GuidePedia

0


Η Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί συχνά εκστρατείες παραπληροφόρησης ως όπλο εναντίον χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, αντιμετωπίζει τώρα η ίδια μια «μάχη αντιλήψεων» μετά το τεράστιο χάος και την τρομερή αναταραχή στη Σρι Λάνκα. Με το Κολόμπο σε ελεύθερη πτώση μετά την πρωτοφανή οικονομική του καταστροφή, η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι το Πεκίνο είναι αυτό που τροφοδότησε την κρίση στη Σρι Λάνκα.

Έτσι τώρα οι Κινέζοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες αναγκάζονται να εξηγήσουν αυτήν την αντίληψη όπου κι αν πάνε. «Χώρες από το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, τη Μιανμάρ, τις Μαλδίβες μέχρι εκείνες στην Αφρική, παντού εκτοξεύονται ερωτήσεις στους επισκέπτες Κινέζους αξιωματούχους και διπλωμάτες, αναζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την αντίληψη ότι η Σρι Λάνκα είναι παράδειγμα της διπλωματίας του Πεκίνου για την παγίδα του χρέους», ανώτατες διπλωματικές πηγές παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Κίνα σε σχέση με την κρίση της Σρι Λάνκα είπε στον Sunday Guardian. «Ακόμη και ανώτατος αξιωματούχος στη Μιανμάρ έκανε παρόμοια ερώτηση στον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι», ανέφεραν πηγές. «Οι χώρες όπου η Κίνα έχει τεράστια στρατηγικά και οικονομικά αποτυπώματα είναι προσεκτικές μετά το χάος του Κολόμπο», πρόσθεσαν πηγές.

Ενώ τηρεί μια «εμφανή» σιωπή για το τι συμβαίνει στη Σρι Λάνκα, η Κίνα χρησιμοποιεί τη διπλωματία πίσω καναλιών για να «καθαρίσει τον αέρα» σε οποιαδήποτε αντίληψη υπάρχει από την άποψη ότι «το Πεκίνο βρίσκεται πίσω από την κρίση της Σρι Λάνκα», ανέφεραν πηγές. Ισχυρές πηγές ανέφεραν στον The Sunday Guardian ότι «η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα κρατικά της μέσα ενημέρωσης για να αντικρούσει τον ισχυρισμό και έχει αναθέσει διπλωμάτες να απευθυνθούν σε διαφορετικές χώρες σε μια προσπάθεια να διευκρινίσει τη θέση της. Έχει επιλέξει μόνο εκείνες τις χώρες όπου τα έργα της βρίσκονται σε εξέλιξη σε μεγάλη κλίμακα». «Το Τζιμπουτί, όπου η Κίνα έχει τη στρατιωτική της βάση, είναι ένα από τα έθνη όπου έχει στείλει αρκετούς διπλωμάτες με αυτήν την αποστολή», ανέφεραν πηγές.

Η κρατική Global Times, στο κύριο άρθρο της για την κρίση της Σρι Λάνκα, είπε ότι οι ΗΠΑ και η Δύση δεν θα έπρεπε να έχουν στρίψει τον ενθουσιασμό για την κρίση της Σρι Λάνκα, υποστηρίζοντας ότι η αναταραχή δεν προκλήθηκε από το χρέος του Κολόμπο προς το Πεκίνο. «Άλλα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν παρόμοιο περιεχόμενο κατόπιν εντολής της κινεζικής κυβέρνησης», επισημαίνουν αξιωματούχοι.

«Αν και αποφεύγουν να καταγραφούν, οι Κινέζοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συναντήσεις λένε ότι το μερίδιο της Κίνας στο χρέος της Σρι Λάνκα είναι 10%, το ίδιο με αυτό της Ιαπωνίας», ανέφεραν πηγές. Διπλωμάτες εδώ λένε ότι τα περισσότερα κινεζικά χρέη είναι εκτός βιβλίου και εκτός αρχείου, όπως ο εμπορικός δανεισμός και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. «Αλλά δεν θα αναφερθούν σε αυτό δημόσια, καθώς αυτά τα χρέη δεν εμφανίζονται στα κρατικά αρχεία», πρόσθεσαν.

Ενώ προσπαθεί να παγιδεύσει οικονομικά πιο αδύναμες και φτωχές χώρες για το στρατηγικό της πλεονέκτημα για να προωθήσει την ατζέντα της ενάντια στην Ινδία, η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα αυτό το πρόβλημα αντίληψης. «Το θέμα είναι σοβαρό και η Κίνα γνωρίζει πόσο ευαίσθητη είναι η κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που οι Κινέζοι εκπρόσωποι τηρούν εκκωφαντική σιωπή για τις εξελίξεις στο Κολόμπο», είπε ένας αξιωματούχος.

Το Πεκίνο δεν προσέφερε κανένα επίσημο σχόλιο ακόμη και για την αποχώρηση του φιλικού προς την Κίνα Προέδρου της Σρι Λάνκα, Gotabaya Rajapaksa. Η μόνη αντίδραση που ήρθε από την Κίνα ήταν όταν εισέβαλε στο Προεδρικό Μέγαρο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στη συνέχεια ότι ελπίζει η Σρι Λάνκα «να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες και να αγωνιστεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, να αναζωογονήσει την οικονομία και να βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων έγκαιρα». Μιλώντας μετά την παραίτηση του Mahinda Rajapaksa από την πρωθυπουργία της Σρι Λάνκα τον Μάιο, και παρά τους στενούς δεσμούς με τους Rajapaksas, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αποφάσισε να αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με την παραίτησή του. Ο εκπρόσωπος Zhao Lijian δήλωσε: «Έχουμε σημειώσει τις τελευταίες εξελίξεις στη Σρι Λάνκα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Πηγές λένε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν επίσης πώς η Κίνα σιωπά τη στιγμή που η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει βαθιά προβλήματα. Η σιωπή της θεωρείται ως μια στρατηγική που δεν πρέπει να βρίσκεται σε παγκόσμιο επίκεντρο αυτή τη στιγμή, πιστεύουν οι αναλυτές.

«Η Ινδία και άλλες χώρες θα φέρουν σίγουρα τις αμφίβολες δραστηριότητες της Κίνας στην αντίληψη των Ηνωμένων Εθνών την κατάλληλη στιγμή», δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, το Πεκίνο λέγεται ότι έχει ειδοποιήσει τους διπλωμάτες του στον ΟΗΕ και σε άλλα παγκόσμια φόρουμ να προσπαθήσουν να «αντεπιτεθούν» την αντίληψη για τον αμφίβολο ρόλο της Κίνας στην όλη ανάπτυξη. Η αντίληψη είναι επίσης ότι η Κίνα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις τρέχουσες αντιξοότητες ως ευκαιρία προς όφελός της, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Σρι Λάνκα στον Ινδικό Ωκεανό.

Αυτό που ανησυχεί την Κίνα αυτή τη στιγμή είναι και οι μεγάλες επενδύσεις της που διακυβεύονται στο νησιωτικό έθνος. «Η κατάσταση της Σρι Λάνκα έχει διαβρώσει την αξιοπιστία της Κίνας σε μεγάλο βαθμό και αν άλλες φτωχές χώρες αρνηθούν να είναι στο κλαμπ της, τότε θα είναι πρόβλημα για το Πεκίνο και οπισθοδρόμηση στην ατζέντα του να παγιδεύσει τα μικρά αλλά στρατηγικά σημαντικά έθνη», λέει. ένας διπλωμάτης, προσθέτοντας, «αυτό είναι που δίνει και στην Κίνα ανησυχητικές στιγμές».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top