GuidePedia

0

Γιώργος Μοτσάκος
Ενώ υπερφορτώνεται ο τουρκικός μηχανισμός προπαγάνδας στοχοποιώντας σταθερά πλέον το Αιγαίο και αλλοιώνοντας την πραγματικότητα με σκοπό τη συκοφαντία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα, Ρώσος ειδικός αναφέρει ως απίθανο το σενάριο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, λόγω του ότι η Τουρκία θα αντιμετώπιζε ελληνικές και νατοϊκές δυνάμεις μαζί.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων FAN, “η σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκεται ναι μεν στο πλαίσιο μιας «ιστορικής δικαιοσύνης», την οποία πιστεύει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Ιβάνοφ.

Ο σύμβουλος του ρωσικού Υπουργείου άμυνας και ειδικός επί αμυντικών θεμάτων είπε ότι “οι πολίτες της Ελλάδας δεν αισθάνονται συμπάθεια για τους Τούρκους, καθώς θυμούνται τις παλαιές έχθρες, όταν η Αθήνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για αρκετούς αιώνες, κάτι που θεωρείται από τους Έλληνες ως κατοχή.

Οι πολίτες της Τουρκίας από την πλευρά τους, θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους, αφού μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα παραλίγο να διαλύσει το τουρκικό κράτος".

Η Ελλάδα μέρος της δυτικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας

Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό επιστήμονα, η Ελλάδα έχει γίνει ένα πλήρες κομμάτι του δυτικού κόσμου, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να αξιολογείται στην ΕΕ ως "Rogue state" ( κράτος εκτός διεθνών νόμων).

“Η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα κλιμακωθεί σε πραγματικό πόλεμο, καθώς οι ηγέτες αυτών των δύο κρατών, γνωρίζουν τις συνέπειες ενός γενικευμένου πολέμου, αν και επιδιώκουν να επιβάλουν οι ίδιοι τα συμφέροντά τους”,ανέφερε ο ίδιος εξισώνοντας με εντελώς λάθος τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα που συμπίπτουν απόλυτα με τα διεθνή και τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις σε Αιγαίο και νησιά.

Ο Αντρέι Ιβάνοφ σημείωσε ότι “σήμερα η Άγκυρα αμφιβάλλει για την πλήρη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» της χώρας.
Ως εκ τούτου, η τουρκική ελίτ δεν είναι ενάντια σε καμία μέθοδο υλοποίησης των συμφερόντων της χώρας.

Τους Τούρκους προβληματίζει επίσης έντονα το γεγονός, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία θα πρέπει να πολεμήσει εκτός τις ελληνικές δυνάμεις, και το ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία θα είναι μεταξύ των συμμάχων της Ελλάδας, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna, ενώ και άλλες χώρες θα στηρίξουν την Ελλάδα, αφού η Αθήνα είναι πιο βολική σε θέματα ΝΑΤΟϊκής πολιτικής, ενώ η Άγκυρα προχωρά πάντα αποκλειστικά με το δικό της όφελος.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σήματα που να δείχνουν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να πάει σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα αρνηθεί και να εκφράσει την πολιτική της θέση.

Τα συνεχόμενα περιστατικά στο Αιγαίο, φυσικά και δεν είναι σοβαρού χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι δεν μπορούν μόνα τους να οδηγήσουν σε πραγματική ένοπλη αντιπαράθεση.

Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία κατ' αρχήν, δεν μπορούν να ξεχάσουν το παρελθόν και παραμένουν προσκολλημένες πεισματικά σε αυτό.

Η θέση της Γαλλίας σε αυτό το θέμα είναι αρκετά κατανοητή. Η Ελλάδα είναι μέρος του δυτικού κόσμου, αλλά η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γίνεται αντιληπτή από τους Ευρωπαίους ως εξωγενής χώρα.

Η Δύση είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η Τουρκία είναι απλά έτοιμη να το αντέξει. Επαναλαμβάνω, οι σημερινές δηλώσεις έχουν τελετουργικό χαρακτήρα», κατέληξε ο Αντρέι Ιβάνοφ.

Ένας γενικευμένος πιθανός πόλεμος ή ένα μικρής διάρκειας στρατιωτικό επεισόδιο;

Η εκτίμηση του Ρώσου πολιτικού επιστήμονα και συμβούλου περί μη γενικευμένου ελληνοτουρκικού πολέμου, έχει μια κάποια λογική, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να λάβει πιθανόν χώρα ένα επεισόδιο μικρής διάρκειας ( μία – Τρεις ημέρες) στο Αιγαίο ανάμεσα σε εμάς και τους Τούρκους, ίσα ίσα για να παρέμβει ο διεθνείς παράγοντας και να ζητήσει να ...τα βρούμε.

Εκτίμησή μας είναι ότι όντως υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος πιθανού μικρής διάρκειας στρατιωτικού επεισοδίου στο Αιγαίο, ειδικά με την σημερινή ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης και των επιστημονικών και στρατιωτικών παραφυάδων της, με καθημερινές τους δηλώσεις στον τουρκικό τύπο.

Ο καταιγισμός δηλώσεων, χαρτών, φωτογραφιών, συνεχών παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου χώρου και υπερπτήσεων στα νησιά μας, των οποίων την κυριαρχία οι Τούρκοι αμφισβητούν, αποτελούν ένα σύνολο ενεργειών που αποτελεί αποχρώσες ενδείξεις για πιθανή στρατιωτική κρίση, ειδικά αυτήν την περίοδο, κατά την οποία έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι τουρίστες από τα μικρασιαστικά παράλια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top