GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε ότι, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την προμήθεια μαχητικών F-16

Ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι συνομιλίες του τέταρτου τεχνικού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, σχετικά με την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 . Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, μετέβη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τουρκικό μέσο ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία, που μετέβη στις ΗΠΑ, αποτελείται από περίπου 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και προσωπικό των αρμόδιων Διευθύνσεων, και θα έχει συνομιλίες μέχρι την Παρασκευή. Στη συνέχεια αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες. Μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα ετοιμάσει λεπτομερή έκθεση για το αίτημα της Τουρκίας και η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί στο Κογκρέσο.

Το θέμα είναι τι έχουν βγάλει οι μέχρι τώρα συνομιλίες!

Ως γνωστό, η Τουρκία θέλει να αγοράσει αεροσκάφη μοντέλου Viper, που είναι η κορυφαία έκδοση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, και θέλει να ανεβάσει ξανά το αεροσκάφος σε αυτό το επίπεδο, αγοράζοντας κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των τεχνικών εργασιών, αυτές οι απαιτήσεις της Τουρκίας θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των αντιπροσωπειών. Για παράδειγμα: Τι γίνεται με την κατάσταση των ανταλλακτικών; Ποια χαρακτηριστικά και συστήματα θα έχει το αεροσκάφος; Ποια εθνικά συστήματα θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε αυτά τα αεροπλάνα;

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε ότι, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την προμήθεια μαχητικών F-16.

«Συνεχίζουμε τις συναντήσεις μας με την Τουρκία, για το θέμα της προμήθειας F-16. Η τουρκική αντιπροσωπεία ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να το συζητήσει», είπε ο Νεντ Πράις και συνέχισε:

«Δεν κάνουμε δημόσιες δηλώσεις για γνωστές στρατιωτικές προμήθειες. Μόλις έχουμε πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία, θα ενημερώσουμε το Κογκρέσο σχετικά. Μόνο μετά από αυτό, οι πληροφορίες διαδίδονται ευρέως».

Όμως, η Deutsche Welle αναφέρει ότι ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για τα F-16 μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, έκπληξη προκάλεσε μια δήλωση της Ρωσίας ότι η σύμβαση για το δεύτερο μέρος του συστήματος αεράμυνας S-400, υπογράφηκε χθες με την Τουρκία . Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Dmitry Shugaev είπε επίσης ότι, ορισμένα από τα εξαρτήματα του συστήματος αεράμυνας S-400 θα παραχθούν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας σχετικά με το δεύτερο μέρος.

 Σε άρθρο μας αναφέραμε ότι το επικίνδυνο και δόλιο παιχνίδι του Ερντογάν που παίζει στην πολιτική και στρατιωτική σκακιέρα, αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία (FSVTS) Dmitry Shugaev, στο διεθνές φόρουμ Army-2022, καθώς δήλωσε ότι υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια του δεύτερου πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Μετά τα λόγια του Shugaev στο πρακτορείο, τα βλέμματα στράφηκαν στην Άγκυρα, ενώ το Υπουργείο Άμυνας (SSB) αρκέστηκε σε μια σύντομη δήλωση λέγοντας: «Δεν υπάρχει νέα εξέλιξη. Σύμφωνα με τη συμφωνία που έγινε την πρώτη μέρα, η διαδικασία συνεχίζεται», αναφέρει η Deutsche Welle.

Δήλωση έγινε και από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νεντ Πράις, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, επέστησε την προσοχή στις συνομιλίες για τα F-16 που ξεκίνησαν μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν, σχετικά με τη δήλωση του Κρεμλίνου. «Δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σε αυτό το θέμα», είπε ο Πράις, προειδοποιώντας έμμεσα την Τουρκία. «Στον βάναυσο και άδικο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ όλες οι χώρες να απέχουν από τη συνεργασία με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Αυτό τις θέτει σε κίνδυνο κυρώσεων», είπε ο Πράις.

Τι σημαίνει η δήλωση της Ρωσίας

Ενώ οι συνομιλίες του τέταρτου τεχνικού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, σχετικά με την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 διεξάγονται στην Ουάσιγκτον, μια τέτοια δήλωση δημιούργησε ένα ερωτηματικό.

Η Deutsche Welle επίσης αναφέρει: Υπάρχει, λοιπόν, πραγματικά μια νέα εξέλιξη σχετικά με το αμφιλεγόμενο σύστημα αεράμυνας S-400 που αγόρασε η Τουρκία παρά την αντίθεση των ΗΠΑ; Εάν όχι, γιατί οι ρωσικές αρχές ένιωσαν την ανάγκη να κάνουν αυτή τη δήλωση;

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, ο Sinan Ülgen, Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), υπενθύμισε ότι η συμφωνία S-400 που υπογράφηκε με τη Ρωσία είναι ένα συνολικό πακέτο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ότι το δεύτερο μέρος S-400 κατασκευάστηκε «προαιρετικά» σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία. Δηλώνει ότι η Τουρκία, έχει πληρώσει 1,3 δισ. δολάρια από αυτό το ποσό μέχρι στιγμής.

Λέγοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις που βασίζονται σε Ρώσους αξιωματούχους, έδιναν την εντύπωση «σαν να εφαρμόστηκε η δεύτερη επιλογή σε αυτή τη συμφωνία», αλλά η SSB ανακοίνωσε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια, ο Ülgen περιγράφει τη δημοσίευση αυτών των ειδήσεων από Ρώσους επίσημους πράκτορες ως «παραπληροφόρηση». Σύμφωνα με τον Ülgen, ο στόχος της Ρωσίας μπορεί να είναι να περιπλέξει τις συνομιλίες για τα F-16 στις ΗΠΑ.

Ο Ülgen εκτιμά ότι, σε αυτή τη συγκυρία δεν έχει νόημα η Τουρκία να αγοράζει και F-16 και δεύτερους S-400:

«Αν ούτως ή άλλως αγοραστεί η δεύτερη παρτίδα S-400, το πακέτο F-16 θα πεθάνει. Ούτε ο Λευκός Οίκος θα το υποστηρίξει ούτε θα περάσει από το Κογκρέσο. Επομένως, δεν νομίζω ότι η Άγκυρα έχει την αντίληψη ότι μπορεί και να το κάνει και να τα πάρει. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι τα F-16».

Ένας άλλος ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Aydın Sezer, αναφέρει ότι η δήλωση της Ρωσίας έγινε αντιληπτή ως «υπογράφηκε νέα συμφωνία» στην Τουρκία, και εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, ο Shugaev δήλωσε ότι η συμφωνία «υπογράφηκε», όχι «νέα υπογραφή».

Ο Sezer δηλώνει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και ότι μία από αυτές είναι η ερμηνεία ότι η Ρωσία θέλει να επηρεάσει τις συνομιλίες για τα F-16 και ότι δεν πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατό, επειδή η Ρωσία δεν θα θέλει να βάλει τον Ερντογάν σε δύσκολη κατάσταση σε αυτό το στάδιο.

Σημειώνοντας ότι το δεύτερο ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι μια δήλωση της Ρωσίας εν γνώσει της Τουρκίας, ο Sezer σχολιάζει ότι μπορεί να στοχεύει, να είναι πιο δυνατή η Τουρκία απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Νομίζω ότι το βασικό συμπέρασμα εδώ είναι ότι η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι για τους S-400 δεύτερου μέρους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι υπογράφηκε ή μονογραφήθηκε», είπε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top