GuidePedia

0


Αγρολάμπος Μπάμπης

Αν κάποιος άκουγε τον υπουργό Μετανάστευσης της Ελλάδας κύριο Μηταράκη, την ώρα που έκανε δηλώσεις στον Έβρο μετά την επίσκεψη στο ΚΥΤ Φυλακτού όπου είδε τους 38 (μετανάστες τους είπε-τρομάρα του) κανονικά θα πρέπει να διερωτήθηκε τι διάολο είναι αυτά.

Αρχίζοντας από τα στοιχειώδη, πρώτα ένας άνθρωπος αναφέρεται στον αδόκητο χαμό ενός παιδιού και μετά σε ότι άλλο τον απασχολεί. Ο υπουργός όμως αναφέρθηκε πρώτα στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, μετά στην απαράδεκτη στάση της Στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας και πάλι καλά που στο τέλος είπε ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για να κηδευτεί το μικρό που χάθηκε στην σκατονησίδα του Έβρου.

Αύριο-μεθαύριο με τις πρώτες βροχές η νησίδα θα σβήσει. Να έσβηνε και αυτό που έγινε πάνω της επί ημέρες, με ΜΚΟ και ΟΗΕ να ζητούν από την Ελλάδα να κάνει κάτι και η Ελλάδα του Μηταράκη να κάνει πλάκα! Την μία δεν υπήρχαν μετανάστες, την άλλη δεν υπήρχε στίγμα, την παρά άλλη ούτε νησίδα. Υπήρχαν βεβαίως οι διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών, τις οποίες πιστέψαμε και τώρα όσοι έχουμε λίγη σύνεση (όχι τίποτε άλλο-μην υπερβάλλουμε) πρέπει να ντρεπόμαστε.

Κώφευε η κυβέρνηση

Επί τόσες ημέρες (η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είχε απευθύνει εκκλήσεις και στις 12 και στις 13 Αυγούστου δημόσιες ανακοινώσεις) η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι σε νησίδα της ελληνικής επικράτειας (έφθασε στο σημείο να επικαλεστεί τους γεωγράφους της υπηρεσίας στρατού). Θα ήταν πολύ πιο απλό να ζητήσει από τους ανθρώπους του ΟΗΕ και τις μεγάλες ΜΚΟ, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του δράματος που περνούσαν οι 39, που απέμειναν 38 στη νησίδα και από εκεί και πέρα να διεθνοποιήσει το θέμα. Τώρα διεθνοποιήθηκε η στάση της Ελλάδας, άτεγκτη μεν-απάνθρωπη δε και ας ελπίσουμε να μην είναι ο κύριος Μηταράκης αυτός που θα αναλάβει να εξηγήσει γιατί έπρεπε να φθάσουν τα πράγματα εδώ που έφθασαν, μέχρι να βρεθεί τρόπος να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους λίγος στέρεος τόπος.

Δεν ήταν εργαλειοποίηση ή βίαιη εισβολή τύπου 2020, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση το δράμα (τραγωδία για την οικογένεια που έχασε το πεντάχρονο κοριτσάκι της από τσίμπημα σκορπιού ή και κουνουπιού). Αδιαφορία ήταν! Και αφού πλέον η κυβέρνηση δείχνει τόσο αδιάφορη απέναντι και σε τόσο ξεκάθαρα ανθρωπιστικά θέματα, είναι ώρα να αλλάξει ορισμένα πρόσωπα με άλλα, που θα έχουν στοιχειώδη αίσθηση πως διαχειρίζονται κοινές υποθέσεις και όχι την εικόνα τους, σε συναυλία ή στο πανηγύρι του χωριού τους.

Είναι προφανές ότι οι τουρκικές αρχές τους έσπρωξαν στην νησίδα, μπορεί και να «τους τάιζαν και να τους πότιζαν», όπως αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης, αλλά λίγοι είναι αυτοί που θα δώσουν σημασία τώρα στα λόγια του. Εάν είχε ζητήσει βοήθεια όταν έπρεπε, τώρα θα μπορούσε να καταγγέλλει την εργαλειοποίηση αυτών -και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, από την πλευρά της Άγκυρας. Τί δηλαδή μας προσφέρει η προσπάθεια απόκρουσης των ευθυνών από την πλευρά του υπουργού; Την εντύπωση ότι οι άνθρωποι αυτοί, που βρέθηκαν με ευθύνη των τουρκικών αρχών στη νησίδα, καλοπερνούσαν;

Και επειδή πολλοί κυβερνητικοί έχουν λυμένο το ζωνάρι τους για καβγά, νομίζοντας ότι έτσι συσπειρώνονται, ας καβγαδίσουν μεταξύ τους: Κανείς δεν τους έφταιξε που επί μέρες και μέρες έκαναν πως δεν ήξεραν για τους 38 (που ήταν 39) και τους αποκαλούν ακόμα και σήμερα παράτυπους μετανάστες. Οι χειρότεροι άνθρωποι του κόσμου να ήταν, τώρα, μετά από όσα πέρασαν, δυνάμει πρόσφυγες είναι και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον προσήκοντα σεβασμό.

ΥΓ. Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ζητεί σύνεση και υπευθυνότητα, ενώ εκτός του μεταναστευτικού ζητήματος αναφέρει ότι ενδεχομένως η Τουρκία πάει να προκαλέσει και συνοριακό ζήτημα. Όχι με την εν λόγω νησίδα πάντως, την οποία η κυβέρνηση είχε θεωρήσει τουρκική. Εξάλλου, εάν με ανακοινώσεις ζητείται σύνεση σε τέτοια θέματα, κάτι δεν πάει καλά.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα. Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top