GuidePedia

0


Ορφέας Καστοριάδης
5 λόγοι γιατί ο Ερντογάν αποφάσισε να κάνει συμφωνία με τον Άσαντ

ΟΣύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσαν ενδεχομένως να συναντηθούν στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim στις 21 Αυγούστου.


Η ετήσια σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της SCO για το 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Σαμαρκάνδη.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, η συνάντηση θα γίνει εάν οι επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ του Άσαντ και μιας τουρκικής αντιπροσωπείας πάνε καλά.

Ο αρχηγός του Πατριωτικού Κόμματος Ντογκού Περιντσέκ (Doğu Perinçek) θα ηγηθεί της τουρκικής πολιτικής και διπλωματικής αντιπροσωπείας, η οποία αναμένεται να φτάσει σύντομα στη Δαμασκό. Ο Περιντσέκ θα συνοδεύεται από μια σειρά από πρώην υπουργούς και βετεράνους διπλωμάτες στο ταξίδι του στη Συρία και έκθεση του ταξιδιού θα υποβληθεί στις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία θα συζητήσει με τον Άσαντ τους τρόπους αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία και την επιστροφή των Σύριων προσφύγων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν είπε ότι κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του ζήτησε να συμμετάσχει στη συνάντηση της Σαγκάης, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα συμμετείχε. Αργότερα, ο Ερντογάν κάλεσε σε διάλογο με τη Συρία.

Το πρακτορείο Tasnim είπε ότι ο Πούτιν κάλεσε επίσης τον Άσαντ να παραστεί στη συνεδρίαση της SCO. Εάν ο Άσαντ συμμετάσχει στη συνάντηση, τότε οι συνομιλίες με τον Ερντογάν πιθανότατα θα γίνουν.

Η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των Σύριων ανταρτών από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Τώρα, ωστόσο, ο Ερντογάν φαίνεται να βιάζεται να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Άσαντ πριν από τις τουρκικές εκλογές του επόμενου έτους. Η απειλή των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και το ζήτημα των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία αποτελούν μεγάλη προτεραιότητα για τους Τούρκους ψηφοφόρους.

5 λόγοι γιατί ο Ερντογάν αποφάσισε να κάνει συμφωνία με τον Άσαντ

Προβλήματα στην οικονομία. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, η διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών όλων των ειδών και υπηρεσιών αυξάνεται, τα στοιχεία που σχετίζονται με την αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα έχουν απασφαλίσει. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem Imamoglu) είπε ότι «η τουρκική οικονομία πλησιάζει στο τέλος», και πρώην συνεργάτης του προέδρου Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στους Financial Times τόνισε ότι «η Τουρκία βιώνει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της». Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν είναι δυνατόν να τροφοδοτηθούν εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες. Επομένως, πρέπει η χώρα να απαλλαχθεί. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε το σχέδιο του Ερντογάν πέρυσι να καταλάβει νέα τμήματα της Συρίας στο βορρά και να εγκαταστήσει εκεί πρόσφυγες.

Η απειλή της τρομοκρατίας. Περιοδικά εντός της επαρχίας Ιντλίμπ γίνονται επιθέσεις σε θέσεις του τουρκικού στρατού. Πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται διάφοροι πληρεξούσιοι του Khurras al-Din και του ISIS , στόχος τους είναι να χτυπήσουν την Τουρκία από την Ιντλίμπ και το Χαλέπι και να ανακτήσουν τον έλεγχο των ενόπλων ομάδων της «αντιπολίτευσης» προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του Άσαντ. Οι αυξημένες επιθέσεις των τακφιριστών κατά των Τούρκων παρεμβατικών είναι ένα είδος αντίδρασης ορισμένων ατόμων από τις χώρες του Κόλπου που είναι δυσαρεστημένοι με την έλλειψη μεγάλης κλίμακας εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία, μεταξύ των φιλοτουρκικών δυνάμεων και του συριακού στρατού. Η τουρκική κοινωνία ήταν πάντα αγανακτισμένη με τη σιωπηλή αντίδραση του Γενικού Επιτελείου. Ο Ερντογάν κατανοεί ότι σε περίπτωση μεγάλης εκστρατείας κατά των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ, ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί στο τουρκικό έδαφος και να προκαλέσει άγριο χάος για τα επόμενα χρόνια.

Πολιτική κίνηση. Από το 2016, το καθεστώς Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της προσπάθειας ανατροπής του Άσαντ και αποφάσισε να επικεντρωθεί στην κατοχή των βόρειων εδαφών της Συρίας από το Ιντλίμπ έως το Ντέιρ Εζόρ. Μετά την επίθεση του συριακού στρατού προς την κατεύθυνση της Ιντλίμπ το 2020, οι Τούρκοι συνειδητοποίησαν ότι η Δαμασκός ήταν αποφασισμένη να επιστρέψει τα εδάφη της. Έτσι η Άγκυρα συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να διαπραγματευτεί. Υπάρχει όμως και ένας άλλος στόχος του Ερντογάν και της ΚΟ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΑΕ, οι Τούρκοι θα ήθελαν να επηρεάσουν την παλιά φρουρά του Μπάαθ. Το 2018, τα Εμιράτα αποκατέστησαν το έργο της συριακής πρεσβείας, οι ειδικοί σημείωσαν ότι μια τέτοια «συμφιλίωση» βασίζεται σε μια στρατηγική για να αποσπάσει το Ιράν από τη Συρία, δηλαδή το Άμπου Ντάμπι, πηγαίνοντας να συναντήσει τον Άσαντ, επιδιώκει στην πραγματικότητα τον στόχο μια συμμαχία με τους βετεράνους του τοπικού κόμματος Μπάαθ, οι οποίοι διατήρησαν τις θέσεις τους από την εποχή του Χαφέζ. Είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε κρυφή αντίθεση με τον Μπασάρ και αντιτίθενται στην ιρανική παρουσία. Τώρα η Τουρκία εντάσσεται στην τακτική των ΗΑΕ, που θα ήθελε όχι μόνο να ελέγξει όλη την αντιπολίτευση (εσωτερική και εξωτερική), αλλά και να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τους Μπααθιστές.

Αναγνώριση σε ισχύ. Σύριοι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό που συνέβη με τις τουρκικές σημαίες στην Ιντλίμπ και στα προάστια του Χαλεπίου είναι «θέαμα», αφού οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ελέγχουν πλήρως τα όσα συμβαίνουν σε αυτές τις επαρχίες. Οι Σύριοι επισημαίνουν ότι οι Τούρκοι παρακολούθησαν σιωπηλά το κάψιμο της σημαίας τους στο Αζάζ και πώς στοιχεία της «αντιπολίτευσης» ποδοπάτησαν το εθνικό τους σύμβολο στο Τζαραμπλούς, αλλά όταν Σύριοι εργάτες, γυναίκες ή νέοι διαδηλώνουν για διάφορους λόγους, η MIT καταστέλλει ανελέητα τις συγκεντρώσεις. Κάνοντας έκκληση στην οργισμένη αντίδραση στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν θέλησε να δείξει στον Άσαντ, στον Πούτιν και στο Ιράν ότι «ο συριακός λαός δεν δέχεται συμφωνίες με το καθεστώς» και έτσι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις της στις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα και σε άλλους χώρους.

Μεγάλη γεωπολιτική. Μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό το στρατιωτικό μπλοκ έχει πλέον διαφορετικό καθήκον από τον αγώνα κατά του Άσαντ και του Ιράν. Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, αντίστοιχα, όλα τα σημαντικά στοιχεία του θα πρέπει να συγκεντρωθούν στον αγαπημένο στόχο της Ουάσιγκτον. Σε μια τέτοια κατάσταση, οι Τούρκοι πρέπει να ξεχάσουν προσωρινά τις αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες και να ακολουθήσουν τον απόηχο των Αγγλοσαξόνων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top