Ζητούν και παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι συνθήκες του Λονδίνου, της Λωζάνης, του Μοντρέ και του Παρισιού περιλαμβάνουν τον όρο ότι τα νησιά δεν πρέπει να είναι οπλισμένα. Σύμφωνα με… ειδικούς, η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να επαναδιαπραγματευτεί τα σύνορά της με την Ελλάδα, η οποία παραβίασε όλες αυτές τις συνθήκες ενεργώντας κατά του διεθνούς δικαίου.
Αυτό υποστηρίζουν εκ νέου τουρκικά ΜΜΕ ρίχνοντας για ακόμη μια μέρα νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης.
Μιλώντας στο Diriliş Postası για το θέμα , ο ειδικός διεθνούς δικαίου καθηγητής Δρ. Yuksel Acer επεσήμανε ότι το χέρι της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρό νομικά.
O Acer, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε όλες τις διακρατικές συμφωνίες υπό τις παρούσες συνθήκες, είπε: «Αν δούμε από πού πηγάζει η υποχρέωση να παραμείνουν άοπλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το ένα είναι η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και το άλλο η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων. Γνωρίζετε τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923. Η Συνθήκη της Λωζάνης επιβεβαιώνει μια απόφαση που ελήφθη νωρίτερα στο άρθρο 12 της συνθήκης, και επίσης λέει στο άρθρο 13 ότι δεν θα δημιουργηθούν ναυτικές βάσεις, δεν θα γίνουν οχυρώσεις στα νησιά της Λέσβου, Χίο, Σάμου και Ικαρία. Υπάρχει η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του Φεβρουαρίου 1947. Πρόκειται για μια συνθήκη στην οποία συμμετείχαν όσοι συμμετείχαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άρθρο δίνει επίσης τα 12 νησιά, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, ο Κάρπαθος και το Καστελόριζο, που είναι κοντά μας ως νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, στην Ελλάδα. Λέει όμως ότι θα αποστρατικοποιηθεί και θα παραμείνει. Τώρα, λοιπόν, οι νομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι σαφέστατες».
Ο Yücel Acer, δηλώνοντας ότι κανένας στρατιώτης δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα νησιά σε καμία περίπτωση, συνέχισε: «Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν κληθεί για στρατιωτική θητεία στα νησιά και λένε ότι δεν θα είναι περισσότεροι από τον αριθμό των τακτικών στρατιωτών. που μπορούν να εκπαιδευτούν στα νησιά. Λένε ότι θα υπάρχουν μόνο αστυνομικές δυνάμεις χωροφυλακής. Επίσης ότι αν κάποιος από τους κατοίκους αυτού του νησιού θέλει να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση, λένε ότι θα στρατολογηθεί, θα εκπαιδευτεί και θα αποστρατευτεί εκεί. Σημαίνει ότι δεν θα εισαχθούν εξωτερικοί στρατιώτες. Τώρα αυτό λέει η Συνθήκη της Λωζάνης».
Εκφράζοντας ότι οι οχυρώσεις της Ελλάδας στα νησιά εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1950, ο Yücel Acer είπε: «Για πρώτη φορά, στις 29 Ιουνίου 1964, η Τουρκία έδωσε επίσημη νόταμ στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι οχυρώσεις που βρέθηκαν στη Ρόδο και την Κω παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες. Η Ελλάδα απάντησε σε σημείωμα ότι συμμορφώθηκε με αυτές τις συμφωνίες. "Λέει ότι συμπεριφέρθηκε αναλόγως και δεν έκανε οχυρώσεις στα νησιά. Επιβεβαιώνει δηλαδή την ισχύ των συνθηκών. Ωστόσο, αυτή τη φορά εντοπίζονται ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες. για παράδειγμα, με την κατασκευή ενός αεροδρομίου στο νησί της Λήμνου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στο Βορρά το 1969».
Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει προσθέσει μια νέα διάσταση στις αντιρρήσεις της σε αυτήν την εικόνα τον τελευταίο χρόνο, ο Acer χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις: «Ο Υπουργός Εξωτερικών μας είπε: «Εάν δεν εφαρμόσετε τη ρήτρα αφοπλισμού αυτών των συμφωνιών, τότε ανοίγουμε τις διατάξεις που σου έδωσαν αυτά τα νησιά για συζήτηση». Με άλλα λόγια, λέει, «θα ανοίξουμε προς συζήτηση και θα επαναπροσδιορίσουμε τη σχετική διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης και τη σχετική διάταξη της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, που ρυθμίζει την κυριαρχία των νησιών στην κυριαρχία αυτών των 18 νησιών. . Η Τουρκία λέει ότι δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη διάταξη. Υπάρχει η Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, η οποία ρυθμίζει τις διεθνείς συμφωνίες. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη σύμβαση. Το άρθρο 60 αυτής της σύμβασης ορίζει τι γίνεται εάν ένα από τα μέρη παραβιάσει θεμελιωδώς πολυμερής ή διμερής συμφωνία»
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;
Αναφερόμενος στα λόγια του Τούρκοι Προέδρου Ερντογάν "δεν αστειευόμαστε", ο Acer είπε: "Σήμερα, όταν λέμε ότι δεν αστειευόμαστε γι' αυτό, ο Πρόεδρος δεν λέει ότι θα επιτεθούμε και θα πάρουμε τα νησιά. Λέει ότι είμαστε σοβαροί για το άνοιγμα την κυριαρχία στη συζήτηση, αν το κάνετε, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Καταλαβαίνω τα επίσημα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Διαφορετικά, δεν λέει, "Τα νησιά ανήκουν σε εμάς." Λέει ότι πρέπει να το κάνουμε. μιλήστε ξανά σε ποιον ανήκουν αυτά τα νησιά», είπε. Λέγοντας "Η Τουρκία δεν πρέπει να εκληφθεί ότι στέλνει στρατιώτες στα νησιά. Αυτή δεν θα ήταν η σωστή προσέγγιση", επεσήμανε ο καθηγητής ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα δεν επέδειξε ειλικρινή προσέγγιση παρά τη στάση της Τουρκίας που προσανατολίζεται στη λύση στην τρέχουσα ένταση. Ο Acer είπε, "Η Τουρκία δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως. Τα σχέδια της Τουρκίας είναι κυρίως για την Ελλάδα" και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Όπως ήταν πάντα. «Η Ελλάδα συναντάται κυρίως στα διεθνή ΜΜΕ, για να προστατεύσει ή να ενισχύσει την εικόνα μιας ειρηνόφιλης χώρας, αλλά δεν είναι ειλικρινής και σοβαρή», είπε.
Ο Δρ. Yuksel Acer απαρίθμησε τα βήματα που μπορεί να κάνει η Τουρκία απέναντι στις «πράξεις της Ελλάδας που αγνοούν το διεθνές δίκαιο»: "Εάν η Τουρκία θέλει να το πάει ακόμα πιο ψηλά, μπορεί να εντείνει τα επίσημα βήματά της. Για παράδειγμα, νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να υποβάλει αίτηση στον ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, είναι απειλή. Ο οπλισμός των νησιών είναι απειλή για την ειρήνη. Είναι απειλή για την Τουρκία. Είναι απειλή βίας. Σε περίπτωση αυτής της απειλής βίας, σύμφωνα με το άρθρο 39 της συνθήκης του ΟΗΕ , το συμβούλιο ασφαλείας θα πρέπει να εμπλακεί στο θέμα και να λάβει μια συμβουλευτική ή δεσμευτική απόφαση. Επομένως, είναι ένα βήμα που θα κάνει η Τουρκία, αυτό μπορεί να συμβεί. Να αναφέρει την κατάσταση στο συμβούλιο ασφαλείας. Ένα άλλο είναι η Συνθήκη της Λωζάνης.
«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ»
Αντίθετη άποψη έχει παντως η ειδική επί θεμάτων διεθνούς δικαίου Emete Gözügüzelli που αξιολόγησε την τρέχουσα κατάσταση ως εξής: "Σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, η Τουρκία έχει το δικαίωμα σε προληπτική επέμβαση ενόψει του υπερβολικού οπλισμού στις ακτές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επενέβησαν επίσης στο Ιράκ για παρόμοιους λόγους. Η Ελλάδα παραβίασε τις παραβιάσεις της λέγοντας ότι «οι υπάρχουσες συμφωνίες ήταν στο παρελθόν».
Αυτό που ζητάει η αναλύτρια είναι ουσιαστικά η «συνταγή Πούτιν» που προχώρησε σε «προληπτικό χτύπημα» στην Ουκρανία επικαλούμενος την συσσώρευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας .
Δημοσίευση σχολίου