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Βέβαια, απέδιδαν τις επιτυχίες των Ουκρανών κυρίως στους μισθοφόρους και τον εξοπλισμό τους με υπερσύγχρονα δυτικά όπλα (ειδικά η συνεισφορά των τελευταίων ήταν διόλου αμελητέα, για αυτό και το Κίεβο ζητά περισσότερα όπλα, “μαλώνοντας” τις “διστακτικές” χώρες, όπως την Γερμανία).

Οι επικρίσεις, λοιπόν, περιλάμβαναν ένα ευρύ φάσμα: Από τον παρουσιαστή ειδήσεων Βολοντίμιρ Σολοβιόφ (φανατικό υπέρμαχο του Πούτιν) που ζήτησε την… εκτέλεση Ρώσων στρατιωτικών διοικητών, μέχρι τον επικεφαλής των Ρώσων Κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ που ζήτησε (γενική μάλιστα) επιστράτευση «για να μην χαθεί ο πόλεμος», με τον βετεράνο πολιτικό να τολμά να χρησιμοποιεί δημοσίως την… απαγορευμένη λέξη για την ρωσική εισβολή!

Να σημειωθεί πως το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που είχε απειλήσει με «εμφύλιο» αν ταφεί η σορός του Λένιν, αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση στην χώρα, με ένα ποσοστό-έκπληξη κοντά στο 25% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Κέρδισε ακόμα και ψήφους από τους υποστηρικτές του προφυλακισμένου φιλοδυτικού ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι (αυτού που αποκαλούσε «κατσαρίδες» τους Γεωργιανούς στον πόλεμο του 2008!). Όσον αφορά τον Λένιν, παραμένει στο μαυσωλείο του με απόφαση του ίδιου του Πούτιν, που έκανε τελικώς το “χατίρι” στον παλιό του “σύντροφο” Ζιουγκάνοφ…

Τί ακολούθησε την ουκρανική αντεπίθεση

Πάντως, δεν πέρασε διεθνώς απαρατήρητη και η “γκρίνια” συμμάχων της Ρωσίας, που ακολούθησε την ουκρανική αντεπίθεση: «Ανησυχίες» για την τροπή της εισβολής εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος (όπως παραδέχτηκε ο ίδιος Πούτιν) ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ινδού ομολόγου του, όπως και του Ερντογάν.

Ούτε οι αναφλέξεις στην μετασοβιετική Κεντρική Ασία (την “πίσω αυλή” της Ρωσίας) που ακολούθησαν την ουκρανική αντεπίθεση πέρασαν απαρατήρητες: Μέσα σε μερικά 24ωρα, οι Αζέροι εισέβαλαν και πάλι κατά των Αρμενίων, Κιργιστάν και Τατζικιστάν ‘”ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου”, ενώ τελευταία αρχίζει και το Καζακστάν να κάνει κάποια “νερά” έναντι της Μόσχας. Το μήνυμα του Πεκίνου ότι στηρίζει την «εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία του Καζακστάν» ακούστηκε και σε πολλά ρωσικά “αυτιά”, που τελευταία υπενθυμίζουν εμφατικά την μεγάλη ρωσική μειονότητα του Καζακστάν.

Μετά το “χαστούκι” στην περιφέρεια του Χάρκοβου, ο Πούτιν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στο πολεμικό πεδίο, αποδεχόμενος πως η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” εξάντλησε την δυναμική της. Εξάλλου, χρειάζονται και επαρκείς δυνάμεις για την ασφαλή διενέργεια των προγραμματισμένων δημοψηφισμάτων, προς την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών. Να θυμίσουμε πως προ της ουκρανικής αντεπίθεσης, είχαν προηγηθεί ουκ ολίγα σαμποτάζ, πράξεις δολιοφθοράς και δολοφονίες αξιωματούχων που συνεργάστηκαν με τους Ρώσους εισβολείς.

Στην πραγματικότητα, η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” είχε εξαντληθεί από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, όταν τα ρωσικά τανκς είχαν υποχρεωθεί να αποχωρήσουν από το Κίεβο, η κατάληψη του οποίου μόνο “περίπατος” τελικώς δεν αποδείχτηκε, καθώς, παρά τις εκτιμήσεις του Πούτιν, οι Ουκρανοί επέλεξαν να πολεμήσουν. Πόσο μάλλον όταν οι Ρώσοι έχουν επισήμως κοντά στους 6.000 νεκρούς, αν πάντα πιστέψουμε τον αριθμό που έδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top