GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Η ατζέντα των διπλωματικών ενεργειών της Τουρκίας για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας και η αποδόμησή της.

Σύσσωμος ο Ερντογανικός τύπος, βάλλει κατά της Ελλάδας υιοθετώντας τη γραμμή του Τούρκου Προέδρου περί αποστρατικοποίησης των νησιών μας στο Αιγαίο, διατυμπανίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τα καταλάβουν...

Σε αυτό το μήκος κύματος είναι και το άρθρο τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είνια τα ακόλουθα:

"Όλα είναι υπέρ της Τουρκίας: Έχουμε το δικαίωμα να επέμβουμε στα νησιά"


Η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν «Αφοπλίστε τα νησιά», κατά της Ελλάδας, την προηγούμενη μέρα, επανέφερε στην ημερήσια διάταξη τις διεθνείς συμφωνίες. Ειδικοί διεθνούς δικαίου τόνισαν ότι με την παραβίαση των συμφωνιών, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευτεί τα σύνορα με την Ελλάδα.

Οι συνθήκες του Λονδίνου, της Λωζάνης, του Μοντρέ και του Παρισιού περιλαμβάνουν τον όρο ότι τα νησιά δεν πρέπει να είναι οπλισμένα.

Οι εχθρικές πολιτικές της Ελλάδας, που το τελευταίο διάστημα επιτάχυνε τις δραστηριότητές της για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Δεν έχουν τέλος οι παραβιάσεις της Ελλάδας, η οποία έχει μετατρέψει τα νησιά που της έχουν απομείνει υπό τον όρο του αφοπλισμού, ιδίως στη Συνθήκη της Λωζάνης και του Παρισιού, σε ορμητήριο επίθεσης κατά της Τουρκίας.

Η έκκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα να «σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όπου παρακολούθησε την άσκηση EFES-2022, έθεσε τα ερωτήματα για το πού θα προχωρήσει η διαδικασία. Μιλώντας στο Diriliş Postası για το θέμα, ο ειδικός στο διεθνές δίκαιο καθ. Δρ. Yuksel Acer επεσήμανε ότι το χέρι της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρό νομικά.

Τα κείμενα των συνθηκών είναι "καθαρά"

Ο Δρ. Yücel Acer, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε όλες τις διακρατικές συμφωνίες υπό τις παρούσες συνθήκες, είπε: «Αν δούμε από πού πηγάζει η υποχρέωση να παραμείνουν άοπλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το ένα είναι η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και το άλλο η Ειρήνη του Παρισιού. Συνθήκη. Γνωρίζετε τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923. Η Συνθήκη της Λωζάνης επιβεβαιώνει μια απόφαση που ελήφθη νωρίτερα στο άρθρο 12 της Συνθήκης, και επίσης λέει στο άρθρο 13 ότι δεν θα δημιουργηθούν ναυτικές βάσεις, δεν θα γίνουν οχυρώσεις στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σισάν και Ικαρία. Υπάρχει η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του Φεβρουαρίου 1947. Πρόκειται για μια συνθήκη στην οποία συμμετέχουν όσοι συμμετείχαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άρθρο δίνει επίσης τα 12 νησιά, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, ο Κάρπαθος και η Μέις, που είναι κοντά μας ως τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, στην Ελλάδα. Λέει όμως ότι θα αποστρατικοποιηθούν. Τώρα λοιπόν οι νομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι σαφέστατες».

Ο Yücel Acer, δηλώνοντας ότι κανένας στρατιώτης δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα νησιά σε καμία περίπτωση, συνέχισε ως εξής: «Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν κληθεί για στρατιωτική θητεία στα νησιά και λέει ότι δεν θα είναι περισσότεροι από τον αριθμό των κανονικοί στρατιώτες που μπορούν να εκπαιδευτούν όπου βρίσκονται. Λέει ότι θα υπάρχουν μόνο αστυνομικές δυνάμεις χωροφυλακής. Λέει επίσης ότι αν κάποιος από τους κατοίκους αυτού του νησιού θέλει να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση, λέει ότι θα στρατολογηθεί, θα εκπαιδευτεί και θα αποστρατευτεί Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εισαχθούν εξωτερικοί στρατιώτες. Αυτό λέει η Συνθήκη της Λωζάνης».

Εκφράζοντας ότι οι οχυρώσεις της Ελλάδας στα νησιά εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1950, ο Γιουτσέλ Άτσερ είπε: «Για πρώτη φορά, στις 29 Ιουνίου 1964, η Τουρκία έδωσε επίσημη νότα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι οχυρώσεις που βρέθηκαν στη Ρόδο και την Κω παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες. Η Ελλάδα απάντησε σε σημείωμα ότι τήρησε αυτές τις συμφωνίες. Λέει ότι έδρασε και δεν οχύρωσε στα νησιά. Επιβεβαιώνει δηλαδή την ισχύ των συνθηκών. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες εντοπίζονται με την κατασκευή ενός αεροδρόμιο στο νησί της Λήμνου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 1969, για παράδειγμα», είπε.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει προσθέσει μια νέα διάσταση στις αντιρρήσεις της σε αυτήν την εικόνα τον τελευταίο χρόνο, ο Acer χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις: «Ο Υπουργός Εξωτερικών μας είπε: «Εάν δεν εφαρμόσετε τη ρήτρα αφοπλισμού αυτών των συμφωνιών, τότε ανοίγουμε τις διατάξεις που σας έδωσαν αυτά τα νησιά για συζήτηση».

Με άλλα λόγια, λέει, «θα ανοίξουμε προς συζήτηση και θα επαναπροσδιορίσουμε τη σχετική διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης και τη σχετική διάταξη της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων που ρυθμίζει την κυριαρχία των νησιών στην κυριαρχία αυτών των 18 νησιών. . Η Τουρκία λέει ότι δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη διάταξη. Υπάρχει η Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, η οποία ρυθμίζει τις διεθνείς συνθήκες." Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη σύμβαση.

Τι λέει η Τουρκία;

Αναφερόμενος στα λόγια του Προέδρου Ερντογάν "δεν αστειευόμαστε", ο Acer είπε:

"Σήμερα, όταν λέμε ότι δεν αστειευόμαστε γι' αυτό, ο Πρόεδρος δεν λέει ότι θα επιτεθούμε και θα πάρουμε τα νησιά. Λέει ότι είμαστε σοβαροί για το άνοιγμα της συζήτησης για την κυριαρχία τους, αν το κάνεις, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.

Καταλαβαίνω τα επίσημα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Διαφορετικά, δεν λέει "τα νησιά μας ανήκουν". Λέει ότι πρέπει να ξανασυζητήσουμε σε ποιον ανήκουν αυτά τα νησιά»

"Η Τουρκία δεν πρέπει να εκληφθεί ότι στέλνει στρατιώτες στα νησιά. Αυτή δεν θα ήταν η σωστή προσέγγιση".

Ο Γιούτσελ Άτσερ επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν επέδειξε ειλικρινή προσέγγιση παρά τη στάση της Τουρκίας που προσανατολίζεται στη λύση στην τρέχουσα ένταση. Ο Acer είπε, "Η Τουρκία δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως. Τα σχέδια της Τουρκίας είναι στην πραγματικότητα να κάνει να εγκαταλείψει αυτό το πράγμα με ειρηνικά μέσα. Να προσθέσουμε επίσης ότι η Ελλάδα άρχισε να συναντά ξανά την Τουρκία. Οι συμβουλευτικές συνομιλίες ξεκίνησαν εκ νέου τον Ιανουάριο του 2021. Αλλά η Ελλάδα έχει βάλει τόσο πολύ στο μυαλό των ανθρώπων την αντίληψη της απειλής της Τουρκίας.

Όταν μια ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να διαπραγματεύεται με την Τουρκία, αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν αισθάνεται άνετα. Γιατί το ελληνικό κοινό έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν θα κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία σχετικά με αυτή την κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση δεν διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Όπως ήταν πάντα. «Η Ελλάδα συναντάται κυρίως στα διεθνή ΜΜΕ, για να προστατεύσει ή να ενισχύσει την εικόνα μιας ειρηνόφιλης χώρας, αλλά δεν είναι ειλικρινής και σοβαρή», είπε.

Τι βήματα μπορεί να κάνει η Τουρκία;

Ο ειδικός Διεθνούς Δικαίου Καθ. Δρ. Yuksel Acer απαρίθμησε τα βήματα που μπορεί να κάνει η Τουρκία απέναντι στην περιφρόνηση της Ελλάδας για το διεθνές δίκαιο. Στην πραγματικότητα, είναι μια απειλή. Ο οπλισμός των νησιών αποτελεί απειλή για την ειρήνη. Είναι απειλή για την Τουρκία. Είναι απειλή βίας.

Σε περίπτωση αυτής της απειλής βίας, σύμφωνα με το άρθρο 39 της συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών, το συμβούλιο ασφαλείας θα πρέπει να εμπλακεί στο θέμα και να λάβει μια συμβουλευτική ή δεσμευτική απόφαση.

Επομένως, είναι ένα βήμα που θα κάνει η Τουρκία. αυτό μπορεί να συμβεί. Να αναφέρει την κατάσταση στο συμβούλιο ασφαλείας. Μια άλλη είναι η Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Ειδικός Δικαίου Αναπληρωτής Δρ. Emete Gözügüzelli αξιολόγησε την τρέχουσα κατάσταση ως εξής:

"Σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, η Τουρκία έχει το δικαίωμα σε προληπτική επέμβαση απέναντι στον υπερβολικό οπλισμό στις ακτές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επενέβησαν επίσης στο Ιράκ για παρόμοιους λόγους. Η Ελλάδα έκανε παραβιάσεις λέγοντας ότι «οι υπάρχουσες συμφωνίες ήταν στο παρελθόν».

Αν συνεχίσει, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ανοίξει την κατάσταση των νησιών για συζήτηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Εφόσον η ασέβεια προς το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας εκπηγάζει από ασέβεια των συμφωνιών, δηλαδή διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή, αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τη δική του εθνική ασφάλεια από την Ελλάδα.

Κάνοντας φασαρία προσπαθούν να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα κατά της Τουρκίας και να επιβάλει διεθνή ευθύνη έναντι της τουρκικής επέμβασης.

Εάν η Ελλάδα δείχνει ασέβεια στη συμφωνία και τις διατάξεις της Λωζάνης με αυτόν τον τρόπο όσον αφορά τον οπλισμό, τότε θα πρέπει να μιλήσει για το γεγονός ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα ίδια τα νησιά είναι πλέον συζητήσιμη, αφού η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία στο Παρίσι."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία είναι πολύ πιθανό σε διπλωματικό επίπεδο, ότι θα επιχειρήσει να θέσει το θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο περί απειλής βίας, σύμφωνα με το άρθρο 39 της συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών, ελπίζοντας ότι το συμβούλιο ασφαλείας θα εμπλακεί στο θέμα και θα λάβει μια συμβουλευτική ή δεσμευτική απόφαση.

Πέραν όμως αυτού γίνεται λόγος για προληπτική επίθεση των Τούρκων στα νησιά μας λόγω απειλής που συνιστούν αυτά λόγω στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η αποδόμηση των σαθρών τουρκικών επιχειρημάτων

Βέβαια το ποιος απειλεί ποιον είναι ηλίου φαεινότερο, αφού η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα ήδη με casus belli, στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 νμ, σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία επικαλείται ότι δεν το έχει υπογράψει, ενώ στη Μαύρη θάλασσα έχει η ίδια 12 νμ χωρικά ύδατα.

Συνεπώς η Ελλάδα ενεργεί έναντι της τουρκικής απειλής πολέμου στα πλαίσια της νόμιμης άμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Και ο πιο αδαής στρατιωτικός γνωρίζει επίσης ότι θα πρέπει προκειμένου να πραγματοποιήσεις επίθεση από ένα νησί σε ηπειρωτική χώρα, να συντρέχουν τα παρακάτω:Πρώτον να έχεις αποβατικά μέσα και πληθώρα ελικοπτέρων στο νησί προκειμένου να διεξάγεις αποβατική και αεροκίνητη ενέργεια κατά της Ηπειρωτικής χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας.
Δεύτερον οι δυνάμεις σου που είναι στο νησί να είναι κατά πολύ υπέρτερες σε αναλογία δυνάμεων και σε σχετική μαχητική με εκείνη των δυνάμεων της Ηπειρωτικής χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας.

Όμως στην περίπτωση των Ελληνικών νησιών ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο. Αντιθέτως η δύναμη της 4ης Τουρκικής Στρατιάς και οι λοιπές τουρκικές δυνάμεις ναυτικού, αεροπορίας, διοίκησης ασφαλείας ακτών, Ειδικές δυνάμεις, SAT, SAS, και Στρατοχωροφυλακής που εδρεύουν στα Μικρασιατικά παράλια, είναι κατά πολυ υπέρτερες των αντίστοιχων ελληνικών στα νησιά μας.

Τέλος η Τουρκία είναι εκείνη που διεξάγει την διακλαδική ΤΑΜΣ EFES, αποβατική άσκηση σε συνδυασμό με αεροκίνητες ενέργειες για κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο, και όχι η Ελλάδα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top